Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικά "όνειρα" με το HÜRJET: Εκτός από το εθνικό μαχητικό και το εκπαιδευτικό αεροσκάφος θα είναι έτοιμο το 2023

Μετά την προβολή για το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Τουρκίας για ένα εγχώριο μαχητικό πέμπτης γενιάς, το πρότζεκτ TF-X, προσπαθώντας να δώσουν την εντύπωση ότι παίρνει σάρκα και οστά, φαίνεται να συνεχίζεται με ασταμάτητους ρυθμούς από τον τουρκικό τύπο και η προβολή του HÜRJET Jet Training and Light Assault Aircraft , καθώς και για αυτό έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη του πτήση το 2023. 

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο Ερντογάν, σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται κατά καιρούς στον τουρκικό τύπο  , επαινεί τον ρόλο της κυβέρνησής του στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, αναφέροντας ότι η εγχώρια παραγωγή στον συγκεκριμένο τομέα έχει αγγίξει το 70% τα τελευταία χρόνια.

Τουρκικό μέσο ενημέρωσης,  δημοσίευσε πλάνα από την επιτυχημένη δοκιμή κινητήρα, επί του εδάφους, του νέου αεροσκάφους τύπου Hürjet, που αναμένεται τους επόμενους μήνες να πραγματοποιήσει και την «παρθενική του πτήση», σύμφωνα με τα όσα έχουν δεσμευτεί οι Τούρκοι αξιωματούχοι στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

«Το HURJET, είναι γνωστό ως το πρώτο αεριωθούμενο στρατιωτικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε από την Τουρκία με εθνικούς πόρους. Μετά το HURJET, το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης έρχεται ως το πρώτο αεριωθούμενο μαχητικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε με εθνικά μέσα. Και τα δύο αεροσκάφη, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους πτήσεις φέτος», αναφέρει.

Στο πλαίσιο του έργου HÜRJET, σχεδιάζεται η παραγωγή ενός στατικού αεροσκάφους και ενός αεροσκάφους δοκιμής κόπωσης, για χρήση σε δοκιμαστικές δραστηριότητες με δύο πρωτότυπα πτητικά αεροσκάφη. 

Το νέο ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα ανάπτυξης της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας και η επιτυχημένη δοκιμή κινητήρα σηματοδοτεί την μετάβαση στο επόμενο στάδιο δοκιμών, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται αρκετά δύσκολο, όχι όμως απίθανο.

Το Hürjet είναι ένας στρατηγικής σημασίας «στόχος» της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, διότι αφενός θα αντικαταστήσει τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-38 και αφετέρου θα συνεπικουρεί τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε αποστολές όπως:

  • εγγύς αεροπορικής υποστήριξη
  • αναγνώριση
  • επιτήρηση
  • στοχοποίηση και
  • τακτικός βομβαρδισμός ακριβείας

Επίσης, θα διαθέτει σύγχρονα ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και λογισμικό, καθώς επίσης και αναβαθμισμένο πιλοτήριο. Επίσης, θα έχει μήκος 13,4 μέτρα, θα επιχειρεί σε υψόμετρο έως τα 45.000 πόδιαμε μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 3 τόνων και μέγιστη ταχύτητα 1,2 Mach, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύσσεται από το ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων τύπου TCG Anadolu.

Το Advanced Jet Trainer and Light Attack Aircraft HÜRJET, είναι  μονοκινητήριο, διπλής θέσης με σύγχρονα αεροηλεκτρονικά συστήματα και χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης, που εκπληρώνει κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη εκπαίδευση πιλότων μέσω των ανώτερων χαρακτηριστικών απόδοσης.

Οι διαμορφώσεις HÜRJET που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου είναι οι εξής: Εκπαίδευση Ετοιμότητας Μάχης, Ελαφρά Επίθεση (Στενή Αεροπορική Υποστήριξη), Αντιδύναμη στην Εκπαίδευση (Κόκκινη Σημαία), Αποστολή Αεροπορίας (Ένοπλες και Άοπλοι), Ακροβατική Επίδειξη Αεροσκάφους, Αεροσκάφος συμβατό με αεροπλανοφόρο.

Σύμφωνα με το turkishdefencenews, ο  Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αεροσκαφών Καθ. Δρ. Atilla Dogan  της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας ( TUSAŞ), ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς από την Μαλαισία. Συγκεκριμένα η Μαλαισία φέρεται να έχει παραγγείλει 18 από αυτά ως πλειοδότης για την Hürjet.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...