Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί η Ρωσία προβαίνει άμεσα σε αναδιάρθρωση της Πολεμικής Αεροπορίας και των ελικοπτέρων της;-Οφέλη στις πολεμικές επιχειρήσεις

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποκάλυψε ότι το Ρωσικό Δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι παρωχημένο, παραπέποντας σε στρατιωτικές αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, ρίχνονται στο πεδίο της μάχης, έχοντας διαφορετικούς στόχους, τα διάφορα όπλα  τους ενεργούν αποσπασματικά , χωρίς συνεργασία, εννιαία Διοίκηση και Αντικειμενικούς Σκοπούς (ΑΝΣΚ), με αποτέλσμα μολονότι διαθέτουν συντριπτική υπεροχή σε ανθρρώπινο δυναμικό , οπλικά συστήματα και μέσα, έναντι των Ουκρανικών, να μην δύνανται να τους επιβληθούν ολοκληρωτικά στα πεδία των μαχών, ενώ παράλληλα έχουν και σημαντικές απώλειες.

Επίσης ένας τομέας που χρήζει ριζικής θα λέγαμε αναμόρφωσης, είναι αυτός του τρόπου δομής-οργάνωσης-υπαγωγής και  δράσης της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα πρέπει να παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάτι το οποίο δεν ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω έγιναν αντιληπτά από την Ρωσική στρατιωτική ηγεσία, η οποία επιχειρεί να διορθώσει την κατάσταση λαμβάνοντας τα αναγκαία προς τούτο μέτρα.

Σε αυτό το μήκος κύματος εντάσσεται  άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα παρακάτω:

"Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξήσουν σημαντικά την αεροπορική τους ισχύ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στο   Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. 

Ανακοίνωσε τη συγκρότηση τριών αεροπορικών τμημάτων, μιας πτέρυγας μαχης , οκτώ Μοιρών βομβαρδιστικών, έξι ταξιαρχιών  ελικοπτέρων  της αεροπορίαςστρατού.

Κάθε Στρατιά  συνδυασμένων όπλων θα έχει τώρα μια μικτή αεροπορική δύναμη και μια Ταξιαρχία  αεροπορίας στρατού που θα περιλαμβάνει 80-100 ελικόπτερα. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχολιάστηκαν από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης Έρευνας και Διάσωσης Αεροπορίας και Διαστήματος, Υποπτέραρχος Βλαντιμίρ Ποπόφ:

"Η δύναμη της αεροπορίας θα έπρεπε να έχει αυξηθεί εδώ και πολύ καιρό. Κάποτε είχε ευνουχιστεί σε τέτοιο βαθμό που μπορούσαμε να καλύψουμε μόνο μία επιχειρησιακή κατεύθυνση

Κατά τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων από στρατούς ή τμήματα συνδυασμένων όπλων, η απαραίτητη αεροπορική υποστήριξη σαφώς δεν ήταν αρκετή. Αποδείχθηκε ότι έπρεπε να ρίξουμε σχεδόν ολόκληρη την αεροπορία του στρατού για να καλύψουμε μόνο μία στρατηγική κατεύθυνση. Και έχουμε πολύ περισσότερες τέτοιες κατευθύνσεις. Άρα η ανάγκη αύξησης των μονάδων αέρα έχει καθυστερήσει πολύ.

Έχουν ληφθεί αποφάσεις που θα καταστήσουν δυνατή τη σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας, χάρη στην αεροπορία.

Όταν πολεμούσαμε στο Αφγανιστάν,  υπήρχαν σχεδόν τόσες αεροπορικές δυνάμεις εκεί όσο υπάρχουν σήμερα σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι στρατιωτικές μεταφορές και η αεροπορία μεγάλης εμβέλειας.

Ήδη στη Συρία, έγινε φανερό ότι υπήρχε έλλειψη αεροπορικών δυνάμεων και πόρων. Έπρεπε να στείλουμε ειδικούς της αεροπορίας εκεί εκ περιτροπής αρκετές φορές. Ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, αφού υπήρχε έλλειψη. Ειδικά μεταξύ τεχνικών ειδικών.

Άλλωστε, δεν έχουμε πρακτικά καμία βάση αποθήκευσης αεροσκαφών. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν άρχισαν να μειώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι βάσεις αυτές καταστράφηκαν , τώρα όλα αυτά πρέπει να αποκατασταθούν.

Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, εκδότης του περιοδικού "Arsenal of the Fatherland",  Λεόνκοφ:

Συμπεράσματα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της αεροπορικής ισχύος βγαίνουν με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με τη συνοχή και την αλληλεπίδραση στην εκτέλεση των αποστολών μάχης. Αυτές οι δράσεις θα πρέπει να οργανωθούν όπως ήταν στη σοβιετική εποχή. Και δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε μια επιτυχημένη εμπειρία.

