"Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard-2 για τον ουκρανικό στρατό είναι έτοιμα για μάχη, αλλά τα Puma IFVs όχι", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Μια σημαντική στρατιωτική άσκηση που διεξήχθη από τη γερμανική Bundeswehr αποκάλυψε ότι το ΤΟΜΑ "Puma" (IFV) έχουν μειωμένη μαχητική ετοιμότητα.
Αντίθετα, τα άρματα μάχης Leopard-2, που φέρεται να εξετάζονται για μεταφορά στην Ουκρανία, επέδειξαν πολύ υψηλή μαχητική ικανότητα.
Οι δυνάμεις του γερμανικού στρατού [Bundeswehr] διεξήγαγαν σημαντικές ασκήσεις εδάφους στο Münster της Κάτω Σαξονίας.
Στις ασκήσεις συμμετείχαν δύο μεραρχίες , η μία με άρματα μάχης Leopard 2 Main Battle (MBT) και η άλλη με οχήματα μάχης πεζικού Puma (IFV), ανέφερε η γερμανική δημοσίευση Der Spiegel.
Το δημοσίευμα επικαλέστηκε μια επιστολή που έγραψε ο Διοικητής της 10ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας Υποστράτηγος Ruprecht von Butler, προς τον γερμανικό στρατό, εκφράζοντας την ανησυχία του για την απόδοση των Puma IFV.
Ο Στρατηγός σημείωσε ότι 18 από τα 20 Pumas είχαν 0% πολεμική ετοιμότητα την όγδοη ημέρα της άσκησης.
Επιπλέον, τα δύο τελευταία οχήματα παρουσίασαν επίσης σημαντικά προβλήματα πυργίσκων την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί οι βολές πεδίου.
Αν και στο στράτευμα γνώριζαν τη φήμη του είχε το Puma για αναξιοπιστία, ο Von Butler δήλωσε στην επιστολή του προς το Υπουργείο Άμυνας ότι τέτοια τεχνικά ζητήματα «δεν είχαν συμβεί ποτέ με τέτοια συχνότητα», όπως φαίνεται στην πρόσφατη δοκιμή.
Η Γερμανία διαθέτει στόλο 350 Puma IFV και έχει λάβει χρηματοδότηση για 229 ακόμη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Στρατηγός ζήτησε από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας να αντικαταστήσει τα Pumas που έχουν ανατεθεί στην ομάδα εργασίας με το πιο αποτελεσματικό όχημα μάχης πεζικού Marder «μέχρι νεωτέρας».
Ωστόσο, το τανκ στο οποίο έχουν βάλει τα μάτια τους οι Ουκρανοί, δηλαδή το Leopard-2 MBT, έδειξε εξαιρετικές επιδόσεις. Ο Στρατηγός έγραψε ότι τα άρματα μάχης Leopard-2 ήταν καλά προετοιμασμένα για μάχη.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τα άρματα μάχης έφτασαν σε επίπεδο ετοιμότητας μάχης από 80 έως 90 τοις εκατό.
Ο Στρατηγός σημείωσε ότι υπήρχαν προβλήματα, αλλά οι τεχνικές ομάδες εργάζονται τη νύχτα για να τα αντιμετωπίσουν.
Η Ουκρανία θέλει γερμανικά τανκς να πολεμήσουν τη Ρωσία
Καθώς προσπαθεί να ανακαταλάβει εδάφη στα νότια και ανατολικά του έθνους, η Ουκρανία έχει πολλές φορές ζητήσει σύγχρονα άρματα μάχης. Το Βερολίνο μέχρι στιγμής έχει απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις, ισχυριζόμενο ότι κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει προμηθεύσει ακόμη άρματα μάχης που παράγονται στη Δύση.
Η Γερμανία έχει παραδώσει στην Ουκρανία 30 παροπλισμένα αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard, 10 οβιδοβόλα Panzerhaubitze 2000 και τρεις εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων MARS από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Το Βερολίνο έχει επίσης συμμετάσχει σε συμφωνίες όπλων με κράτη εκτός ΝΑΤΟ.
Για παράδειγμα, η Γερμανία έστειλε τα πρώτα έξι από τα 40 Marders στην Ελλάδα, οπότε και η Ελλάδα έστειλε επιπλέον άρματα μάχης BMP στην Ουκρανία.
Πρόσφατα, αξιωματούχοι στην Ουκρανία ζήτησαν τα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού Marder (IFV) και τα άρματα μάχης Leopard-2 για να ενισχύσουν την μαχητική τους ικανότητα.
Δημοσιεύματα είχαν δείξει ότι η Rheinmetall ήταν έτοιμη να στείλει το Marder στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου της Bundestag επιβεβαίωσε σε tweet ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στη χώρα να προχωρήσει στη μεταφορά των MBT (αρμάτων). «Αυτό μου επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον σε όλες τις συζητήσεις μου με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Κογκρέσο και τη Γερουσία», έγραψε στο Twitter.
Σύμφωνα με ισχυρισμό του γερμανικού ΜΜΕ FAZ, η Γερμανία θα μπορούσε να προμηθεύσει στην Ουκρανία έως και με 80 άρματα μάχης Leopard-2 από τα αποθέματά της στη Rheinmetall και στο Krauss-Maffei Wegmann.
Επιπλέον, ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης από τα ουκρανικά αποθέματα ενδέχεται να αντικαταστήσουν τις υπόλοιπες 30 μονάδες που χρησιμεύουν ως προσομοιωμένοι στόχοι στην εκπαίδευση της μονάδας μάχης της Bundestag.
