Ένοπλες Συρράξεις

Στην “κόψη του ξυραφιού”! Οι πύραυλοι της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν δορυφόρους των ΗΠΑ στις επιθέσεις των ρωσικών βάσεων

Πηγές του ΝΑΤΟ καθώς και ρωσικές στρατιωτικές πηγές, απορρίπτουν τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken την Τρίτη ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία σχέση με το πυραυλικό χτύπημα της Ουκρανίας κατά των βάσεων της ρωσικής αεροπορίας, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.

«Δεν ενθαρρύναμε ούτε επιτρέψαμε στους Ουκρανούς να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και Αυστραλούς αξιωματούχους.

Πολλές στρατιωτικές πηγές σε χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και στη Ρωσία τον αντικρούουν, αναφέροντας ότι τα επισκευασμένα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Tu-141 που εκτόξευσε η Ουκρανία στις ρωσικές αεροπορικές βάσεις, χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά δορυφορικά δεδομένα GPS για να χτυπήσουν τους στόχους τους.

«Τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της δεκαετίας του 1970 μετατράπηκαν σε πυραύλους κρουζ, εξοπλισμένα με νέα συστήματα καθοδήγησης και κατευθυνόμενα από αμερικανικούς δορυφόρους», ανέφεραν οι πηγές. Η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να καθοδηγήσει πυραύλους από μόνη της, πρόσθεσαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προσδιόρισε ένα από τα όπλα ως Tu-141. Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, οι Ρώσοι αναγνώρισαν το Tu-141 από θραύσματα που ανακτήθηκαν αφού οι πύραυλοι έπληξαν τις ρωσικές αεροπορικές βάσεις Dyagilevo και Engels.

Εάν, σε αντίθεση με την άρνηση του Blinken, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν καθοδήγηση για την επίθεση με πυραύλους, τότε η Ουάσιγκτον πρέπει να γνωρίζει καλά ότι αυτό φέρνει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο χείλος της άμεσης εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας και η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να είναι έτοιμη να διατρέξει αυτόν τον κίνδυνο.

Η ζημιά που προκάλεσε η Ουκρανία στα ρωσικά αεροπλάνα στις δύο ρωσικές βάσεις, είναι ασήμαντη σε σύγκριση με τον στρατηγικό κίνδυνο που έχουν εισαγάγει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σύγκρουση.

Όπως προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγός Mark Milley στις 9 Νοεμβρίου, δεν φαίνεται να υπάρχει στρατιωτική νίκη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος αναλυτής Τζέιμς Ντέιβις ανέφερε σε μια στρατηγική έκθεση που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με τους Asia Times, περιγράφοντας ένα στρατιωτικό αδιέξοδο:

«Η Ρωσία συνεχίζει να ακολουθεί μια αμυντική στρατηγική στην Ουκρανία, για να στερεοποιήσει τις αμυντικές γραμμές και να αυξήσει το κόστος των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Μόσχα παραμένει επίσης πεπεισμένη ότι, οι αυξανόμενες δαπάνες της Δύσης για τη στήριξη της Ουκρανίας θα παρακινήσουν τους δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιντεν, να διερευνήσουν την πιθανότητα ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης», αναφέρει.

 Η αναφορά του Milley για ένα «παράθυρο» για ειρηνευτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της χειμερινής παύσης των μαχών, προκάλεσε έκπληξη στους Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλουν τη νίκη με κάθε κόστος. Ενώ ο Milley και οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι, η μόνη διέξοδος από τον πόλεμο είναι η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, είναι αποφασισμένα να επιτύχουν μια στρατιωτική νίκη επί της Ρωσίας με κάθε μέσο.

Το ΝΑΤΟ διχάζεται ως προς τον τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία 

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναβίωσαν την ιδέα να προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής ουδετερότητας.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, επισκέφθηκε το Κίεβο στις 3 Δεκεμβρίου, για να καθησυχάσει τους Ουκρανούς ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «ο Πούτιν δεν είναι ειλικρινής» στην πρόταση διαπραγματεύσεων «και δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο».

Η Ουκρανία δεν έχει τις δυνάμεις για να πραγματοποιήσει μια αποτελεσματική αντεπίθεση κατά των Ρώσων, επομένως μια στρατιωτική λύση προϋποθέτει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος.

Η επίθεση στις ρωσικές βάσεις, μπορεί να έχει σκοπό να προκαλέσει μια ρωσική απάντηση που, με τη σειρά της, θα δικαιολογούσε την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ένας κινέζος στρατιωτικός αρθρογράφος, ο Τσεν Φενγκ, αναφέρει ότι «Είναι ανοιχτό μυστικό ότι, οι δυτικοί δορυφόροι χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό στις επιχειρήσεις, αλλά είναι επίσης θέμα θανατηφόρου κινδύνου». 

Ο Τσεν αναφέρει ότι,  αν η Ρωσία μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια έναν μικρό δορυφόρο που υποστηρίζει τον πόλεμο της Ουκρανίας και να δημοσιοποιήσει αξιόπιστα στοιχεία, η καταστροφή ενός μικρού δορυφόρου των Ηνωμένων Πολιτειών ή μιας χώρας του ΝΑΤΟ, ισοδυναμεί με εκτόξευση πολέμου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ή μιας χώρας του ΝΑΤΟ. 

«Όσον αφορά την υπάρχουσα τεχνολογία, είναι αδύνατο η Ρωσία να έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει με ακρίβεια τον ύποπτο δορυφόρο. Η ανάληψη πρωτοβουλίας για την προσέλκυση των Ηνωμένων Πολιτειών ή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, μπορεί να μην είναι μια συνέπεια που μπορεί να αντέξει η Ρωσία», αναφέρει.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές του ΝΑΤΟ, ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς με συμβατικό και όχι πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο σε σημαντικό ουκρανικό στόχο, ως προειδοποίηση προς τη Δύση για τις συνέπειες της κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Τα IRBM ταξιδεύουν περίπου δέκα φορές πιο γρήγορα από τους πυραύλους κρουζ, όπως ο TU-141 και είναι πρακτικά αδύνατο να καταρριφθούν.

Ένας Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, ωστόσο, αναφέρει ότι αυτή η τακτική συζητήθηκε και απορρίφθηκε από τον ρωσικό στρατό. «Η αναδιαμόρφωση των πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές θα ήταν δύσκολη και χρονοβόρα», είπε ο αναλυτής.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