Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί οι Ρώσοι χρησιμοποιούν αντιαεροπορικούς S-300 για να βομβαρδίσουν την Ουκρανία- Με πόσους πυραύλους έχουν μείνει;

Οι άνθρωποι έχουν αυτό το επιχείρημα από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αναφέρει η Kyiv Independent

Οι δυτικοί ισχυρισμοί, ότι η Ρωσία εξαντλεί το απόθεμα προηγμένων πυραύλων υψηλής ακρίβειας, κυκλοφορούν στις ειδήσεις από τον Μάρτιο. Αλλά περισσότερο από 10 μήνες μετά τον ολοκληρωτικό πόλεμο, οι ρωσικοί πύραυλοι συνεχίζουν να πέφτουν βροχή στις ουκρανικές πόλεις.

Το ερώτημα πόσοι από αυτούς έχουν απομείνει έγινε ιδιαίτερα έντονο τους τελευταίους τρεις μήνες, όταν η Ρωσία άρχισε να σφυροκοπά το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας με μαζικές επιθέσεις κάθε 1-2 εβδομάδες. Αυτά τα πλήγματα χρησιμοποίησαν μια σειρά διαφορετικών πυραύλων, ορισμένοι επαναπροσδιορισμένοι από τις κύριες χρήσεις τους, με υποστήριξη από ιρανικά drones καμικάζι.

Η σύντομη απάντηση είναι ότι κανείς εκτός Ρωσίας δεν έχει αδιαμφισβήτητους αριθμούς για τα αποθέματά του και τους ρυθμούς παραγωγής. Η Ουκρανία δημοσίευσε στοιχεία, αλλά δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις από δυτικούς αναλυτές που βασίζονται σε παρατηρήσιμες ενδείξεις.

Πολλές εκτιμήσεις συμφωνούν σε ένα πράγμα: η στρατηγική βομβαρδιστική εκστρατεία της Ρωσίας «καίγεται» μέσω πυραύλων με μη βιώσιμο ρυθμό. Εάν συνεχίσει, η Ρωσία θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορεί πλέον να εξαπολύει μαζικές επιθέσεις κάθε 1-2 εβδομάδες, ακόμα κι αν συνεχίσει να εξαντλεί τα στρατηγικά της αποθέματα.

Η Ουκρανία λέει ότι αυτό το σημείο απέχει μόλις τρεις μαζικές επιθέσεις.

Αλλά η Ρωσία δεν θα εξαντληθεί – όπως και τώρα, κυριολεκτικά δεν έχει άλλους πυραύλους για βολή, ακόμα κι αν τα αποθέματά της είναι πραγματικά τόσο χαμηλά. Μέχρι στιγμής, μπόρεσε να συνεχίσει να κατασκευάζει σύγχρονους πυραύλους κρουζ παρά τις κυρώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες έχει σχέδιο να προμηθεύεται πυραύλους, εκτός από drones, από το Ιράν.

Εν ολίγοις, οι πυραυλικές επιθέσεις θα συνεχιστούν, αλλά μπορεί σύντομα να γίνουν λιγότερο συχνές και τα drones να χρειαστεί να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο των επιθέσεων.. Αλλά για να επιτύχει τους στρατηγικούς βομβαρδιστικούς στόχους της – να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας – η Ρωσία πρέπει να είναι σε θέση να χτυπήσει την Ουκρανία όσο περισσότερο μπορεί, όσο πιο συχνά μπορεί.

Ουκρανικές εκτιμήσεις

Ο πιο λεπτομερής ισχυρισμός της Ουκρανίας σχετικά με την κατάσταση των πυραύλων της Ρωσίας εμφανίστηκε σε ένα γράφημα που ανάρτησε ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov στις 22 Νοεμβρίου, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει τη διαφορά στο οπλοστάσιο της Ρωσίας μεταξύ της 23ης Φεβρουαρίου, πριν από την πλήρη εισβολή, και της 18ης Νοεμβρίου.

Το διάγραμμα λέει ότι η Ρωσία μειώθηκε από 900 βαλλιστικούς πυραύλους Iskander σε 119, φτιάχνοντας μόνο 48 νέους σε αυτήν την περίοδο. Ο Ρέζνικοφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε ξοδέψει 391 από τους 500 πυραύλους κρουζ Kalibr, ενώ κατασκεύασε 120 νέους. Για τους πυραύλους κρουζ Kh-101 χρησιμοποιήθηκαν 132, ενώ 144 έμειναν στο απόθεμα, με 120 νεοκατασκευασθέντες.