Η αεροπορία στρατού  ήταν πάντα στήριγμα για τις χερσαίες δυνάμεις. Δηλαδή, τα καθήκοντα της τέθηκαν όχι από τη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά από διοικητές εδάφους, που χρησιμοποιούσαν επιθετικά ή μεταγωγικά ελικόπτερα γιασυγκεκριμένες αποστολές στο πεδίο της μάχης.

Και όχι όπως έγινε αργότερα, όταν οι επίγειες δυνάμεις έπρεπε να ζητούν από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας να τους παρέχει κάθε φορά ελικόπτερα.

Όλα αυτά απείχαν πολύ από αυτό που ήταν κάποτε στο Αφγανιστάν, όταν τα χερσαία στρατεύματα  μαζί με πιλότους ελικοπτέρων έδειχναν θαύματα αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας κατανόησης. Πολύ γρήγορα έμαθαν να αλληλεπιδρούν εκεί. Οι «Κροκόδειλοι», όπως αποκαλούνταν το Mi-24, έσπειραν τον τρόμο στις τάξεις των Μουτζαχεντίν. Μόλις εμφανίστηκε  πέταξαν τα όπλα και προσπάθησαν να κρυφτούν κάπου.

Η  αεροπορία στρατού έδειξε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εκεί.

Ήταν ένα καθολικό εργαλείο για τις χερσαίες δυνάμεις, αφού  όχι μόνο τους κάλυπτε από τον αέρα, αλλά χάρη σε αυτήν πραγματοποιούσαν αεροκίνητες επιχειρήσεις, προέβαιναν σε αεροδιακομιδές τραυματιών ,κάνοντας πολλά άλλα πράγματα.

Τώρα επιστρέφουμε σε αυτήν την εμπειρία μάχης, η οποία είναι απολύτως σωστή, όπου η  αεροπορία στρατού  πρέπει να βρίσκεται  ενταγμένη εντός των Σχηματισμών των συνδυασμένων  όπλων.

Αν μιλάμε για μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τότε σίγουρα θα πρέπει να υπάρχουν πολύ περισσότερες από αυτές τις μονάδες. Η Πολεμική μας Αεροπορία, φυσικά, έχει πολλά αεροσκάφη γενικής χρήσης όπως το Su-27 και τα ανάλογα τους. Ναι, μπορούν να μεταφέρουν βόμβες και πυραύλους αέρος-εδάφους, αλλά εξακολουθούν να είναι περισσότερο μαχητικά  παρά βομβαρδιστικά.

Και όταν μιλάμε για βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τότε εδώ πρέπει να εννοούμε και αεροσκάφη επίθεσης. Απαιτούνται πολύ περισσότερα από αυτά, γιατί οι κύριες μάχιμες επιχειρήσεις της αεροπορίας, όπως έχει δείξει η εμπειρία μάχης, είναι η υποστήριξη επιχειρήσεων του εδάφους, οι επιθέσεις σε οχυρωμένες περιοχές. 

Και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα της σημερινής επιχείρησης, αλλά και μια ματιά στο μέλλον, αφού τα σχέδια του ΝΑΤΟ συνδέονται με τη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Και αυτά τα σχέδια μπορούν να περάσουν σε μια καυτή φάση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό από όλες τις πλευρές."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν να αλλάξουν την υπαγωγή της Αεροποριάς Στρατού τους από την Πολεμική Αεροπορία που ήταν μέχρι τώρα, στους Σχηματισμούς του Στρατού ξηράς τους, όπου θα αποτελούν οργανική τους δύναμη εφεξής.

Αυτή η άμεση αλληλεπίδραση, εννιαία δομή και Διοίκηση Μονάδων του Στρατού ξηράς και ελικοπτέρων , μεταγωγικών και επιθετικών, ευελπιστούν οι Ρώσοι και όχι άδικα κατά την εκτίμησή μας, ότι θα έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφού θα γίνεται άμεσα χρήση τους σε τόπο και χρόνο που θα εκτιμήσει ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων για υποβοήθηση των μαχομένων τμημάτων του. 

Παράλληλα θα υπάρχει η  άμεση δυνατότητα δημιουργίας αεροπρογεφυρώματος (ΑΠ/Γ),στα πλευρά και νώτα του εχθρού, αλλάζοντας τις  παραμέτρους προκειμένου να επιτευχθεί  επιτυχής έκβαση μιας στρατιωτικής επιχείρησης των Ρωσικών δυνάμεων υπέρ τους.

Παράλληλα οι Ρώσοι θα αυξήσουν τον αριθμό των βομβαρδιστικών αεροσκαφών τους τα οποία χάρη στην μεγάλη ισχύ πυρός τους θα παράσχουν εγγύς αεροπορική υποστήριξη των επιτιθέμενων τμημάτων στην προσπάθεια διάσπασης των αμυντικών τοποθεσιών των Ουκρανών.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις της  Ρωσικής Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας τους, προσομοιάζουν με το δόγμα Air Land Battle, που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο του Κόλπου , την δεκαετία του 1990.....

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