Ένοπλες Συρράξεις

Τα 9 αδύναμα σημεία του Ρωσικού Στρατού στον πόλεμο! Οι παθογένειες και τα λάθη των ΕΔ

Η επισήμανση αυτών των λαθών και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάστασή τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την λιγότερη απώλεια ανθρώπινων απωλειών καθώς και την επίτευξη νίκης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία έχει εάν  αυτές οι επισημάνσεις λαθών δεν προέρχονται από τον εχθρό αλλά από φίλιο εμπειρογνώμονα, όπως αυτές που φιλοξενούνται σε  άρθρο  Διεθνούς ΜΜΕ που ακολουθεί, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Ο Μούρτζ, μακροχρόνιος υποστηρικτής των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, σε μια φλογερή ανάρτηση στο ιστολόγιο LiveJournal, περιγράφει τη σκοτεινή κατάσταση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και αποδοκιμάζει την αδυσώπητη αναφορά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Μια ειρωνεία του πολέμου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι οι πιο σκληροί δημόσιοι επικριτές του στη Ρωσία είναι επίσης οι πιο παθιασμένοι υποστηρικτές της εισβολής . Ενώ οι αντιπολεμικές φωνές στη Ρωσία φιμώνονται, φυλακίζονται ή οδηγούνται στην εξορία, οι εθνικιστές που υποστηρίζουν την αναζωπύρωση μιας νέας ρωσικής αυτοκρατορίας έχουν κάποιο περιθώριο για να μοιραστούν απόψεις σχετικά με το πόσο άσχημα γίνεται η διαχείριση του πολέμου, εφόσον δεν ασκούν άμεση κριτική Πούτιν.

Σημειώνεται ότι ο Mούρτζ δραστηριοποιείται από το 2014 βοηθώντας Ρώσους αυτονομιστές να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν συστήματα επικοινωνιών και drone, ενώ καυτηριάζει τη διαφθορά και την κακή πρακτική στις αυτονομιστικές και ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Μουρτς κατευθύνει σχεδόν όλη του την επιθετικότητα στον στρατό της Ρωσίας, εκτός από τον ισχυρισμό ότι το ουκρανικό πυροβολικό στοχεύει  αδιάκριτα πόλεις στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ για να ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε σπάταλες χερσαίες επιθέσεις, την ώρα  που οι στρατηγικές επιθέσεις της Ρωσίας στις μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας αναφέρονται ελάχιστα.

Αυτές είναι οι παθογένειες και τα λάθη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία:

1.Το ανεπαρκώς εκπαιδευμένο πεζικό της Ρωσίας μάχεται  όπως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο 

Ο Mούρτζ παρομοιάζει επανειλημμένα την τρέχουσα στρατηγική της Ρωσίας με τη Μάχη του Βερντέν το 1916, ένα από τα πιο διαβόητα λουτρά αίματος του πολέμου χαρακωμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη μάχη των 300 ημερών ,οι Γάλλοι υπέστησαν τρομακτικές απώλειες ,περίπου 400.000 νεκροί και τραυματίες, αλλά το ίδιο και οι Γερμανοί έχασαν περίπου 350.000 άνδρες .

Έτσι  υποστηρίζει ότι οι έμμονες επιθέσεις του ρωσικού στρατού σε σχετικά μικρές πόλεις και κωμοπόλεις,ιδίως το Bakhmut και πιο πρόσφατα η Pavlivka, έχουν  κόστος τεράστιων απωλειών που μειώνουν τη ρωσική μαχητική ισχύ.

Συνεχίζει λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να υμνεί  τους ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές της Ρωσίας: «Είναι αδύνατο να προσφέρουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μεγαλύτερη υπηρεσία από το να σκοτώνουν το πεζικό μας και να καταστρέφουν τα τανκ μας με αυτόν τον τρόπο ».

Η Ρωσία νωρίτερα στον πόλεμο χρησιμοποίησε στρατευμένο προσωπικό από την περιοχή Donbas της Ουκρανίας ως τροφή για τα Ουκρανικά κανόνια, ωθώντας το σε ρόλους πρώτης γραμμής ανεκπαίδευτο και ανεπαρκώς εφοδιασμένο και εξοπλισμένο.

Από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την κινητοποίηση το φθινόπωρο, ο Νούρτζ λέει ότι οι στρατεύσιμοι από τη Ρωσία ρίχνονται στη μάχη  με τον ίδιο τρόπο ,με ελάχιστη έως καθόλου εκπαίδευση, ξεπερασμένο και ανεπαρκή εξοπλισμό.

2.Τα άρματα μάχης φθείρουν τις κάννες τους χρησιμοποιούμενα  ως πυροβολικό.

Πρόσφατα πλάνα μάχης δείχνουν ρωσικά και ουκρανικά άρματα μάχης να εκτοξεύουν έμμεσα φράγματα σε μακρινούς στόχους όπως το πυροβολικό. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια νέα τακτική, αλλά ο Μούρτζ το βλέπει ως αυτοκαταστροφικό.