Σύμφωνα με τον Reznikov, η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης το ήμισυ του αποθέματός της με 300 πυραύλους κρουζ Kh-555, καθώς και 16 από τους 42 βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal, αν και κατασκεύασε άλλους 16 για να τους αντικαταστήσει. Οι πύραυλοι κατά πλοίων όπως το Onyx (Oniks) έχουν επανασχεδιαστεί για να χτυπούν και σε χερσαίους στόχους της Ουκρανίας. Το διάγραμμα του Reznikov ανέφερε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε 123 από ένα απόθεμα 470.

Το διάγραμμα παρείχε επίσης στοιχεία για άλλους πυραύλους — Kh-22 και Kh-32 (προπολεμικό απόθεμα 370, με 250 χρησιμοποιημένα). και Kh-35 (προπολεμικό απόθεμα 500, με άλλα 360 κατασκευασμένα και 504 μεταχειρισμένα).

Ο χάρτης του Reznikov έγινε γρήγορα ξεπερασμένος καθώς η Ρωσία εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους στην Ουκρανία όλο τον Δεκέμβριο.

Σε μια πιο πρόσφατη δήλωση, στις 4 Ιανουαρίου, ο Vadym Skibitsky, εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας, είπε ότι η Ρωσία είχε αρκετούς προηγμένους πυραύλους για έως και τρεις μαζικές επιθέσεις, εάν η καθεμία χρησιμοποιεί περίπου 80 πυραύλους. Παρόμοιες εκτιμήσεις επαναλήφθηκαν και από άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Μετά από αυτό, είπε ο Skibitsky, η Ρωσία θα ήταν κολλημένη περιμένοντας τα εργοστάσια να αντλήσουν αρκετά για κάθε επόμενη επίθεση - με ρυθμό περίπου 50 πυραύλων κρουζ που παράγονται το μήνα. Όσον αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους, ο αρχηγός της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Kyrylo Budanov είπε ότι η Ρωσία μετά βίας κατασκευάζει Iskander. Το ποσοστό παραγωγής για το Kinzhals φαίνεται επίσης να είναι χαμηλό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία απάντησε με θάρρος στις εικασίες. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η χώρα θα αυξήσει την παραγωγή όπλων νέας γενιάς.

Η Μόσχα στις 29 Δεκεμβρίου καυχιόταν ότι δεν θα ξεμείνει ποτέ από Kalibrs. Η δήλωση δεν ανέφερε άλλους τύπους, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μιλήσει επανειλημμένα για την ανάπτυξη νέων υπερηχητικών όπλων.

Στη συνέχεια, η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των διακοπών της Πρωτοχρονιάς. Από τότε, σχεδόν δύο εβδομάδες έχουν περάσει χωρίς μαζική επίθεση. Ωστόσο, η Natalia Humeniuk, εκπρόσωπος της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης της Ουκρανίας, δήλωσε στις 11 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα ακόμη μαζικό πυραυλικό χτύπημα πολύ σύντομα.

Ειδική ανάλυση για την παραγωγή και τη χρήση

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης πυραύλους κατά πλοίων όπως το Onyx και αντιαεροπορικούς πυραύλους όπως τους S-300 για να χτυπήσουν επίγειους στόχους, υποδηλώνοντας ότι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν.

Μερικές έρευνες ανοιχτού κώδικα υποστηρίζουν τουλάχιστον εν μέρει τον ισχυρισμό ότι πρόσφατα, η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους που κατασκευάστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα αποθεμάτων.

Μια ομάδα από την Conflict Armament Research, έναν οργανισμό διερεύνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που παρακολουθεί τις προμήθειες όπλων, ανέλυσε κομμάτια από μια επίθεση της 23ης Νοεμβρίου — τρεις πύραυλοι ήταν Kh-101 των οποίων ο σειριακός αριθμός δείχνει ότι κατασκευάστηκαν λίγους μήνες πριν από την επίθεση. 

Το Long War Journal, μια δημοσίευση των ΗΠΑ που αναφέρει και αναλύει πολέμους, εξέτασε τους φωτογραφισμένους σειριακούς αριθμούς από 16 καταρριφθέντα Kh-101, έξι από τα οποία πιστεύεται ότι έγιναν το 2022. Σύμφωνα με την ανάλυση περιορισμένων δεδομένων, το Long War Journal's Η πιο συντηρητική εκτίμηση είναι ότι η Ρωσία μπορεί να παράγει έναν πύραυλο Kh-101 κάθε τέσσερις ημέρες.

Ο Τζέιμσταουν εκτίμησε ότι η μέγιστη ετήσια παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας δεν είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη από 225 πυραύλους συνολικά, στους οποίους περιλαμβάνονται οι πύραυλοι κρουζ Onyx, Kalibr, Kh-101, 9M729 και Kh-59 και βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M.

