Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι δύο αρματοφορείς με άρματα μάχης Leopard 2A4 διέσχισαν τα σύνορα Ρουμανίας και Ουκρανίας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας.
Τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης θα προετοιμαστούν για περαιτέρω χρήση από τα ουκρανικά στρατεύματα στο εγγύς μέλλον.
Κρίνοντας από το γεγονός ότι η προμήθεια των αρμάτων γίνεται σε μικρές παρτίδες, είναι προφανές ότι στη Δύση και στην Ουκρανία φοβούνται ότι μετά τον εντοπισμό περιοχών με αυτά τα leopard-2A4, ενδέχεται να έχουμε ρωσικά πλήγματα.
Μάχες στο Δνείπερο μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών κομάντος
Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε την νύχτα μια ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση του Αβντεγιέφσκι, ανέφερε ανταποκριτής του RIA Novosti.
Οι Ρώσοι αξιωματικοί των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας σύγχρονο οπτικο-ηλεκτρονικό εξοπλισμό επιτήρησης, όπως θερμικές εικόνες και συσκευές νυχτερινής όρασης, εντόπισαν Ουκρανούς μαχητές που προσπαθούσαν να διασχίσουν την πρώτη γραμμή και να εισέλθουν στο ρωσικό έδαφος και τους εξουδετέρωσαν.
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία 600 μαχητών στην Λεγεώνα του Τουράν που μάχεται κατά ττων Ρώσων.
Το Κίεβο ανακοίνωσε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων και αεροσκαφών F-16 για χτυπήματα στην Κριμαία
Το Κίεβο, έχοντας συμφωνήσει για την προμήθεια αρμάτων μάχης, διαπραγματεύεται τη μεταφορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και αεροσκαφών F-16 για χτυπήματα στην Κριμαία.
Αυτό δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του γραφείου του Βλαντιμίρ Ζελένσκι.
«Τώρα υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, που θα επιτρέψουν την καταστροφή της υποδομής των Ρώσων, κυρίως αποθήκες πυρομαχικών, και ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτές βρίσκεται στο έδαφος της Κριμαίας και, κατά συνέπεια, η αεροπορία», είπε ο ίδιος.
Ο Ποντόλιακ είπε επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται 350 έως 500 άρματα μάχης, ενώ η χώρα ελπίζει στους συντομότερους χρόνους παράδοσης έως και ενάμιση έως δύο μήνες.
Τόνισε δε ότι τώρα όλα πρέπει να γίνουν εξαιρετικά γρήγορα.
Μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις για την προμήθεια δυτικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε την Τετάρτη να στείλει οχήματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Σχεδιάζεται να σχηματιστούν δύο Επιλαρχίες αρμάτων μάχης, στο πρώτο στάδιο, ενώ το Βερολίνο θα μεταφέρει μια Ίλη α 14 αρμάτων μάχης.
Τα ρωσικά εργοστάσια στα Ουράλια κερδίσουν την δύση σε έναν ήδη πολύ δαπανηρό πόλεμο
Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας έχει «σχεδόν διπλασιάσει» τα προπολεμικά ποσοστά παραγωγής πυρομαχικών, σύμφωνα με ανώτερο αμυντικό αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 10.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα.
«Η Ρωσία μπορεί ακόμα να κατασκευάσει πολλές βόμβες», είπε ο μόνιμος γραμματέας του υπουργού Άμυνας της Εσθονίας, Κούστι Σαλμ, σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.
"Καθοδηγούμενα βλήματα πυροβολικού των 152 [mm] δυστυχώς κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά στο πεδίο της μάχης... Η βολή 10.000 βλημάτων την ημέρα προκαλεί μεγάλη ζημιά", τόνισε ο ίδιος.
Αυτή η απογοητευτική σκέψη σημάδεψε μια ευρύτερη προειδοποίηση ότι η Ρωσία έχει τεράστιους διαθέσιμους πόρους για τη διεξαγωγή ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, παρά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη τον περασμένο χρόνο.
Και αυτή η αξιολόγηση δημιούργησε μια συνακόλουθη αμφιβολία ότι οι δυτικές αμυντικές εταιρείες δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή επαρκών προμηθειών στην Ουκρανία ενώ προετοιμάζονται για μελλοντικές απειλές.
