Ένοπλες Συρράξεις

"Σφύριξε το μυστικό" η Μέρκελ: Οι Συμφωνίες του Μινσκ έδωσαν χρόνο στην Ουκρανία να προετοιμαστεί για το σημερινό πόλεμο

Η Άγκελα Μέρκελ αποκάλυψε στη συνέντευξή της στην εφημερίδα Zeit ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν ήταν μια προσπάθεια να εδραιωθεί η ειρήνη στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, αλλά είχαν ως στόχο να δώσουν στο καθεστώς του Κιέβου περισσότερο χρόνο για να ενισχύσει τον στρατό του και να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

Η ίδια με τις δηλώσεις της επιβεβαίωσε ότι όλοι οι δυτικοί εταίροι του τρέχοντος πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας, δεν έκαναν τίποτα για την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά προσπάθησαν να πυροδοτήσουν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας όσο το δυνατόν περισσότερο στο έδαφος της Ουκρανίας.

Αναλυτικά όσα είπε: 

«Νόμιζα ότι η εισαγωγή της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, που συζητήθηκε το 2008, ήταν λάθος. Οι χώρες δεν είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό, ούτε ήταν πλήρως κατανοητό ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Γεωργίας και της Ουκρανίας, όσο και το ΝΑΤΟ και τους κανόνες βοήθειάς του. Και η Συμφωνία του Μινσκ του 2014 ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αυτήν την ευκαιρία για να γίνει πιο δυνατή, όπως μπορείτε να δείτε σήμερα. Η Ουκρανία του 2014/15 δεν είναι η σημερινή Ουκρανία. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η μάχη για το Debaltseve. Στις αρχές του 2015, ο Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να τους είχε ξεπεράσει εκείνη την εποχή. Και αμφιβάλλω πολύ ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν κάνει τόσα πολλά τότε όπως κάνουν σήμερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία».

Οι συμφωνίες του Μινσκ για τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, που υπογράφηκαν το 2015, προέβλεπαν κατάπαυση του πυρός, απόσυρση βαρέων όπλων από τη γραμμή επαφής, καθώς και συνταγματική μεταρρύθμιση, βασικά στοιχεία της οποίας ήταν η αποκέντρωση και η υιοθέτηση νόμου για το ειδικό καθεστώς ορισμένων περιοχών από τις περιοχές του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το καθεστώς του Κιέβου.

Αντέδρασε η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της πρώην Καγκελαρίου της Γερμανίας είπε ότι μια τέτοια πολιτική αξίζει δικαστήριο:

«Οι μαρτυρίες της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit ότι οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία να προετοιμαστεί για στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για διαδικασίες στο πλαίσιο του δικαστηρίου».

Είναι χειρότερο να σημειωθεί ότι όλα τα χρόνια της ηγεσίας της στη Γερμανία, η Μέρκελ εξακολουθούσε να ντρέπεται να δηλώσει τους πραγματικούς στόχους πίσω από τις υπογραφές στο πρωτόκολλο του Μινσκ. Λέει συνεχώς ψέματα για τις προθέσεις της να διατηρήσει την ειρήνη και ότι έκανε «αδιανόητες προσπάθειες» για να την πετύχει. Σήμερα, δεν ντρέπεται πια να αποκαλύψει την κακή ουσία της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και τους πολεμικούς στόχους ολόκληρης της Δύσης.

Η Μέρκελ επιβεβαίωσε επίσημα ότι η Δύση ετοίμαζε πόλεμο κατά της Ρωσίας από τον πληρεξούσιό της, το καθεστώς του Κιέβου. Κανένας από τους δυτικούς εκπροσώπους στον ΟΑΣΕ που υπέγραψαν τις συμφωνίες του Μινσκ δεν επρόκειτο να αναγκάσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