Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Marker: Τα προηγμένα ρωσικά μη επανδρωμένα οχήματα μάχης πάνε στην Ουκρανία- Οι ενέργειες της Ελλάδας σε Έβρο και νησιά

Είναι γεγονός ότι σε κάθε πολεμική αναμέτρηση δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων, τα οποία είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχουν στο οπλοστάσιο των εμπολέμων ή συμμαχικών προς αυτά κρατών, αλλά και ότι δοκιμάζονται για πρώτη φορά νέα οπλικά συστήματα.

Αυτό συμβαίνει και  στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα το Εθνικό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Τεχνολογίας (NCDT), το οποίο αναπτύσσει προηγμένες τεχνολογίες στη Ρωσία και θεωρείται αντίστοιχο της αμερικανικής οργάνωσης DARPA, έστειλε 4  πρώτα οπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους Marker στην περιοχή Donbass για να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης.

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί  εκτενώς στο θέμα, επισημαίνοντας ότι το Marker μπορεί να οπλιστεί με διαφορετικούς τύπους αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων, εκτοξευτές χειροβομβίδων και βαριά πολυβόλα. Το ρομπότ μάχης πλοηγείται μόνο του στο έδαφος και ακολουθεί ανεξάρτητα μια διαδρομή. Ένα αρθρωτό σύστημα πολυφασματικής όρασης που χρησιμοποιεί τεχνικές νευρωνικών δικτύων για την επεξεργασία δεδομένων διασφαλίζει την ανεξαρτησία της πλατφόρμας.

“Το όχημα-ρομπότ Marker μπορεί να χτυπήσει τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams και τα γερμανικά Leopards που θα δοθούν ως δωρεάν βοήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκοζίν, πρώην γενικός διευθυντής της Roskosmos και επικεφαλής της ειδικής ομάδας στρατιωτικών συμβούλων “ Λύκοι του Τσάρου” (Tsar Wolves).

Ο ίδιος εξήγησε ότι το μη επανδρωμένο όχημα διαθέτει σύστημα ελέγχου, και ηλεκτρονικό κατάλογο με εικόνες στόχων στο ορατό και υπέρυθρο εύρος, χάρη στον οποίο θα προχωρά σε στοχοποίηση", είπε ο Ρογκοζίν.

Μετά την είδηση για περισσότερα από 100 άρματα μάχης που θα αποσταλούν στην Ουκρανία από δυτικές χώρες τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία δήλωσε ότι το Marker Unmanned Ground Vehicle θα μπορούσε να λάβει μέρος στο πεδίο της μάχης για να αντιμετωπίσει τα τανκς.

Ωστόσο, θεωρείται ότι είναι αρκετά νωρίς η χρήση του τίτλου 'Tank Hunter' για το Marker iKA, το οποίο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε πεδίο μάχης.

Μια άλλη δήλωση σχετικά με το θέμα προήλθε από τον Samuel Bendett, Ανώτερο Αξιωματικό στο Αμερικανικό Κέντρο Ασφαλείας:

«Το ενδιαφέρον είναι ότι. Το Marker SPG ήταν πάντα ένας δείκτης ιδέας και μια ναυαρχίδα για μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Έτσι, η αποστολή αυτής της ιδέας στο πεδίο της μάχης μας οδηγεί να κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις.»

Το Marker Unmanned Ground Vehicle είχε δοκιμαστεί προηγουμένως σε ορισμένες περιοχές για σκοπούς αναγνώρισης, παρατήρησης και πληροφοριών. Ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να απογειωθεί από αυτό, και ήταν ικανό για εναέρια παρατήρηση και πέτυχε στις δοκιμές.

Δηλώνοντας ότι τα περιβάλλοντα δοκιμής όπως τα δάση και το έδαφος δεν είναι σαν το χαοτικό περιβάλλον του πολέμου, ο Bendett είπε ότι θα μάθουν από κοινού πώς θα αποδώσει το μη επανδρωμένο όχημα εδάφους της Ρωσίας σε πραγματικές συνθήκες.

Τι μπορεί να κάνει το Marker SPG στο πεδίο της μάχης;

Η Ρωσία είναι μια χώρα που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες της στο πεδίο της μάχης εδώ και πολλά χρόνια.   Το Uran-9 Unmanned Ground Vehicle  στάλθηκε στη Συρία στις αρχές του 2018 για να δοκιμαστεί και να βοηθήσει το προσωπικό.

Λόγω των συνεχών προβλημάτων των τεχνολογιών επικοινωνίας και αυτοματισμού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μικρές αποστάσεις όπως 300 έως 500 μέτρα.

Ως εκ τούτου, ακόμη και Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτή η τεχνολογία «δεν ήταν κατάλληλη για υπηρεσία σε περιβάλλον μάχης».

Παρόλα αυτά, τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους Uran-9, στα οποία έγιναν μερικές αλλαγές, στάλθηκαν στο περιβάλλον μάχης στην Ουκρανία πέρυσι.

Λοιπόν, ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει το Marker Unmanned Ground Vehicle στο περιβάλλον μάχης;

Αναφερόμενος σε αυτό το ερώτημα, ο Samuel Bendett είπε ότι το Marker Unmanned Ground Vehicle  θα δούμε πόσο μπορεί να λειτουργήσει σε ένα χαοτικό πολεμικό περιβάλλον. Δηλώνει ότι μπορεί να συμβεί μόνο σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Τι θα συμβεί αν καταστραφούν μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους;

Ο κύριος σκοπός της χρήσης ενός μη επανδρωμένου οχήματος εδάφους σε περιβάλλον μάχης είναι να μην  τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας σε επικίνδυνες αποστολές. Ωστόσο, εάν το προσωπικό σταλεί για τη διάσωση μη επανδρωμένων τεχνολογιών που έχουν περιέλθει σε επικίνδυνη κατάσταση στο περιβάλλον μάχης και έχουν υποστεί βλάβη ή ατύχημα, η ανθρώπινη ζωή θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Φυσικά, η χρήση αυτών των τεχνολογιών στην πρώτη γραμμή του πολέμου χωρίς αμφιβολία  έχει  κόστος.

Για το λόγο αυτό, αν και η χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως διαδεδομένη.

Όταν αυξηθεί  η αποδοτικότητα τους είναι γεγονός ότι θα δούμε την ευρεία χρήση των μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους από πολλές χώρες σε περιβάλλον μάχης του μέλλοντος.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα στο θέμα των Unmanned Ground Vehicle, βρίσκεται σε νηπιακό επίπεδο, αδικαιολόγητα κατά την άποψή μας και αυτό γιατί λόγω μειωμένου ανθρώπινου δυναμικού, τα παραπάνω οχήματα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα, χρησιμοποιούμενα ευρέως σε Έβρο και νησιά.

Συγκεκριμένα θα μπορούσε να εξοικονομηθεί προσωπικό σε καιρο ειρήνης από την την φύλαξη στρατοπέδων και εγκαταστάσεων  καθώς και  από την  φύλαξη του Έβρου ποταμού.

Παράλληλα σε καιρό έντασης-επιχειρήσεων θα μπορούσαν να αναλάβουν με ελάχιστο προσωπικό,  την φύλαξη Σταθμών Διοικήσεων -αποθηκών πορομαχικών και σημαντικών ενεργειακών υποδομών και έργων κοινής ωφελείας .

Κλείνοντας επισημαινουμε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να τρέξει μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας αλλά και της PESCO να κλείσει την ψαλίδα από την Τουρκία , στο θέμα των UAV καμικάζι, UCAV, θαλάσσιων USV και χερσαίων  μη επανδρωμένων οχημάτων μάχης.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...