Η ακραία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, δημιουργεί πραγματική απειλή συγκρούσεων και με το Μινσκ. Η ίδια η Λευκορωσία, είναι συνεχώς «δεμένη» σε όλες τις εκφάνσεις με την Ρωσία. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Λουκασένκο δεν μπορεί να παραβλέψει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης από την πλευρά της Πολωνίας και του συνασπισμού των χωρών της Βαλτικής με τον ένα ή τον άλλο πολιτικό στόχο.
Μετά την επίσκεψη του Πούτιν στη Λευκορωσία στις 19 Δεκεμβρίου, το θέμα της προετοιμασίας του Λευκορωσικού στρατού για την κοινή (με τη μία ή την άλλη μορφή) χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων, άρχισε να συζητείται ευρέως.
«Μαζί προετοιμάζουμε πληρώματα ικανά να πετάξουν αεροσκάφη που μεταφέρουν συγκεκριμένα πυρομαχικά», είπε ο Λουκασένκο σηματοδοτώντας ένα θεμελιωδώς νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ του στρατού της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σχετικά με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Για τι είδους αεροσκάφη μιλάμε
Θα δώσει πραγματικά η Ρωσία στον Λουκασένκο, το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα;
Στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει εκσυγχρονισμός της αμερικανικής «ομπρέλας»: τα μαχητικά stealth F-35A θα πιστοποιηθούν ως φορείς βομβών (η τελευταία από τις χώρες όπου αναπτύσσονται οι βόμβες, η Γερμανία ενέκρινε πρόσφατα συμφωνία να τα αγοράσουν), και οι ίδιες οι βόμβες θα μετατραπούν σε μια νέα ελεγχόμενη τροποποίηση B61-12.
Η δυσαρέσκεια της ρωσικής πλευράς με αυτή τη διαδικασία, μάλλον επικαλύπτονταν από τους βάσιμους φόβους του Λουκασένκο για τη γεωπολιτική του θέση. Έτσι, εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα «Κοινές πυρηνικές αποστολές του κράτους της Ένωσης», μέχρι στιγμής σε πολύ επιφυλακτική και πιο ομοιόμορφη δηλωτική μορφή.
Κατόπιν αιτήματος του Λευκορώσου ηγέτη, να οριστικοποιήσει τα πρόσφατα παραδοθέντα μαχητικά πολλαπλών ρόλων Su-30SM για χρήση πυρηνικών όπλων (ο Λουκασένκο ήθελε Su-35, αλλά αυτά τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν στη Λευκορωσία ), ο Πούτιν απάντησε με μια πρόταση, να περιοριστεί στην οριστικοποίηση πολύ παλαιότερων επιθετικών αεροσκαφών Su-25 και στην προμήθεια πυραυλικών συστημάτων Iskander, στα οποία θα είναι επίσης δυνατή η προμήθεια πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Ίσως αυτό, ήταν και μια προειδοποίηση προς τους γείτονες.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι, ορισμένα αεροσκάφη της Λευκορωσίας «έχουν ήδη μετατραπεί για πιθανή χρήση πυρομαχικών εκτόξευσης με ειδική κεφαλή» και η εκπαίδευση των πληρωμάτων «θεώρησε ότι είναι δυνατό να συνεχιστεί».
Φυσικά, η άμεση στρατιωτική έννοια της εκπαίδευσης ενός μικρού αριθμού Λευκορωσικών πληρωμάτων, στη χρήση ειδικών πυρομαχικών είναι εξαιρετικά μικρή. Επιπλέον, υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται από απαρχαιωμένα αεροσκάφη και σε συνθήκες που δεν θα αναπτυχθούν (τουλάχιστον «όχι ακόμη») στις αεροπορικές βάσεις της Λευκορωσίας.
Πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων
Ακόμη και τώρα, η συζήτηση για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τον Λευκορωσικό στρατό ως μέρος της άμυνας, μπορεί να περιορίσουν έναν πιθανό εχθρό.
« Η απελπισμένη αυτοάμυνα μιας μικρής χώρας, δεν είναι ένα άμεσο ρωσικό χτύπημα εναντίον μονάδων του ΝΑΤΟ στο έδαφος ενός τρίτου κράτους (αν και, σύμφωνα με δογματικά έγγραφα, η «πυρηνική ομπρέλα» της Ρωσίας εκτείνεται στη Λευκορωσία). Αυτά εξακολουθούν να είναι σενάρια εκτός πλαισίου, αλλά σε αυτόν τον τομέα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξετάσουν τον βαθμό αδυναμίας», αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Αυτό δείχνει ότι, εάν ο Λευκορώσος πρόεδρος αισθανθεί τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και πείσει τον Ρώσο συνάδελφό του για τη χρησιμότητα τέτοιων μέτρων, τότε με μια ορισμένη συχνότητα θα ακούμε νέα για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινών Πυρηνικών Αποστολών του Κράτους της Ένωσης. Μπορεί να φτάσει στα επόμενα στάδια, για παράδειγμα, σε δηλώσεις για εκπαίδευση πυραύλων, επανεξοπλισμό σύγχρονων αεροσκαφών, κοινές ασκήσεις κ.λπ.
Ωστόσο, η θεωρητική ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, είναι ένα μέτρο για ένα διαφορετικό επίπεδο κλιμάκωσης. Είναι δυνατό ως απάντηση, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών βομβών στην Ανατολική Ευρώπη.
Και στις δύο περιπτώσεις, αυτές θα είναι κυρίως πολιτικές κινήσεις με αμφίβολη στρατιωτική χρησιμότητα (δεδομένης της εμβέλειας των σύγχρονων αεροσκαφών, τοποθετώντας τις αεροπορικές βάσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα πιο κοντά σε έναν πιθανό εχθρό). Από την άλλη πλευρά, εάν η κατάσταση γίνει πιο ήρεμη, είναι απίθανο να ακούσουμε περαιτέρω νέα για την ανάπτυξη Ρωσο-Λεκορωσικών σχεδίων, που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα.