Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας, Γκεόργκι Μουράντοφ, ανέφερε πως η πρόθεση των ελληνικών αρχών να μεταφέρουν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία, είναι πολύ επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντά της Ελλάδας.
Προηγουμένως, ο Έλληνας υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, παραδέχτηκε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει συστήματα αεράμυνας S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες "τα αντικαταστήσουν με συστήματα Patriot."
"Μία τέτοια κίνηση από την Αθήνα θα ήταν μία ανούσια επίδειξη εχθρικότητας προς την Ρωσία, αλλά παράλληλα και ένα ριψοκίνδυνο βήμα σχετικά με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, τα οποία ο ελληνικός λαός ήδη δηλώνει φωναχτά," είπε ο Μουράντοφ στην RIA Novosti.
Σύμφωνα με αυτόν, οι Έλληνες υποστηριχτές του Κιέβου, οι οποίοι πιέζουν την Αθήνα να μειώσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, πρέπει να θυμηθούν πως η Ρωσία προχώρησε από τις φιλικές σχέσεις που είχε με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
"Ήμουν ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο τότε [όταν οι S-300 τελικά εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη] και μπορώ να σας υπενθυμίσω πως δεν είναι εναντίον της Ρωσίας, αφού είναι εξοπλισμένοι με σύστημα διάκρισης συμμάχων και εχθρών. Αλλά η μεταφορά αυτών των συστοιχιών στο Κίεβο είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας," τόνισε ο Μουράντοφ.
Οι Δηλώσεις Λαβρόφ και Πεσκόφ
Από την δεκαετία του '90, η Ελλάδα είναι οπλισμένη με ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300PMU-1, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Tor-M1, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Osa-AKM, αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Kornet-E και Fagot, αποβατικά Zubr και σοβιετικά τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού. Για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τους Ρώσους, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να κάνουν την χώρα μας να εγκαταλείψει τα σοβιετικής και ρωσικής παραγωγής όπλα και να τα αντικαταστήσουμε με αμερικανικά.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, σημείωσε πως οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Κίεβο γίνονται μέρος της σύγκρουσης. Τόνισε επίσης πως κάθε αποστολή που περιλαμβάνει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για την Ρωσία.
Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με όπλα από την Δύση μόνο αρνητική επίδραση θα έχει στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις.