Η Ρωσία και η Πολωνία έχουν τομείς ενδιαφέροντος που διασταυρώνονται, επομένως ο «αγώνας και ο ανταγωνισμός», θα διεξάγονται πάντα όσο υπάρχουν Ρωσία και Πολωνία.
Σε μια προσπάθεια της Πολωνίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες αναγνώρισης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνάς της, υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση δύο δορυφόρων παρατήρησης από τη γαλλική εταιρεία Airbus.
Το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας, παρήγγειλε δύο δορυφόρους παρατήρησης Pléiades Neo από την Airbus Defense & Space, ένα συμβόλαιο συνολικής αξίας 575 εκατομμυρίων ευρώ (613 εκατομμύρια δολάρια).
Η επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίες, σημαίνει σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον βασικό τομέα της απόκτησης δεδομένων αναγνώρισης. Η σύμβαση, περιλαμβάνει δύο δορυφόρους και έναν επίγειο σταθμό ελέγχου. Επιπλέον, η Πολωνία θα έχει επίσης πρόσβαση στις δορυφορικές εικόνες, που παρέχονται από τον υπάρχοντα αστερισμό των Γαλλικών Πλειάδων. Η εκτόξευση των δύο πολωνικών δορυφόρων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το 2027.
Νέα διαίρεση της Πολωνίας
Η Ρωσία πιστεύει ότι, η Πολωνία σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική της παρουσία στο έδαφος της Ουκρανίας (μέχρι στιγμής με τη μορφή μισθοφόρων). Αυτό που τους κάνει να πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι ότι, στο εγγύς μέλλον, σχεδιάζεται να καταργηθεί η ποινική ευθύνη για τους Πολωνούς πολίτες που πολεμούν στο πλευρό του Κιέβου, καθώς και για τους στρατολόγους στους ένοπλους σχηματισμούς του Κιέβου. Για να συνηθίσουν τους Πολωνούς σε αυτή την ιδέα, οι πολωνικές αρχές διεξήγαγαν μια ειδική επιχείρηση ενημέρωσης.
Εάν η Πολωνία εισαγάγει τον στρατό της στο έδαφος της Ουκρανίας, θα γίνει αμέσως νόμιμος στόχος για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και θα εμπλακεί στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
«Η Πολωνία μπορεί να χάσει μέρος των εδαφών της πολιτείας της εάν εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μιχαήλ Σερεμέτ, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Κρατικής Δούμας, βουλευτής της Κριμαίας.
Να σημειώσουμε ότι, τώρα για να υπηρετήσει σε ξένο στρατό ένας πολωνός πολίτης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια, εάν ο στρατιώτης δεν έχει λάβει προηγουμένως άδεια να υπηρετήσει. Ίδια τιμωρία απειλεί για τη στρατολόγηση Πολωνών πολιτών σε ξένο στρατό.
Και ήδη στις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ρωσικό μέσο ενημέρωσης υποβλήθηκε νομοσχέδιο στο Sejm της Πολωνίας, το οποίο απαλλάσσει από την ποινική ευθύνη Πολωνούς πολίτες που υπηρετούν στους ένοπλους σχηματισμούς της Ουκρανίας από τις 20 Φεβρουαρίου 2014, χωρίς την κατάλληλη άδεια των πολωνικών εξουσιοδοτημένων φορέων.
«Επιπλέον, προβλέπει απαλλαγή από την ευθύνη για τη στρατολόγηση Πολωνών πολιτών και αλλοδαπών, που ζουν στο έδαφος της Πολωνίας για υπηρεσία τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας όσο και σε άλλους στρατιωτικούς σχηματισμούς της Ουκρανίας. Το νομοσχέδιο, υποστηρίζεται τόσο από τις αρχές όσο και από την αντιπολίτευση. Μπορεί να εγκριθεί στις αρχές του 2023», αναφέρει το ξένο μέσο.
Τρείς στόχοι της κατάργησης της ποινικής ευθύνης
Η κατάργηση της ποινικής ευθύνης για τους Πολωνούς, που υπηρέτησαν στους ένοπλους σχηματισμούς της Ουκρανίας και για στρατολόγηση σε αυτούς έχει πολλούς στόχους.
