Το 2022 τελειώνει σε λίγες ημέρες, διανύοντας πάνω από 300 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, "Ειδική επιχείρηση" σύμφωνα με τον Πούτιν, με τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις να μην έχουν πετύχει τους στόχους τους που ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι ,η "αποναζικοποίηση" της χώρας και η πλήρης "απελευθέρωση" των εδαφών του Ντονμπάς.
Τέλος ο πόλεμος συνεχίζεται με πολλαπλές απώλεις εκατέρωθεν, χωρίς να είναι ορατός ο τερματισμός του.
Κατόπιν των παραπάνω θα λέγαμε ότι ο Πούτιν έχει "παγιδευθεί" στην Ουκρανία, άποψη που συμμερίζεται σε σχετικό άρθρο του έγκριτο σε αμυντικά θέματα Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Πριν από δέκα μήνες, ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία. Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, χιλιάδες κατεστραμμένα οπλικά συστήματα και 304 ημέρες αργότερα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν είναι πιο κοντά στην επίτευξη οποιουδήποτε από τους πρωταρχικούς τους στόχους.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν μέχρι στιγμής μια απόλυτη καταστροφή για τον ρωσικό στρατό και μια προσωπική ταπείνωση για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Χωρίς τέλος και χωρίς καθαρή εικόνα
Παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος, ο Ρώσος ηγέτης φαίνεται έτοιμος να πάει τον πόλεμο μέχρι το τέλος.
Κατά μία έννοια, ο Πούτιν είναι παγιδευμένος σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να τον κερδίσει.
Αλλά ο Πούτιν δεν έχει πάντα μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, και αυτό το μειονέκτημα στην πληροφόρηση έχει εμποδίσει σοβαρά τις ρωσικές επιχειρήσεις και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η εισβολή πήγε τόσο άσχημα για το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτό. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει δημιουργήσει μια διεφθαρμένη αλυσίδα Διοίκησης που ευνοεί εκείνους που φέρνουν καλά νέα στον ηγέτη, ακόμα κι αν αυτές οι ειδήσεις είναι κατασκευασμένες ή περιστρέφονται για να αντικατοπτρίζουν αυτό που θέλει να ακούσει ο Πούτιν.
Έτσι, αντί να υποδεχτούν τα ρωσικά στρατεύματα με λουλούδια και ανοιχτές αγκάλες οι Ουκρανοί, όπως είχε εκτιμήσει η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB, τα υποδέχθηκαν με σφαίρες και αντιαρματικούς πυραύλους FGM-148 Javelin.
Οι μάχες
Οι περισσότερες μάχες στις μέρες μας διεξάγονται στο Μπαχμούτ στα νότια του Ντονμπάς.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν σκληρά εναντίον του Μπαχμούτ σε μια προσπάθεια να το καταλάβουν.
Η ουκρανική πόλη έχει μικρή στρατηγική σημασία.
Το Bakhmut είναι ένας σημαντικός αλλά περιφερειακός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης και οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να οπισθοχωρήσουν λίγα μίλια δυτικά και πίσω σε μια άλλη αμυντική θέση.
Αλλά η πόλη στα νότια του Ντονμπάς έχει γίνει ένα πολιτικό τρόπαιο, ειδικά για ένα Κρεμλίνο που διωάει για κάποιες νίκες για να δικαιολογήσει το αυξανόμενο κόστος του πολέμου σε έναν ολοένα και πιο κουρασμένο από τον πόλεμο πληθυσμό.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλεονέκτημα σε αριθμούς πυροβολικού και πυρομαχικά, αλλά μετά από δέκα μήνες μάχης, ακόμη και η Μόσχα έχει εξαντλήσει τα πυρομαχικά της και πρέπει να στραφεί σε συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, για βοήθεια.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρές απώλειες, με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner Group να επωμίζεται τις περισσότερες απώλειες αυτή τη στιγμή.
Ο όμιλος Wagner βασίζεται σε δεκάδες χιλιάδες πρώην κατάδικους, τους οποίους χρησιμοποιεί ως "αναλώσιμη τροφή" για τα κανόνια, για να νικήσει τους Ουκρανούς υπερασπιστές.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Πούτιν ουσιαστικά έχει παγιδευτεί στην Ουκρανία που αποδεικνύεται ένα νέο Αφγανιστάν για τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει με έναν συνδυασμό, παροχής σύγχρονου εξοπλισμού και πληροφοριών μάχης σε πραγματικό χρόνο στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και της πείσμονας αντίστασης των Ουκρανών, να παρατείνουν χρονικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις , χωρίς η Ρωσία να έχει πετύχει τους στόχους της.
Θα λέγαμε ότι η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία , παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με εκείνον αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, της πρώην ΕΣΣΔ κατά του Αφγανιστάν και τον εξοπλισμό που παρείχαν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν τότε.
Ωστόσο αν κοιτάξουμε το δάσος που είναι οι συνέπειες του πολέμου για την Ρωσία και όχι το δένδρο που είναι αυτό καθαυτό ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα διαπιστώσουμε πως ο Πούτιν έχει ήδη ηττηθεί και μάλιστα κατά κράτος από τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και εξηγούμε.
Τα αποτελέσματα του πολέμου για την Ρωσία είναι:
1.Διακοπή προμήθειας με φυσικό αέριο και πετρέλαιο της τεράστιας αγοράς των Ευρωπαϊκών κρατών, με αποτέλεσμα την μείωση τεράστιων εσόδων για το Ρωσικό κράτος.
2. Εγκαινίαση νέας περιόδου Ψυχρού πολέμου με την Δύση , με πολλές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της.
3. "Ανάσταση του ΝΑΤΟ", το οποίο αναδεικνύεται σε μοναδικό πυλώνα ασφαλείας για τις χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η ΕΕ να μην εμβαθύνει στην δημιουργία δικού της στρατιωτικού βραχίονα και στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής που δεν θα ακολουθούσε κατ ανάγκη αυτή των ΗΠΑ, όπως γίνεται τώρα, σε θέματα που την αφορούν.
4. Μείωση της τιμής πώλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της σε Κίνα και Ινδία αφού οι εξαγωγές σε ΕΕ έχουν διακοπεί.
5. Ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας το προσεχές χρονικό διάστημα, γεγονός που σημαίνει επιμήκυνση των συνόρων της με χώρες του ΝΑΤΟ και συνεπώς προσθετές στρατιωτικές δυνάμεις και κονδύλια για την λειτουργία τους.
6. Η Μόσχα μετά το τέλος του πολέμου θα περάσει σε δεύτερο ρόλο πίσω από το Πεκίνο, αφού θα έχει αδυνατίσει οικονομικά αλλά και στρατιωτικά λόγω του πολέμου, οπότε και θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει.