Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανικό σχέδιο ενεργείας: Άμυνα στην κατεύθυνση Λευκορωσίας-Κιέβου & επίθεση στην άξονα Χερσώνας-Κριμαίας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα  γίνεται ευρεία αναφορά συγκέντρωσης των Ρωσικών  δυνάμεων  στην Λευκορωσία.

Το γεγονός αυτό έχει συνεγείρει τους Ουκρανούς οι οποίοι έχουν προσαναλίσει σοβαρές δυνάμεις τους στην περιοχή μεταξύ του  Κιέβου και των συνόρων με Λευκορωσία και Ρωσία στα Βόρεια και Βορειοδυτικά.

Πλέον σχεδόν κανείς δεν αμφιβάλλει ότι επίκειται μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Το θέμα είναι  πότε και ποιοί θα είναι οι Αντικειμενικοί Σκοποί (ΑΝΣΚ).

Σχετικό με το θέμα είναι το παρακάτω άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία προετοιμάζονται για μια «αποφασιστική» μάχη  μεταξύ αρμάτων μάχης

Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται για αυτό που αναμένουν ότι θα είναι μια «βίαιη άνοιξη». Ξεπερασμένα άρματα μάχης T-72, μερικά διπλάσια από το πλήρωμά τους, πυροβολούν στην ομίχλη καθώς οι μονάδες εκπαιδεύονται για να εισβάλλουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Μέρος της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα στην απόκοσμα ήσυχη πόλη Pripyat, που εγκαταλείφθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN στις 22 Ιανουαρίου.

Ενώ τα στρατεύματα εκπαιδεύονται, ο διοικητής των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος Σεργκέι Νάεφ, δέχεται δώδεκα φορτηγά οπλισμένα με βαριά πολυβόλα και αντιαεροπορικά όπλα.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής μοιράστηκε τις σκέψεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι λέγοντας  ότι «η επόμενη φάση αυτού του πολέμου θα συνδεθεί με αρματομαχίες».

«Και αυτά δεν είναι τα αρχαία T-72), αλλά πιο σύγχρονα οχήματα, όπως τα γερμανικά Leopards-2 και τα Βρετανικά Challenger. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες κύρια άρματα μάχης  όχι μόνο για να υπερασπιστούν τις τρέχουσες θέσεις τους, αλλά και για να δώσουν μάχη τους επόμενους μήνες », αναφέρει η δημοσίευση.

Σύμφωνα με τον Naev, «χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό δυτικών αρμάτων μάχης, είναι πολύ καλύτερα από τα σοβιετικά μοντέλα και μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε».

«Δημιουργούμε νέες στρατιωτικές μονάδες. Και οι περαιτέρω ενέργειές μας θα εξαρτηθούν από την πολεμική τους ετοιμότητα. Ως εκ τούτου, η βοήθεια της Δύσης είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε.

Το κύριο μεταξύ των αιτημάτων του Κιέβου είναι το άρμα  Leopard 2, το οποίο είναι σχετικά εύκολο στη συντήρηση και λειτουργία και είναι σε υπηρεσία με πολλές χώρες του ΝΑΤΟ. Η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Ουκρανίας ήλπιζε ότι η συνάντηση των εταίρων της Ουκρανίας την περασμένη Παρασκευή σε στρατιωτική βάση στο γερμανικό Ramstein θα έδινε το πράσινο φως για την παράδοση τανκς, αλλά η Γερμανία είπε όχι, υπενθυμίζει το CNN.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov, μιλώντας μετά τη συνάντηση, είπε ότι αυτός και ο γερμανός ομόλογός του Μπόρις Πιστόριους «είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για το Leopard 2 και για άλλα θέματα».

Εν τω μεταξύ, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος  της Ουκρανικής Προεδρίας , δήλωσε στο CNN:

«Είμαστε απογοητευμένοι. Κατανοούμε ότι ορισμένες χώρες έχουν περιορισμούς. Αλλά όσο πιο αργά ενισχυθούμε , τόσο περισσότεροι άνδρες μας  πεθαίνουν. Θα ήταν σημαντικό αν η Γερμανία υπαναχωρούσε».

Πιστεύει ότι «300 με 400 από αυτά τα άρματα μάχης θα ξεπερνούσαν  τις δυνατότητες 2000-3000 σοβιετικών αρμάτων μάχης.

«Αυτό θα επιτάχυνε δραματικά τον ρυθμό του πολέμου και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των τελικών σταδίων», είπε η πηγή.

Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εξαντλούνται τα ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα άρματα μάχης T-72, «ακόμη και όταν ψάχνουν άλλες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ για αντίστοιχες προμήθειες».

«Στο Κίεβο, φοβούνται ότι μια δεύτερη ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα σε δύο μήνες.

Μέχρι την άνοιξη, οι 150.000 Ρώσοι που κλήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο θα έχουν εκπαιδευτεί και πιθανότατα θα συμπεριληφθούν σε έτοιμες για μάχη μονάδες.

