Ένοπλες Συρράξεις

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα των Ρωσικών βομβαρδισμών στο Κίεβο

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία πραγματοποιεί ένα ανελέητο σφυροκόπημα των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον το 50% του ηλεκτρικού δικτύου και εγκαταστάσεων της χώρας να έχει πληγεί και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης και θέρμανσης να παρουσιάζουν  τεράστια προβλήματα.

Ενδεικτικό της κάκιστης κατάστασης είναι ότι το Χάρκοβο βιώνει τεράστια ενεργειακά προβλήματα, με το Κίεβο να ακολουθεί, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες της Ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει μια  πολύ καλύτερη εικόνα από την πραγματική, εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Που αποσκοπούν οι Ρώσοι και η σημασία ενίσχυσης της Ουκρανικής αεράμυνας

Σκοπός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι να καταστήσουν εφιαλτική την καθημερινότητα των Ουκρανών πολιτών, προκειμένου να πετύχουν κάμψη του ηθικού του και  την άρνηση του για τη συνέχιση του πολέμου, γεγονός το οποίο εν πολλοίς θα έχει ως συνέπεια την κατάρρευση του μετώπου από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ρώσοι για να πετύχουν το σκοπό τους χρησιμοποιούν  drones καμικάζι, UCAV, ΠΕΠ, πυραύλους κρούζ  και  πυραύλους-βόμβες αέρος-εδάφους.

Αυτό έχει ως συνέπεια την συνεχή εμπλοκή  αλλά και φθορά της Ουκρανικής αεράμυνας, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ενίσχυσή της από σύγχρονα αντιαεροπορικά δυτικής προέλευσης και γιαυτό οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή του αντιαεροπορικού τους συστήματος Patriot PAC-3, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μαζικής ρωσικής επίθεσης κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο 

Μια εικόνα για το πόσο ζοφερή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Κιέβου, μας δίνει το παρακάτω άρθρο ΜΜΕ, με τίτλο "Μας λένε ψέματα, οι κάτοικοι του Κιέβου περιέγραψαν την πραγματική εικόνα μετά τα ρωσικά χτυπήματα", του οποίου η συνέχεια έχει ως εξής:

"Τη νύχτα, κάτοικοι των ουκρανικών πόλεων ξύπνησαν ξανά από ισχυρές εκρήξεις  στις υποδομές της χώρας. Σε όλη τη χώρα λαμβάνουν χώρα έκτακτες διακοπές ρεύματος και μάθαμε πώς θα γίνονται μαθήματα σε σχολεία της Ουκρανίας και διαλέξεις σε πανεπιστήμια σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ακούστηκαν γύρω στις 04:00. Οι περιοχές Σεφτσένκοφσκι και Σολομένσκι του Κιέβου επλήγησαν, όπου υπέστησαν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. «Καθόμαστε χωρίς φως και ζέστη», είπε  η Αλένα από το Κίεβο, «μας λένε ψέματα. Λένε ότι δεν πέτυχαν τους στόχους».

Πως διεξάγεται η εκπαίδευση μαθητών-σπουδαστών-φοιτητών

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν στο Κίεβο. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, η μορφή παρακολούθησης μαθημάτων άλλαξε χαοτικά αρκετές φορές ,από απομακρυσμένη σε δια ζώσης και αντίστροφα. Παράλληλα, τα παιδιά δεν είχαν φθινοπωρινές διακοπές.

Πλέον πολλά σχολεία, παρά την κρίση, δέχονται πρώτα φως και θερμότητα, γιατί παρέχουν και σημεία θέρμανσης για τους πολίτες.

Ως αποτέλεσμα, από τις αρχές Δεκεμβρίου, τα μαθήματα συνεχίστηκαν δια ζώσης, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας ,από τις 9 έως τις 16. Η μορφή της εκπαίδευσης είναι μικτή, αφού όσοι έχουντην δυνατότητα παρακολουθούν μαθήματα μέσω Διαδικτύου.

Τα θέματα των μαθημάτων, το υλικό μελέτης και οι εργασίες για το σπίτι αποστέλλονται σε e-mail ή με άμεσους αγγελιοφόρους.

Συχνά η τάξη χωρίζεται στα μισά, από τα οποία το ένα  τμήμα πηγαίνει σχολείο και το άλλο σπουδάζει από το σπίτι.

Ένα σύστημα μικτής μάθησης χρησιμοποιείται επίσης σε τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια.

Στους μαθητές δίνονται συμβουλές να ντύνονται «ζεστά», η θέρμανση στα κτίρια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν είναι πάντα εγγυημένη και οι δάσκαλοι των σχολείων, έχοντας αφήσει τις  ηλεκτρονικές οθόνες, επιστρέφουν σε παλιούς πίνακες και τις κιμωλίες.

Σε ορισμένα σχολεία στο Κίεβο, τα μαθήματα γίνονται ακόμη και σε καταφύγια .

Συνήθως, αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια συναγερμού αεροπορικής επιδρομής.

Οι προστατευτικές δομές της πολιτικής άμυνας μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας, τοποθετώντας θρανία και καρέκλες στις υπόγειες αίθουσες.

Τα παιδιά θα πάνε διακοπές στις 26 Δεκεμβρίου και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους μόλις στο τέλος του πρώτου μήνα του 2023. 

Η εκπαίδευση στην Οδησσό

Στην Οδησσό, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην πόλη λειτουργούν, όπως και στην πρωτεύουσα , σε μικτή μορφή. Όμως εξαιτίας της μετατροπής των σχολείων της Οδησσού σε καταφύγια ξέσπασε ένα ολόκληρο σκάνδαλο.

Ο δήμαρχος της Οδησσού, Gennady Trukhanov, πραγματοποίησε πρόσφατα μια σημαντική επίσκεψη σε ένα τέτοιο καταφύγιο, που άνοιξε στο δημοτικό σχολείο της Οδησσού και ανέφερε με περηφάνια ότι, «Η Οδησσός είναι η πρώτη πόλη στην Ουκρανία όπου θα εφαρμοστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον εξοπλισμό σχολείων με δικά τους λεβητοστάσια με αυτόνομη πηγή ενέργειας με επακόλουθη διάταξη σημείων θέρμανσης βάσει αυτών.

Σε σχέση όμως με αυτό, τα συνήθη σχολικά δίδακτρα από τους γονείς για διάφορα μικροπράγματα, όπως η επισκευή αιθουσών, έχουν αποκτήσει νέα διάσταση. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Οδησσού, αναγκάζονται να παρέχουν πόρους με δικά τους έξοδα.

«Το σχολείο μας μετατρέπεται σε  σημείο θέρμανσης», παραπονιέται η Αικατερίνα από την Οδησσό.

«Μαζεύουν χρήματα από όλα τα παιδιά, τους ζητούν να φέρουν καλώδια προέκτασης, βραστήρες, φαγητό. Αποδεικνύεται ότι το ίδιο το γραφείο του δημάρχου διέθεσε χρήματα για αυτά τα καταφύγια, τα έβαλε στην τσέπη του και πάλι θα μαζέψουν πράγματα από τον κόσμο".

Επίλογος

Διαπιστώνεται από τα παραπάνω η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο, την Οδησσό και τις άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα της μαζικής Ρωσικής επίθεσης που διενεργείται στις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Παρόλα αυτά είναι αξιοζήλευτη και άξια επαίνου η προσαρμοστικότητα, υπομονή και επιμονή που επιδεικνύουν οι Ουκρανοί πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά και η νεολαία, που κάτω από  τόσο αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν τη μάθησή τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