Οι κάννες των οβίδων έμμεσης βολής είναι φτιαγμένες να διαρκούν  για πολλές βολές. Τα πυροβόλα των τανκς, από την άλλη πλευρά, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής , με αποτέλεσμα όταν εκτοξεύουν φράγματα μεγάλου όγκου πυρός,  να χρειάζονται γρηγορότερη αντικατάσταση και συνεπώς  αποσυναρμολόγηση ολόκληρου του πυργίσκου. 

3.Οι διάφορες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σχηματίζουν ένα «τερατώδες συνονθύλευμα» που επιδεινώνει τα προβλήματα Διοίκησης και Ελέγχου.

Από νωρίς, η εισβολή της Ρωσίας υπέφερε από έλλειψη κεντρικής διοίκησης, με τους αντίπαλους στρατιωτικούς κλάδους και τις περιφερειακές διοικήσεις να επιδιώκουν ανεξάρτητα τους δικούς τους στόχους.

Διαφορετικές υπηρεσίες στο πεδίο περιλαμβάνουν τον ρωσικό στρατό, την εταιρεία μισθοφόρων Wagner, τσετσενικές πολιτοφυλακές ("Kadyrovtsiy"), εθελοντικές μονάδες BARS, την Εθνική Φρουρά (ουσιαστικά ΜΑΤ), τις Αερομεταφερόμενες δυνάμεις, πεζοναύτες και τους αυτονομιστές στρατούς του Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ.

Κάποιος συγκεντρωτισμός διοίκησης σημειώθηκε υπό τον Στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος διορίστηκε τον Οκτώβριο. Όμως ορισμένα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ο Βάγκνερ, συνεχίζουν να διεξάγουν τον δικό τους ιδιωτικό πόλεμο.

4.Οι νέες αμυντικές γραμμές της Ρωσίας είναι μια χάρτινη τίγρη

Οι νεόκτιστες ρωσικές οχυρωματικές ζώνες , που χρησιμοποιούν αεροπορικές βόμβες 250 κιλών εγκαταλελειμμένες στα δάση, χωρίς κανένα μέσο για την απομακρυσμένη έκρηξή τους, σημειώνονται  στους χάρτες ως «νάρκες ξηράς», ενώ τσιμεντένιες εγκαταστάσεις και έργα  που έγιναν στα υποδεικνυόμενα σημεία χωρίς θεμέλιο  αποχώρησαν μετά από μερικές βροχοπτώσεις με εσοχές κάτω από το επίπεδο του εδάφους.

Αυτές τις οχυρώσεις τις χαρακτηρίζει  ως μάταιες, λόγω ανεπαρκούς πεζικού και πυροβολικού για να κρατήσουν την αμυντική γραμμή και λόγω  έλλειψης εφεδρικών  δυνάμεων για την  διενέργεια αντεπίθεσης κατά της ουκρανικής διείσδυσης.

Ισχυρίζεται ότι μια ουκρανική επίθεση θα μπορούσε «να περάσει από αυτές, σαν ένα μαχαίρι στο βούτυρο».

5.Το πυροβολικό και η αεροπορική ισχύς σπαταλώνται πλήττοντας άδεια χωράφια

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, φαινόταν ότι ο ρωσικός στρατός είχε στη διάθεσή του μια απύθμενη προμήθεια πυρομαχικών για να διαλύσει τους Ουκρανούς.

Τώρα είναι χειμώνας και αυτή η προμήθεια αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο απύθμενη όσο ήλπιζε η Μόσχα, αναγκάζοντας τις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν επικίνδυνα ,παλιά ,πυρομαχικά. Ωστόσο, ο στρατός συνεχίζει να καταναλώνει οβίδες άσκοπα, έχοντας αποτύχει να εφαρμόσει ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός πυροβολικού με γρήγορη απόκριση.

Τελικά βλέπουμε το αποτέλεσμα. Τερατώδη σεληνιακά τοπία στα χωράφια, όπου δεν υπάρχει ίχνος ουκρανικών οχυρώσεων.

Τα αεροπορικά πλήγματα από μακριά με μη καθοδηγούμενους πυραύλους, είναι επίσης αναποτελεσματικά, αφού   όταν κατακαθίσει ο καπνός, αποκαλύπτουν  ακόμη ένα άλλο οργωμένο χωράφι.

6.Τα άρματα μάχης αναπτύσσονται στο μέτωπο χωρίς "ενεργή θωράκιση"

Τα σύγχρονα ρωσικά άρματα μάχης βασίζονται σε εξωτερικά τοποθετημένα τούβλα εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης για να νικήσουν τις εισερχόμενες κεφαλές αντιαρματικών βλημάτων.

Αλλά καθώς η Ρωσία στέλνει περισσότερα παλιά άρματα μάχης στην πρώτη γραμμή, προφανώς παραμελεί να εξοπλίσει ορισμένα από αυτά με την απαραίτητη θωράκιση, με αποτέλεσμα  αυτά να γίνονται  πολύ πιο ευάλωτα σε πυραυλικές επιθέσεις και αντιαρματικούς πυραύλους.

