Ο τουρκικός στρατός και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνεχίζουν να ανταλλάσσουν χτυπήματα στη βόρεια περιοχή της Συρίας καθώς η σύγκρουσή τους μπαίνει σε ένα νέο έτος.
Ένας νέος γύρος κλιμάκωσης ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου, όταν η Άγκυρα κατηγόρησε την ομάδα υπό την ηγεσία των Κούρδων για μια έμμεση επίθεση με πυρά που είχε στόχο μία από τις βάσεις της στην περιοχή.
Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στην επίθεση στη βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαζουάν στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Αυτό ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα της Άγκυρας στη Συρία φέτος. Αρκετοί άλλοι στρατιώτες αναφέρθηκαν ως τραυματίες ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Σε απάντηση στη θανατηφόρα επίθεση, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε μια σειρά επιδρομών πυροβολικού σε θέσεις των SDF κοντά στις πόλεις Τελ Ριφάατ, Μάνμπιζ και Κόμπανι στη βόρεια και βορειοανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου αργά στις 13 Ιανουαρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατονόμασε τις τρεις πόλεις ως ο κύριους στόχους οποιασδήποτε νέας χερσαίας επιχείρησης κατά των SDF κατά τη διάρκεια ενός παρόμοιου γύρου κλιμάκωσης τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Άγκυρα είπε ότι τουλάχιστον 14 μαχητές των SDF «εξουδετερώθηκαν» στα αντίποινα. Ωστόσο, η ομάδα απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Στις 14 Ιανουαρίου, ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία είναι «δυνατή ανά πάσα στιγμή».
Οι δηλώσεις έγιναν εν μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ρωσίας να αποκαταστήσει τους δεσμούς μεταξύ της Άγκυρας. Ο Καλίν τόνισε ότι η προσέγγιση με τη Συρία δεν σημαίνει ότι η Τουρκία εγκαταλείπει την επιλογή να ξεκινήσει μια νέα χερσαία επιχείρηση κατά των SDF.
Στις 15 Ιανουαρίου, τουρκικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των SDF κοντά στην πόλη Αμούντα στη βόρεια ύπαιθρο της Αλ Χασάκα. Τα πλήγματα προκάλεσαν ορισμένες υλικές απώλειες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο υποστηρικτή των SDF, καθώς και από τη Ρωσία, η Τουρκία φαίνεται να είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει την ομάδα.
Η Άγκυρα θεωρεί τη διαδικασία προσέγγισης με τη Συρία ως έναν τρόπο παροχής της υποστήριξης που απαιτείται για μια νέα χερσαία επιχείρηση κατά των SDF. Μια συμφωνία με τη Δαμασκό θα μπορούσε πράγματι να σηματοδοτήσει το τέλος της ομάδας, ειδικά εάν οδηγούσε σε πρόοδο στις ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες. Μέχρι σήμερα, οι SDF δεν αποτελούν μέρος των συνομιλιών, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα Ηνωμένα Έθνη και αναγνωρίζονται από τις Η.Π.Α.