Ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει. Την μία λέει ότι ο Πούτιν οδήγησε την Ουάσιγκτον σε απόγνωση με ισχυρά χτυπήματα κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, την άλλη προβλέπει την επικείμενη ήττα της Ουκρανίας ή κατονομάζει τα αδύναμα σημεία των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams.
Δεν είναι απλώς ένας απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού. Έχει ένα πλούσιο υπόβαθρο που έχει κερδίσει τη φήμη του αληθινού «γερακιού». Πιστεύεται ότι, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πεδίο της μάχης στον Πόλεμο του Κόλπου το 1990-1991 και στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.
Ως αξιωματικός οδήγησε μια ομάδα 19 αρμάτων μάχης, 26 οχήματα μάχης Bradley και 4 αυτοκινούμενους όλμους M1064 σε μάχη εναντίον του ιρανικού στρατού. Σε 23 λεπτά μάχης, σχεδόν 70 μονάδες ιρακινών τεθωρακισμένων καταστράφηκαν χωρίς απώλειες από τους Αμερικανούς.
Τον Ιούνιο του 2004, ο ΜακΓκρέγκορ αποσύρθηκε από τον στρατό και αυτό του άνοιξε νέους ορίζοντες στον πολιτικό τομέα. Τώρα είναι αντιπρόεδρος μιας εταιρείας συμβούλων με έδρα το Reston της Βιρτζίνια.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Συνταγματάρχης ήταν ένας από τους πέντε φιναλίστ που εξετάστηκαν για εκλογή ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (αφού ο Μπόλτον αποχώρησε από αυτή τη θέση). Αργότερα, ο Νταγκ ΜακΓκρέγκορ εξετάστηκε και για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας για θέματα Πολιτικής.
Το 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφερε στον ΜακΓκρέγκορ τη θέση του πρεσβευτή στη Γερμανία, αλλά στη συνέχεια ξέσπασε θύελλα στα μέσα ενημέρωσης, που θύμισε αμέσως στον πρώην συνταγματάρχη τις πολιτικά εσφαλμένες δηλώσεις του. Για παράδειγμα, ότι οι μετανάστες (τους οποίους αποκάλεσε «μουσουλμάνους εισβολείς»), έρχονται σε ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να εξισλαμίσουν τελικά την Ευρώπη.
Και στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ο ΜακΓκρέγκορ ζήτησε να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος και, αν χρειαστεί, να πυροβοληθούν όσοι περνούν παράνομα τα σύνορα σε ανεπίσημα σημεία εισόδου.
Στην οργάνωση της ροής των μεταναστών που σπεύδουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγόρησε τον χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος, τον οποίο χαρακτήρισε «ενδελεχή μαρξιστή». Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός του είναι να πλημμυρίσει η χώρα από μετανάστες και η καταστροφή της αμερικανικής κουλτούρας.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι ο ΜακΓκρέγκορ είχε προσληφθεί ως εν ενεργεία ανώτερος σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ (παρέμεινε σε αυτή τη θέση για λιγότερο από τρεις μήνες, καθώς ήρθε το τέλος της προεδρικής θητείας του Τραμπ). Επιπλέον, ο συνταγματάρχης διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας West Point.
«Και το γεγονός ότι όχι ένα απλό «κεφάλι που μιλάει», αλλά ένα άτομο με τέτοιο ιστορικό, και μάλιστα με «ευγενική μεταχείριση» από τον Τραμπ, επικρίνει την αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία, αποκαλώντας τον Ζελένσκι «μαριονέτα», προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στους φιλελεύθερους κύκλους των ΗΠΑ (για να μην πούμε για το Κίεβο)», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο ΜακΓκρέγκορ δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό The American Conservative υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν ήταν «αποφασισμένος να πολεμήσει σε πόλεμο αντιπροσώπων του εναντίον της Ρωσίας μέχρι τέλους», παρόλο που «το μόνο πράγμα που πέφτει πιο γρήγορα από τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν είναι η οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρώπης».
Ταυτόχρονα, ο συνταγματάρχης βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει για άλλη μια φορά τον Μπάιντεν, για την αξιοθρήνητη οργάνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν: «Ο χρόνος και η μέθοδος αποχώρησης απέδειξαν ότι, ο αμερικανικός στρατός όχι μόνο είχε κακή διοίκηση, αλλά ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της αποχώρησης από την Καμπούλ ήταν καταστροφική», αναφέρει.
Ακόμη και μεταξύ των Αμερικανών συντηρητικών, ο ΜακΓκρέγκορ παίρνει μια ιδιαίτερη θέση. Όχι μόνο υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, αλλά είπε επίσης ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και σε σχέση με το Ντονμπάς, καθώς εκεί κυριαρχεί ο ρωσικός πληθυσμός.
Τέτοιες «φιλορωσικές» δηλώσεις, οδήγησαν την Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσένι να ισχυριστεί ότι, ο Νταγκ ΜακΓκρέγκορ εκπροσωπεί την «πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Πούτιν».