Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου πλήρους κλίμακας, η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον του ρωσικού στρατού, τόσο ως αναγνωριστικά όσο και ως επιθετικά. Και αν οι ουκρανικές επιχειρήσεις κατάφεραν να κυριαρχήσουν και να καθιερώσουν με επιτυχία την παραγωγή αναγνωριστικών drones, τότε, δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για τα εγχώρια drones επίθεσης.
Οι Ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις, προσπαθούν να κλείσουν την έντονη έλλειψη drones καμικάζι που είναι απαραίτητα για χρήση στο μέτωπο και την καταστροφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων πίσω από τις εχθρικές γραμμές, με ξένα μοντέλα. Τα κεφάλαια για την αγορά του τελευταίου συγκεντρώνονται κυρίως από εθελοντικές οργανώσεις και εράνους στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, ενέκρινε τη δημιουργία στην Ουκρανία των πρώτων εταιρειών κρούσης UAV στον κόσμο . Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο και η Κρατική Ειδική Υπηρεσία Επικοινωνιών, στο πλαίσιο του έργου Army of Drone, δημιούργησαν ένα Αρχηγείο Συντονισμού που θα δημιουργήσει εταιρείες «κρούσης», θα μεταρρυθμίσει και θα κλιμακώσει την παραγωγή drones.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μιχαήλ Φεντόροφ, έως τα τέλη Ιανουαρίου, περισσότερα από 1.700 drones έχουν αγοραστεί με σύμβαση στο πλαίσιο του προγράμματος Army of Drones και σχεδόν 1.000 από αυτά, έχουν ήδη μεταφερθεί στον ουκρανικό στρατό . Επιπλέον, σύμφωνα με τον Fedorov, περισσότερο από το 60% των drones είναι από Ουκρανούς κατασκευαστές.
Παραγωγή εγχώριων drones
Είναι γνωστό ότι, στον Ουκρανικό στρατό υπάρχουν μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα κρούσης-αναγνώρισης τύπου Bayraktar , τα οποία είναι ήδη σε υπηρεσία καθώς και περιπλανώμενα πυρομαχικά (drones καμικάζι).
Ο στρατιωτικός ειδικός και ερευνητής της ιστορίας της αεροπορίας Mikhail Zhirokhov, εξηγεί σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ουκρανία στην παραγωγή των δικών της επιθετικών drones, από ποια μοντέλα drones θα πρέπει να καθοδηγούνται και εάν τα UAV θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου.
Μέχρι το 2022, η Ουκρανία μπορούσε να εφοδιαστεί μόνο με αναγνωριστικά drones, υπήρχαν μαζικές αγορές εγχώριων αναγνωριστικών UAV, όπως Leleka-100 , Furiya κ.λπ. Όλα τους είναι οπλισμένα. Επιπλέον, αγοράστηκε ένα πολωνικό αναγνωριστικό drone FlyEye . «Αυτό κατέστησε δυνατό τον κορεσμό τουλάχιστον μονάδων πυροβολικού. Επιπλέον, υπήρχαν ακόμη και πίνακες στελέχωσης σε μηχανοποιημένες ταξιαρχίες, όπου βρίσκονταν τακτικά αναγνωριστικά drones», αναφέρει.
Αλλά όσον αφορά τα πυρομαχικά, υπήρχε τεράστιο πρόβλημα μαζί τους από την αρχή. Για παράδειγμα, το 2016 έγιναν προσπάθειες να ξεκινήσει η αδειοδοτημένη παραγωγή του πολωνικού συγκροτήματος μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Warmate στην Ουκρανία . «Από όσο γνωρίζω, στην Ουκρανία αυτά τα drones έφτασαν ακόμη και στα σημεία δοκιμών. Αλλά, δυστυχώς, τότε ο στρατός μας δεν μπορούσε να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα των μαχητών drones μιας χρήσης. Το κύριο θέμα ήταν το κόστος», αναφέρει.
Μέχρι εκείνη την εποχή, οι εχθροπραξίες είχαν ήδη ξεκινήσει στο Donbass και τα drones χρησιμοποιήθηκαν εκεί αποκλειστικά για σκοπούς αναγνώρισης. Δεν έγινε λόγος για μοντέλα που θα έριχναν χειροβομβίδες ή βόμβες στον εχθρό.
Προβλήματα και έλλειψη εμπειρίας
Αρχικά στην Ουκρανία υπήρχε η άποψη ότι, θα μπορούσαν να το χειριστούν μόνοι τους. Και αποφασίστηκε να στραφεί στην κρατική επιχείρηση Antonov. Έτσι, ξεκίνησε η ανάπτυξη ενός πολυλειτουργικού μη επανδρωμένου εναέριου συγκροτήματος Gorlitsa .
«Αλλά, πρώτον, ο GP Antonov δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία, υπήρχε μόνο εμπειρία στην κατασκευή αεροσκαφών. Και δεύτερον, όπως γνωρίζω, η επιχείρηση ζήτησε σημαντικά κεφάλαια και πάρα πολύ χρόνο για το έργο. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να ληφθεί το τελικό προϊόν. Και έτσι πήραμε το τουρκικό επιθετικό επιχειρησιακό-τακτικό UAV μεσαίου ύψους Bayraktar», αναφέρει.
Ένα άλλο πρόβλημα για την Antonov, καθώς και για οποιονδήποτε άλλο εγχώριο κατασκευαστή, ήταν ότι δεν έχουν ασφαλή εξοπλισμό επικοινωνίας με αυτά τα drones. Εξάλλου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ο συνεχής έλεγχος της συσκευής, η οποία δεν θα μπλοκαριστεί από τα ρωσικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.
«Επομένως, στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι, δυστυχώς, παρακάναμε στη μαζική παραγωγή επιθετικών drones. Και το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τώρα δεν μπορούμε να το αναπληρώσουμε», αναφέρει.
Ο Ρωσικός στρατός, πρόσφατα αύξησε σημαντικά τη χρήση κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Mavic στο μέτωπο , άρχισε να επεξεργάζεται ρωσικά περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet , και τα ιρανικά drones καμικάζι Shahed 131/136.
Επίσης, η Ρωσία έχει τρόπους να αντιμετωπίσει τα UAV. Για να αποκρούσει επιθέσεις αεροπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χρησιμοποιεί συστήματα αεράμυνας, MANPADS και επανδρωμένα αεροσκάφη.
Να υπενθυμίσουμε ότι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, ανακοίνωσε την έναρξη μιας πλατφόρμας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη δημιουργία ενός ουκρανικού στόλου θαλάσσιων μη επανδρωμένων σκαφών.
Η Ουκρανία σχεδιάζει, προφανώς, να φτάσει στην κύρια βάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις του Ζελένσκι, για τη δημιουργία ενός υπερστρατού από drones, που θα είναι ικανό να καταστρέψει σχεδόν ολόκληρο τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.