7.Τα άθλια συστήματα επικοινωνίας σκοτώνουν τον στρατό της Ρωσίας.

Επισημαίνονται  διάφορες αστοχίες των ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων επικοινωνίας, ξεκινώντας από την ευκολία που έχει η Ουκρανία  στον εντοπισμό και την προσβολή των θέσεων εκπομπών τους.

Επικρίνει επίσης την εξάρτηση από την επίγεια καλωδιακή επικοινωνία , η οποία αν και είναι  ασφαλής εντούτοις καταστρέφεται πολύ γρήγορα από τις βολές πυροβολικού, λόγω της αποτυχίας να τα θάψουν σωστά για μακροχρόνια ανθεκτικότητα.

Αποδεικνύεται ότι ο αντίπαλος μπορεί να παρακολουθεί τέλεια τα τεθωρακισμένα μας οχήματα παρακολουθώντας τη λειτουργία των απαρχαιωμένων ασύρματων  σταθμών R-123 και R-173».

Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι οι ασύρματοι στα ουκρανικά τανκς μπορούν να καλύψουν τις ηλεκτρομαγνητικές τους υπογραφές σε επίπεδο που δεν διακρίνεται από αυτό ενός γουόκι-τόκι.

8.Οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας αντιγράφουν τους Ουκρανούς

Νωρίτερα το 2014-2015, οι ρωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν στον εξοπλισμό φθηνών εμπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εξοπλίζοντάς τα να ρίχνουν χειροβομβίδες στις εχθρικές δυνάμεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mούρτζ, από εκείνες τις αρχικές μάχες, ο στρατός της Ουκρανίας αφιέρωσε σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη του οπλοστασίου των drone. Όχι μόνο διαθέτουν περισσότερα drones από τον ρωσικό στρατό, αλλά έχουν αναπτύξει δόγματα και συστήματα διοίκησης και ελέγχου για να τα αξιοποιήσουν αποτελεσματικά.

Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί ωμά να αντιγράψει τις ουκρανικές μεθόδους, ενώ δεν διαθέτει τους αριθμούς και την τεχνική για να τις κάνει σχεδόν εξίσου αποτελεσματικές.

Ως αποτέλεσμα, οι Ρώσοι χειριστές drone επιτίθενται λιγότερο αποτελεσματικά στα καλύτερα οχυρωμένα στρατεύματα της Ουκρανίας  με μικροσκοπικές χειροβομβίδες 30 χιλιοστών, σε βάρος της εκτέλεσης ζωτικής σημασίας αποστολών αναγνώρισης και εντοπισμού πυροβολικού.

Εν τω μεταξύ, το πυροβολικό παραμένει όχι μόνο με πολύ λίγα πυρομαχικά, αλλά και χωρίς μάτια  για να  εντοπίσουν, Ουκρανικούς στόχους.

9.Οι ρωσικές Μονάδες στερούνται χειμερινών δικτύων παραλλάγής

«Μας περιμένει μια κόλαση τον χειμώνα», τονίζει ο Mούρτζ, επειδή οι ρωσικές μονάδες δεν διαθέτουν χειμερινά δίχτυα παραλλαγής. Τα άφυλλα δέντρα θα γίνουν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην απόκρυψη οχημάτων, οβίδων και προσωπικού που κρύβονται από κάτω τους.

Δεν θα είναι πλέον δυνατό να κρύβονται τα όπλα στα δάση , αφού αυτά θα είναι γυμνά, και μετά θα πέσει περισσότερο χιόνι και γενικά, κάθε βήμα θα είναι ορατό από τον αέρα. Και ο εχθρός κάνει καλή χρήση των drones.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα ότι εννέα(9), είναι τα βασικά λάθη και παθογένειες που ταλανίζουν τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις, απαγορεύοντας σε αυτές να επικρατήσουν έναντο των Ουκρανών.

Εκτίμηση μας είναι ότι η Ρωσία διεξάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία με παρωχημένο εδώ και πολλές δεκαετίες δόγμα, όπου το πυροβολικό θεωρείται ο Θεός του πολέμου, τα drones και η χρήση τους βρίσκεται σε σπαργανικό επίπεδο, ενώ δεν υπάρχει η στοιχειώδης δαλειτουργικότητα μεταξύ των όπλων του στο πεδίο της μάχης.

Αυτά όλα απέχουν πάρα πολύ από το σύγχρονο νατοϊκό δόγμα του Multi Domain Operations, ακόμη και αυτού του Air land Battle που χρησιμοποιήθηκε πριν 30 χρόνια στον πόλεμο του Κόλπου από τις ΗΠΑ, γεγονός που δικαιολογεί την μη επίτευξη τελικής νίκης των Ρώσων έναντι των Ουκρανών, παρά τη συντριπτική αριθμητική υπεροχή τους σε ανθρώπινο δυναμικό , οπλικά συστήματα και μέσα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...