Από την αρχή του πολέμου, η Γερμανία διστάζει και αντιστέκεται στις εκκλήσεις να παράσχει στην Ουκρανία εξαιρετικά εξελιγμένα όπλα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να αρνήθηκε να προσφέρει άρματα μάχης Leopard-2, επικαλούμενος τις στρατιωτικές απαιτήσεις του Βερολίνου, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Welt στις 6 Σεπτεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε ότι η παράδοση τανκς δεν ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τη Γερμανία και ότι η κύρια απαίτηση της Ουκρανίας για στρατιωτικό υλικό ήταν η αεράμυνα. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο παρείχε στο Κίεβο τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T ενώ συγκρατούσε την παραγγελία για άρματα μάχης Leopard-2.
Οι απαιτήσεις ανανεώθηκαν πρόσφατα και το θέμα έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη έλξη από τότε που έλαβε την έγκριση της Ουάσιγκτον.
Καθώς η Πολωνία, γείτονας της Ουκρανίας χρησιμοποιεί ήδη το τανκ Leopard, ο Gustav Gressel του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων υποστήριξε ότι θα ήταν λογικό να εξοπλιστεί η Ουκρανία με το Leopard-2.
Καθώς η σύγκρουση εντείνεται, υπάρχουν μεγάλες εικασίες ότι η Bundestag θα δεχτεί τις απαιτήσεις του Κιέβου.
Εάν συμβεί αυτό, η Γερμανία θα γίνει η πρώτη δυτική χώρα που θα της προμηθεύσει με σύγχρονα Κύρια Άρματα μάχης. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά από την κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα αποστολής στην Ουκρανία αρμάτων μάχης Leopard-2 και ΤΟΜΑ Puma, και γιαυτόν το λόγο πραγματοποίησαν πρόσφατα άσκηση δύο Μεραρχιών εξοπλισμένων μα αυτά.
Tην αποστολή της συγκεκριμένης βοήθειας την έχουν ζητήσει οι Ουκρανοί από τους Γερμανούς, οι οποίοι μολονότι οι ΗΠΑ είναι θετικές, δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη πολιτική απόφαση ακόμη, μολονότι τεστάρουν τα άρματα και τα ΤΟΜΑ που τους ζητήθηκαν
Από την εν λόγω άσκηση διαπιστώθηκε ότι τα ΤΟΜΑ Puma πως αποδείχθηκαν προβληματικά, σε αντίθεση με τα άρματα Leopard-2 τα οποία παρουσίασαν βαθμό αξιοπιστίας της τάξεως 80%-90%.
Κατόπιν αυού η εισήγηση Γερμανού Στρατηγού ήταν η αντικατάσταση του ΤΟΜΑ Puma με το αξιόπιστο και δοκιμασμένο ΤΟΜΑ Marder.
Το "πάντρεμα" αρμάτων και ΤΟΜΑ
Προκειμένου να γίνει κατανοητό για ποιό λόγο συνεξετάζονται άρματα και ΤΟΜΑ από τους Γερμανούς αναφορικά με την επιχειρησιακή τους απόδοση και ετοιμότητα, επισημαίνουμε ότι ο ιδανικός και προσφορότερος τρόπος εμπλοκής τους σε μάχη, είναι η δημιουργία Τακτικών Συγκροτημάτων από αυτά και όχι η ανεξάρτητη δράση του ενός από το άλλο.
Κοινώς μιλάμε για "πάντρεμα-σύζευξη αρμάτων και ΤΟΜΑ δημιουργώντας Τακτικά Συγκροτήματα.
Δηλαδή μια Επιλαρχία μέσων αρμάτων (ΕΜΑ) "σπάει" , δίνοντας μια ίλη της (ΙΜΑ) σε ένα Μηχανοκίνητο Τάγμα (ΜΤΠ), το οποίο με τη σειρά του "σπάει" δίνοντας έναν μηχανοκίνητο Λόχο (Μ/ΚΛΠΖ) στην ΕΜΑ.
'Ετσι δημιουργούνται δύο Τακτικά Συγκροτήματα , το ένα είναι ΕΜΑ(-) + Μ/ΚΛΠΖ και το άλλο είναι ΜΤΠ(-) +ΙΜΑ.
Αυτό γίνεται για λόγους τακτικής, αφού έχει αποδειχθεί ότι τόσο τα άρματα , όσο και το Μηχανοκίνητο πεζικό (ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ), χρειάζονται το ένα το άλλο στο πεδίο της μάχης, λόγω διαφόρων παραγόντων στο πεδίο της μάχης, όπου το ένα πλεονεκτεί έναντι του άλλου, όπως πχ το μηχανοκίνητο πεζικό αναγκαιοί για την αποκάλυψη και καταστροφή εχθρικών αντιαρματικών πριν αυτά καταστρέψουν τα φίλια άρματα, ενώ τα άρματα πλεονεκτούν από πλευράς ισχύος πυρός, προκειμένου να παρέχουν αυτώ επωφελεία του μηχανοκίνητου πεζικού για διάσπαση αμυντικής εχθρικής αμυντικής τοποθεσίας.
Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι η Γερμανική άσκηση έστειλε ένα άκρως θετικό μήνυμα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο οπλοστάσιό τους άρματα Leopard-2 και ΤΟΜΑ Marder , αφού αφενός τα Leopard-2 αποδείχθηκαν πάρα πολύ αξιόπιστα στην υπόψη άσκηση, ενώ τα δοκιμασμένα ΤΟΜΑ Μarder προκρίνονται ως καλύτερη λύση από αυτή των αναξιόπιστων Puma.