Ένα άρθρο του Ιουνίου από το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής ανέφερε ότι η Ρωσία λειτουργεί τα εργοστάσια πυραύλων της σε υπερωρίες. Αυτό περιλαμβάνει το εργοστάσιο Novator, το οποίο κατασκεύαζε έως και 120 Kalibrs και αρκετές δεκάδες Iskander ετησίως πριν από την πλήρη εισβολή, σύμφωνα με την CEPA. Υπάρχει επίσης το εργοστάσιο Votkinsk, το οποίο κατασκευάζει πυραύλους Iskander, Yar και Bulava, των οποίων η παραγωγή αυξήθηκε από 50 σε 60 πυραύλους ετησίως το 2022.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από τις εκτιμήσεις της Ουκρανίας, της οποίας οι στρατιωτικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ρωσία κατασκευάζει 30 Kh-101 σε έναν μόνο μήνα, μαζί με 20 Kalibrs.

Η Ρωσία ήλπιζε επίσης να λάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν του οποίου το στρατιωτικό δόγμα συγκεντρώνεται γύρω από πυραύλους και drones και έχει ένα πρόγραμμα παραγωγής και για τα δύο.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η σχέση της Ρωσίας με το Ιράν μετατρέπεται σε «μια αμυντική εταιρική σχέση πλήρους κλίμακας», με τη Ρωσία να παρέχει προηγμένη τεχνολογία και στο Ιράν. Παρά το γεγονός ότι αρχικά το αρνήθηκε, το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με εκατοντάδες Shahed-136 και Drone καμικάζι Shahed-131 που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν σε πόλεις της Ουκρανίας.

Κι όμως, αξιωματούχοι των ισραηλινών πληροφοριών τον περασμένο μήνα είπαν στον Axios ότι το Ιράν θέλει να περιορίσει το βεληνεκές των πυραύλων που σχεδιάζει να στείλει στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, ο σύμβουλος του Ουκρανικού Προεδρικού Γραφείου Mykhailo Podolyak είπε ότι το Ιράν δεν έχει παραδώσει ακόμη τους πυραύλους στη Ρωσία και αμφιταλαντεύεται ως αποτέλεσμα της διπλωματικής πίεσης, της απειλής πρόσθετων κυρώσεων και της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης.

Η Ρωσία αποφεύγει τις κυρώσεις που μπλοκάρουν τα ηλεκτρονικά

Οι πιο προηγμένοι και ακριβείς πύραυλοι απαιτούν προηγμένα ηλεκτρονικά. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία για να περιοριστεί η πρόσβασή της σε αυτή την τεχνολογία. Ακόμα κι έτσι, η Ρωσία φαίνεται ότι μπόρεσε να συνεχίσει να παράγει όπλα. Η αμυντική εταιρεία πληροφοριών Janes είπε στους New York Times ότι η Ρωσία πιθανότατα είχε αποθηκεύσει μικροτσίπ πριν από τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με έκθεση Αυγούστου από το Royal United Services Institute, περισσότερα από 450 ξένης κατασκευής εξαρτήματα έχουν βρεθεί σε ρωσικά όπλα στην Ουκρανία, τα οποία αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία τα χρόνια πριν από την εισβολή. Πολλά από τα μικροηλεκτρονικά που βρέθηκαν στα όπλα ήταν αρκετά παλιά. Δυτικά μέρη βρέθηκαν επίσης στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed του Ιράν, σύμφωνα με την ομάδα Conflict Armament Research.

Επιπλέον, η Ρωσία πιθανότατα κατάφερε να παρακάμψει εντελώς τους περιορισμούς. Το Reuters επικαλέστηκε ρωσικά τελωνεία αναφέροντας πώς εισέρρευσαν στη Ρωσία τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα το 2022, εκ των οποίων τουλάχιστον 777 εκατομμύρια δολάρια έγιναν από δυτικές εταιρείες, των οποίων τα τσιπ έχουν βρεθεί σε ρωσικά οπλικά συστήματα.

Οι μεσάζοντες περιλάμβαναν εταιρείες στην Τουρκία, το Χονγκ Κονγκ και αλλού, αλλά υπάρχουν ακόμη και τελωνειακά αρχεία που δείχνουν αποστολές εξαρτημάτων απευθείας από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters, αλλά ισχυρίστηκε ότι έλαβε το θέμα στα σοβαρά.

Εν ολίγοις, οι έλεγχοι των εξαγωγών δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικοί για να εμποδίσουν τη Ρωσία να αποκτήσει τα εξαρτήματα που χρειάζεται για να κατασκευάσει πιο προηγμένους πυραύλους.

Η Μόσχα δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να σταματήσει να χτυπά τις ουκρανικές υποδομές. Αλλά οι περιορισμένοι πόροι μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα των χτυπημάτων ή να αναγκάσουν τη Ρωσία να αλλάξει τη στρατηγική της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...