Είναι γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν οι Τούρκοι επικαλούνται την συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, την γεωγραφική θέση της χώρας τους, την οποία αποκαλούν προπύργιο της Συμμαχίας προς Ανατολάς και το γεγονός ότι αριθμητικά είναι ο 2ος μετά τις ΗΠΑ μεγαλύτερος στρατός της, προκειμένου να πετύχουν ευμενή αντιμετώπιση από αυτήν, απέναντι στην επιθετικότητα που επιδεικνύουν σε βάρος μας.
Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή τις ανοιχτές απειλές πολέμου της Τουρκίας σε βάρος μας, την μη αποδοχή της Σουηδίας και Φινλανδίας στους κόλπους της Συμμαχίας λόγω τουρκικής άρνησης, της σύμπλευσης της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ιράν, εχθρούς της Δύσης και της διπρόσωπης στάσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν πολλές φωνές στη Δύση που λένε ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία να διωχθεί από το ΝΑΤΟ, εφόσον συνεχίζει να μην είναι αξιόπιστος σύμμαχος.
Όμως, ο Özgür Güleryüz, Γενικός Διευθυντής της STM, ανέφερε ξένο μέσο ενημέρωσης, ισχυρίζεται ότι όλα τα στρατηγεία και οι βάσεις του ΝΑΤΟ στον κόσμο, θα παρέχουν τις ροές πληροφοριών τους με λογισμικό που θα αναπτυχθεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το ξένο μέσο ενημέρωσης, η STM Defense Technologies Engineering and Trade Inc., η οποία παράγει συστήματα υψηλής τεχνολογίας, καινοτόμα και εθνικά σε εθνικό και διεθνή χώρο, πέτυχε μια από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιτυχίες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. στον τομέα του λογισμικού.
«Η STM κέρδισε δύο σημαντικούς διαγωνισμούς για την κατεύθυνση, τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διανομή πληροφοριών στο πλαίσιο του Οργανισμού από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφοριών του NATO (NCI Agency), η οποία είναι υπεύθυνη για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων επικοινωνίας και πληροφοριών για φορείς λήψης αποφάσεων και διοίκηση στο ΝΑΤΟ», αναφέρει.
Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης τιμής και τεχνικών προσόντων, η NCI Agency προτίμησε το STM και στα δύο έργα που άνοιξαν μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και στα οποία συμμετείχαν οι κορυφαίες εταιρείες λογισμικού στον κόσμο.
«Μετά τις τεχνικές και διοικητικές διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ STM και NCI Agency», αναφέρει.
Θα χρειαστούν 3,5 χρόνια
Με το λογισμικό που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, η STM θα παρέχει την κατεύθυνση, τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διανομή πληροφοριών για τις εντολές του ΝΑΤΟ. Όλα τα στρατηγεία και οι βάσεις του ΝΑΤΟ στον κόσμο θα κάνουν τις ροές πληροφοριών τους μέσω αυτού του λογισμικού που θα αναπτύξει και θα εκσυγχρονίσει η STM. Τα έργα INTEL-FS, τα οποία θα εκσυγχρονίσουν την υποδομή πληροφοριών του ΝΑΤΟ, προγραμματίζεται να διαρκέσουν περίπου 3,5 χρόνια.
Το έργο θα αναπτυχθεί και θα τρέξει στην πλατφόρμα του ΝΑΤΟ και θα περιλαμβάνει την ενοποίηση δεδομένων, θα βασίζεται σε μικροϋπηρεσίες που θα διανεμηθεί και θα επεκταθεί.
Ο Πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, İsmail Demir, δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι, έχουν φτάσει στο επίπεδο να μεταφέρουν τις αρμοδιότητές τους στον τομέα του λογισμικού σε διεθνή κρίσιμα ιδρύματα και οργανισμούς στο δρόμο προς πλήρως ανεξάρτητους στόχους αμυντικής βιομηχανίας.
Ο Γενικός Διευθυντής της STM Özgür Güleryüz, είπε επίσης ότι είχαν παραδώσει προηγουμένως το Έργο Ενσωμάτωσης του Πυρήνα του NATO (INT-CORE), το οποίο θα υποστηρίξει σημαντικά την επίγνωση της κατάστασης σε όλο το πεδίο της μάχης, ο Güleryüz δήλωσε επίσης ότι, παρείχαν λογισμικό για τις μονάδες διοίκησης και ελέγχου διαφόρων χωρών στο Αφγανιστάν και ότι αυτές οι δραστηριότητες έχουν ημερομηνία πίσω πριν από 10 χρόνια.
Τονίζοντας ότι το εν λόγω λογισμικό περιλαμβάνει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, ο Güleryüz δήλωσε ότι, οι υποδομές που θα διαμορφωθούν εδώ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τις ανάγκες της χώρας σε διαφορετικούς τομείς όσο και θα αποτελέσουν βάση για το μελλοντικό λογισμικό του ΝΑΤΟ.
ΝΑΤΟ- Εκλογές- Ερντογάν
Αν τα παραπάνω ισχύουν σημαίνει ότι, ο Ερντογάν δεν έχει σκοπό να φύγει από το ΝΑΤΟ και τελικά μετά τις εκλογές θα συμφωνήσει σε έναν συμβιβασμό για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι, η Τουρκία θα είναι εκτός του ΝΑΤΟ, αλλά όλα τα στρατηγεία και οι βάσεις του ΝΑΤΟ στον κόσμο θα κάνουν τις ροές πληροφοριών τους μέσω αυτού του λογισμικού που θα αναπτύξει και θα εκσυγχρονίσει η τουρκική STM.
Τελικά, μετά τις εκλογές, ο Ερντογάν προφανώς θα συμφωνήσει σε έναν τέτοιο συμβιβασμό. Και η Σουηδία, με τη μεγάλη στρατιωτική βιομηχανία της, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και η Τουρκία δεν θα φύγει από τη συμμαχία. Τώρα υπάρχει μια διαπραγμάτευση στην οποία κάθε ένα από τα μέρη γνωρίζει τις δυνατότητές του. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, πιθανότατα η Σουηδία θα είναι η νικήτρια, αν και οι Τούρκοι, γενικά, δεν θα χάσουν. Οι Σουηδοί πλέον μάλλον πιέζουν την Τουρκία και όχι το αντίστροφο. Και δύσκολα θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
Εκτίμησή μας είναι ότι, κανένας Ερντογάν δεν θα τσακωθεί με ολόκληρη τη συλλογική Δύση, για χάρη της Ρωσίας. Και η Σουηδία, είναι μέρος του πυρήνα αυτής της συλλογικής Δύσης. Επομένως, δεν πρέπει να τρέφονται αυταπάτες για το γεγονός ότι οι Τούρκοι θα σταματήσουν τους Σουηδούς στο δρόμο τους προς το ΝΑΤΟ.