Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αεροπορική υπεροχή! Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε μαχητικό Rafale για να “κυνηγήσει” δύο ρωσικά Su-27 και ένα Il-20 (Βίντεο)

Την τελευταία εβδομάδα, τα γαλλικά Rafales στα οποία ανατέθηκε η φύλαξη του Λιθουανικού Εναέριου Χώρου πραγματοποίησαν περισσότερες από δώδεκα αποστολές, για την προστασία της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Βαλτικής.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, τα Rafales που αναπτύχθηκαν πάνω από τη Λιθουανία πραγματοποίησαν 16 αποστολές, συμπεριλαμβανομένης μιας πραγματικής ειδοποίησης αεροπορικής αστυνόμευσης και μιας αποστολής επιτήρησης. 

 Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ουγγαρία μεταβίβασε την ασφάλεια του λιθουανικού εναέριου χώρου στις πολωνικές και γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις, ως μέρος της Αεροπορικής Αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποστολή επιδιώκει να προστατεύσει τους εναέριους χώρους της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας από εχθρικές εναέριες παραβάσεις σε συνεργασία με τη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Ο απερχόμενος ουγγρικός στόλος στον οποίο κυριαρχούσε το JAS-39 Gripens, αντικαταστάθηκε από  τέσσερα γαλλικά αεροσκάφη Rafales και τέσσερα πολωνικά F-16 Fighting Falcon. Τα Rafales έχουν πραγματοποιήσει έκτοτε ρεκόρ 60 εναέριων εξόδων, για να βοηθήσουν την αποστολή εναέριας αστυνόμευσης και αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά, που το αεροσκάφος αναπτύσσεται για εναέρια αστυνόμευση πάνω από τη Βαλτική.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το αεροσκάφος τέθηκε σε συναγερμό «Alpha Scramble», ως μέρος της αποστολής εναέριας αστυνόμευσης. Σύμφωνα με επίσημους λογαριασμούς, το αεροσκάφος αναχαίτισε δύο Su-27 και ένα Il-20 και τα συνόδευσε κοντά στον εναέριο χώρο της Βαλτικής.

Το Alpha Scramble, είναι μια απογείωση συναγερμού που δίνεται για να αναχαιτίσει και να εμπλέξει ένα εχθρικό αεροσκάφος αμέσως.

Στις 27 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συναγερμός για τον λόγο ότι ένα ρωσικό επιθετικό αεροσκάφος Il-20,  πετούσε από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα προς το Καλίνινγκραντ και δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-27,  πετούσαν μέσα και έξω από τον ρωσικό θύλακα στον διεθνή εναέριο χώρο.

Στις 28 Δεκεμβρίου, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για να εμπλέξουν δύο μαχητικά Su-30 που περνούσαν από τον διεθνή εναέριο χώρο από την ηπειρωτική Ρωσία προς το Καλίνινγκραντ. Εκτός από τα μαχητικά Su-27, όλα τα ρωσικά αεροσκάφη ήταν σε ραδιοεπικοινωνία με το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας, παρόλο που δεν χρησιμοποιούσαν τους αναμεταδότες τους ή είχαν σχέδια πτήσης.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και τις σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και την Ευρώπη, να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένα πετάξει πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα τους τελευταίους μήνες.

Τον Οκτώβριο, τα γερμανικά Eurofighter Typhoons είχαν αναχαιτίσει και συνόδευσαν κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Ρωσικής Αεροπορίας (RuAF) Sukhoi Su-30, Su-27, Su-24M, ακόμη και Illyusin Il-20.

Η αποστολή Enhanced Air Policing, πρόκειται τώρα να λάβει μια επιπρόσθετη βοήθεια  καθώς η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας, ετοιμάζεται να αναπτύξει αρκετά από τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023, οκτώ F-35 θα αναπτυχθούν στο Μάλμπορκ της Πολωνίας, για να ενταχθούν στην αποστολή του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της αμυντικής στάσης κατά μήκος της ανατολικής πλευράς.

Γαλλικά Rafales αποδεικνύουν την ικανότητά τους παγκοσμίως

Το Rafale είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος  που μπορεί να εκτελέσει όλες τις αποστολές πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής υπεροχής και της αεράμυνας, της εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, των σε βάθος χτυπημάτων, της αναγνώρισης, των επιθέσεων κατά πλοίων και της πυρηνικής αποτροπής.

Η μαχητική ικανότητα του αεροσκάφους, που επιδεικνύεται από τις αποστολές EAP, μπορεί επίσης να αποδοθεί στα κορυφαία ραντάρ και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του Rafale είναι το Spectra της Thales, το οποίο περιλαμβάνει τεχνολογία πομπού στερεάς κατάστασης, δέκτη προειδοποίησης λέιζερ DAL, προειδοποίηση πυραύλων, συστήματα ανίχνευσης και παρεμβολές.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, το ραντάρ παθητικού ηλεκτρονικά σαρωμένου RBE2 που αναπτύχθηκε από την Thales στο μαχητικό πολλαπλών ρόλων Rafale, μπορεί να «κοιτάζει» προς τα κάτω και να χτυπά στόχους. Το ραντάρ επιτρέπει την αναγνώριση και ιεράρχηση της απειλής ενώ παρακολουθεί έως και οκτώ στόχους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