Για τους Ουκρανούς, αυτός είναι ένας αγώνας με τον χρόνο, αφού ουσιαστικά μεταμορφώνουν έναν στρατό που βασίζεται στη σοβιετική τεχνολογία σε στρατό που χρησιμοποιεί προηγμένα δυτικά όπλα το συντομότερο δυνατό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα παραλάβουν αμερικανικής κατασκευής κύρια άρματα μάχης M1 Abrams, ισχυρά αλλά δύσκολα στη συντήρηση, τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, πιστεύεται ότι τα γερμανικά Leopards μπορούν να έχουν μεγάλη σημασία ως εναλλακτική λύση στα Abrams.

«Το Leopard 2 είναι ένα σύγχρονο, καλά προστατευμένο κύριο άρμα μάχης με καλούς αισθητήρες», δήλωσε στο CNN ο Jack Watling, αναλυτής χερσαίου πολέμου στο Royal United Defense Research Institute (RUSI, με έδρα το Λονδίνο).

«Σχεδιάστηκε αρχικά για να εξυπηρετείται από στρατεύσιμους και επομένως είναι ευκολότερο να διατηρηθεί στη μάχη από κάποια άλλα άρματα του ΝΑΤΟ όπως τα (βρετανικά) τανκς Challenger 2. Υπάρχει επίσης μια καθιερωμένη γραμμή παραγωγής για την προμήθεια του Leopard 2 με ανταλλακτικά.»

Στο μεταξύ, οι δωρητές όπλων του Κιέβου ανέλαβαν να προμηθεύουν και άλλους τύπους βαρέως εξοπλισμού εκτός από άρματα μάχης. Πρόκειται για τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και οχήματα μάχης πεζικού Bradley από τις ΗΠΑ, οβίδες από τη Φινλανδία, προηγμένο αυτοκινούμενο πυροβολικό Archer και αντιαρματικά όπλα από τη Σουηδία.

Η ουκρανική διοίκηση, με την υποστήριξη δυτικών χορηγών, πρόκειται να εκπαιδεύσει το προσωπικό στη χρήση νέου εξοπλισμού και να τον ενσωματώσει στους υπάρχοντες σχηματισμούς τους.

«Ολόκληρη η μονάδα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με το ίδιο όχημα, επομένως ολόκληρη η ΕΜΑ πρέπει να  είναι εξοπλισμένη με Bradley, αν τα αποκτήσουμε, ή Leopards», είπε ο Στρατηγός Naev στο CNN.

Ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Mark Milley είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι το εισερχόμενο στρατιωτικό υλικό να φτάσει στην Ουκρανία "κάπου πριν ξεκινήσουν οι ανοιξιάτικες βροχές" , όπου τα πρόσφατα εκπαιδευμένα στρατεύματα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν."

Η Ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι τα άρματα είναι κατεξοχήν οπλικό μέσο για την διεξαγωγή επιθετικών και όχι αμυντικών επιχειρήσεων.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι πολύ απλά ένας συγκερασμός αντιαρματικών όπλων-ναρκοπεδίων-κωλυμμάτων, drones και αυτοκινούμενου  πυροβολικού αποτελεί έναν αξιόπιστο συνδυασμό άμυνας κατά εχθρικών αρμάτων.

Συνεπώς η Ουκρανία θέλει τα Δυτικά άρματα για να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις κατά βάση και όχι αμυντικές. 

Ως μόνη ίσως επιλογή χρήσης των Δυτικών αρμάτων για επιθετική ενέργεια από πλευράς Ουκρανών, φαντάζει αυτή πάνω στον άξονας Χερσώνα -Κριμαία.

Οι λόγοι για τους οποίους ΗΠΑ-Ουκρανία επιθυμούν να επιτεθούν στην Κριμαία, είναι οι εξής:

1. Είναι πρωταρχικής σημασίας η "ελάφρυνση του μετώπου στο Ντονμπάς,  μετά την κατάληψη από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις του Soledar και την  κίνηση τους προς το Kramatorsk και το Slavyansk.

Κοινώς αντιλαμβάνονται Ουάσιγκτον και Κίεβο ότι ο αγώνας στην Ανατολική Ουκρανία δεν πρόκειται να έχει αίσια έκβαση αφού η Ρωσία ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της εκεί.

Συνεπώς αντί να ρίξουν τον όγκο των εφεδρικών τους δυνάμεων σε μια απελπισμένη και καταδικασμένη μάχη, είναι προτιμότερο να τον κατευθύνουν προς την Κριμαία, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίας τους είναι μεγαλύτερες.

2. Για λόγους ηθικού του Ουκρανικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας  στο εσωτερικό αλλά και για τις σύμμαχες χώρες, είναι δέον όπως μετά την κατάληψη του Χερσώνα επιχειρηθεί  και η κατάληψη της Κριμαίας, η οποία εφόσον ευοδωθεί θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για την έκβαση του πολέμου.

3. Τέλος επιθυμούν να προλάβουν μια νέα Ρωσική επίθεση είτε προς Σούμι-Χάρκοβο, είτε προς Κίεβο, από τους Ρώσους, αφαιρώντας έτσι την πρωτοβουλία των κινήσεων από αυτούς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...