Η Ουκρανία με τον νέο εξοπλισμό που έλαβε, έχει την δυνατότητα να επιχειρεί διάφορα συστήματα αεράμυνας προς υπεράσπιση του εναέριου χώρου της. Τα νέα αμερικανικά συστήματα Patriot φέρνουν νέες δυνατότητες, αλλά αυξάνουν και το επίπεδο περιπλοκότητας, τονίζουν οι ειδικοί.
Το Κίεβο έχει δεχθεί επίσης τα γερμανικά συστήματα IRIS-T, τα γαλλικά Crotale, το νορβηγικά NASAMS, τα ιταλικά Aspide 2000 και τα αμερικανικά HAWK. Σύντομα και μία συστοιχία Patriot θα ξεκινήσει λειτουργία στην Ουκρανία.
"Από καθαρά στρατιωτική άποψη, το να έχεις ένα μεγάλο εύρος συστημάτων δεν είναι εύκολο… Υπάρχουν τεράστιες υλικοτεχνικές δυσκολίες στο να θέσεις σε ισχύ πολλαπλά συστήματα," δήλωσε ο Camille Grand, ερευνητής στο ECFR και πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Όπως και τα πυροβολικά συστήματα και τα τεθωρακισμένα οχήματα που έφταναν από την Δύση στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο, έτσι και τα συστήματα αεράμυνας συνεπάγονται δυσκολίες. Ο λόγος είναι πως απαιτούνται διαφορετικές εκπαιδεύσεις και συντήρηση, παράγοντες που αναγκάζουν τις ουκρανικές δυνάμεις να μαθαίνουν γρήγορα και να προσαρμόζονται.
Ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως η Ουκρανία επιχειρεί και τα δικά της σοβιετικά συστήματα αεράμυνας, τα οποία βασίζονται στα συστήματα Buk-M1 και στα S-300. Βέβαια, όντας παλαιότερα αυτά τα όπλα είναι και λιγότερο αποτελεσματικά.
"Δεν θα δούμε τέλεια επικοινωνία και διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων αυτών των συστημάτων και αυτό γιατί διαφέρουν και υπάρχει ένα επίπεδο περιπλοκότητας στην ενσωμάτωσή τους. Αλλά μπορούμε να φανταστούμε πως η ουκρανική διοίκηση αεράμυνας θα καταφέρει να τα ενσωματώσει δίπλα δίπλα," πρόσθεσε ο Grand.
Οι Γάλλοι Προειδοποιούν!
Η τεράστια ποικιλία αυτών των συστημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους, όπως και επιχειρησιακές προκλήσεις, πρόσθεσε μία γαλλική στρατιωτική πηγή.
"Όταν τα συστήματα δεν είναι σχεδιασμένα να επιχειρούν διαλειτουργικά, το να τα κάνεις να συνεργάζονται και να βελτιστοποιείς την χρήση τους οδηγεί σε πραγματικές προκλήσεις για το διοικητικό κέντρο," τονίστηκε.
"Το ρίσκο που μπορεί να έχουμε με αμυντικά συστήματα επιφάνειας-αέρος είναι συγκεκριμένα αυτό των πυρών εναντίον συμμαχικών στοιχείων, ειδικά σε μία περίοδο που η Ουκρανία χρησιμοποιεί περισσότερα εναέρια όπλα από κάθε άλλη φορά στην σύρραξη," πρόσθεσε η πηγή.
Ένας ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας πιστεύεται πως αποτέλεσε την πηγή μίας θανατηφόρας έκρηξης στην ανατολική Πολωνία τον τελευταίο μήνα. Αρχικά, το χτύπημα αυτό θεωρούνταν πως προήλθε από ρωσικό όπλο.