«Τα αποθέματά μας εξαντλούνται όλο και περισσότερο», ανέφερε ο ίδιος.
Αυτή η αξιολόγηση περιπλέκει την εικόνα της δυτικής αποτελεσματικότητας και της ρωσικής στρατιωτικής ανικανότητας που εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο.
Οι υλικοτεχνικές προετοιμασίες της Ρωσίας για τον πόλεμο είχαν περιφρονηθεί στον δημόσιο διάλογο της Δύσης, που χρονολογείται από τις βασικές αποτυχίες που ανέτρεψαν το σχέδιο του Κρεμλίνου να νικήσει την ουκρανική κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Ωστόσο, ο Σαλμ, ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος ενός από τους μοναδικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία, αναγνώρισε ότι «η κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα και η γραμμή σταθεροποιήθηκε», όποια κι αν είναι τα μειονεκτήματα της διαδικασίας κινητοποίησης. Και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για όσους υποτιμούν τη Μόσχα.
«Ενοχλούμε από τους περισσότερους συναδέλφους μου από την αρχή, που γελοιοποιούν την ρωσική προσπάθεια κινητοποίησης», είπε ο Σαλμ.
«Εάν είστε ένα έθνος που μπορεί να κινητοποιήσει 300.000 από το δρόμο σε λίγες εβδομάδες, σε πέντε εβδομάδες για να μπουν στα χαρακώματα, αυτή είναι μια προσπάθεια που δεν νομίζω ότι κανένα δυτικό έθνος μπορεί να κάνει σήμερα.
Υπάρχει επίσης ένα στοιχείο ποιότητας στην ποσότητα από μόνη της», ανέφερε ο Σαλμ .
Μερικά από αυτά τα ρωσικά στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή με λίγη ή καθόλου εκπαίδευση.
Πολλοί στρατεύσιμοι σκοτώθηκαν μέσα σε 10 ημέρες από τη λήψη της ειδοποίησης, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.
Η αποτελεσματικότητα όμως αυτών των δυνάμεων, όποια και αν είναι τα ελαττώματά τους, δείχνει ένα πιθανό μέλλον στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αγωνίζονται να συμβαδίσουν.
Όπως υπολόγισε στα μέσα Ιανουαρίου ο Στρατηγός του αμερικανικού στρατού Μαρκ Μίλευ: «δεν είναι πραγματικά εύκολο αν έχετε 30 εκατομμύρια ανθρώπους στην εφεδρεία να μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά».
«Το να χάσουν οι Ρώσοι 1.400 άρματα μάχης για παράδειγμα, είναι ένα πλήγμα, αλλά είναι υποφερτό αν έχεις 10.000 άρματα μάχης στα μετόπισθεν», τόνισε ο ίδιος.
“Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αντίκτυπος στο πεδίο της μάχης αυτών των πιθανών εφεδρειών, πρόσθεσε.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι επέδειξαν προνοητικότητα σε τουλάχιστον ορισμένους τομείς πριν από την κινητοποίηση των Εφέδρων.
Όλοι οι Ρώσοι Έφεδροι στρατιώτες έχουν τις νέες ψηφιακές στολές όλοι», παρατήρησε ο Εσθονός αξιωματούχος της άμυνας.
Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός τους ήταν προετοιμασμένος για αυτούς τους αριθμούς και ήξεραν. Ξέρουν τι κάνουν».
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης λάβει δυτικά όπλα που είναι υψηλότερης ποιότητας από τα συστήματα που διαθέτουν οι Ρώσοι, με αποκορύφωμα την υποστήριξη της Γερμανίας σε για δωρεά περίπου 80 σύγχρονων κύριων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
«Οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για έναν μεγαλύτερο πόλεμο, ο οποίος θα είναι ένας εξαιρετικά δαπανηρός πόλεμος», είπε ο Σαλμ.
«Και, για να διαχειριστείς αυτή τη στρατηγική, πρέπει να έχεις έναν τελικό στόχο. Ο λόγος που δεν είμαστε εκεί, υποθέτω, είναι το κόστος από μόνο του, το γεγονός ότι πολλά από τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν εξαντληθεί στην Ευρώπη, είναι από μόνο του ένα πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”, κατέληξε ο ίδιος αποκαλύπτοντας ότι πόλεμος είναι όντως μια πολύ δαπανηρή υπόθεση.