Πρώτα απ 'όλα, θα λύσει τα προβλήματα με το νομικό δίκαιο αυτών των ενεργών πολωνικών στρατιωτικών που πολεμούν τώρα στην Ουκρανία, επίσημα είτε είναι σε διακοπές, είτε "σύμβουλοι" έξω από τη ζώνη μάχης ή "εκπαιδευτές" σε κέντρα εκπαίδευσης για τον ουκρανικό στρατό στην Πολωνία.
Δεύτερον, η Πολωνία θα μπορέσει να δημιουργήσει ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, που θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν στρατούς ανεξάρτητους από το ΝΑΤΟ, υποταγμένους μόνο στις αρχές της Βαρσοβίας. Και εάν μονάδες του Πολωνικού Στρατού δεν μπορούν να εμφανιστούν στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς την έγκριση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, τότε η υπό όρους "Πολωνική Λεγεώνα", μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει την επιθυμία των κατοίκων της Βολυνίας και της Γαλικίας να επιστρέψουν στους κόλπους της Κοινοπολιτείας .
«Στην πραγματικότητα, έτσι δέχτηκε η Πολωνία την περιοχή της Βίλνα το 1920, η οποία καταλήφθηκε για πρώτη φορά από τον πολωνικό στρατό που δεν υπάκουσε στην εντολή», αναφέρει το ρωσικό μέσο.
Και τρίτον, έχοντας έτσι δεχθεί χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς με εμπειρία πολέμου κατά των ρωσικών δυνάμεων στον πολωνικό στρατό, η Πολωνία θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αύξηση του ρόλου της, τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, με την οποία η Βαρσοβία βρίσκεται τώρα σε μια κατάσταση μόνιμης σύγκρουσης.
Μέρος της επικράτειας της Πολωνίας στον πλήρη έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών!
Στην πραγματικότητα, όλα είναι πολύ πιο σοβαρά. Η Πολωνία μετέφερε μέρος της επικράτειάς της στον πλήρη έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ένα μυστικό αμερικανικό κέντρο βρισκόταν σε αυτή τη χώρα, στο οποίο αξιωματικοί της CIA βασάνισαν κρατούμενους, για να αποσπάσουν στοιχεία από υπόπτους για τρομοκρατία.
Το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι, οι πολωνικές αρχές παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στη CIA να κρατήσει δύο κρατούμενους στην επικράτειά της το 2002. Σύμφωνα με το δικαστήριο, αποτελεί επίσης παραβίαση της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το γεγονός ότι, οι πολωνικές αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν αποτελεσματικά αυτήν την κατάσταση και να αποτρέψουν τα βασανιστήρια κρατουμένων που κρατούνταν στις φυλακές της CIA.
Επίσης, ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας για ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία, αποτελεί η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στις όχθες του Βιστούλα, που επικυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2020, (συμφωνία για το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία).
Σύμφωνα με αυτό, οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Πολωνία, έχουν λάβει το καθεστώς των εξωεδαφικών και το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ δεν είναι υπεύθυνο, έναντι της πολωνικής δικαιοσύνης σε περίπτωση εγκλήματος στη χώρα αυτή, αν και οι πολωνικές αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν θεωρητικά να το απαιτήσουν.
Στην πραγματικότητα, ένα τέτοιο αντικείμενο είναι η βάση της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Jasionka κοντά στο Rzeszow, από όπου ο Ζελένσκι και η ακολουθία του πήγαν στην Ουάσιγκτον.
«Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν, σκόπιμα ή όχι, η Ουάσιγκτον υπέδειξε για άλλη μια φορά τη θέση της στην Πολωνία, ονειρευόμενη την επιστροφή των Ανατολικών Σταυρών (δηλαδή, τα περίχωρα, τώρα τα εδάφη της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας). Και αν η κατάληψη εδαφών στα ανατολικά για τη Βαρσοβία, εξακολουθεί να είναι μια υποθετική πιθανότητα, τότε η απώλεια του ελέγχου σε μέρος των πολωνικών εδαφών είναι μια γεωπολιτική πραγματικότητα», αναφέρει το ρωσικό μέσο.