Ένοπλες Συρράξεις

Η προσέγγιση ΗΑΕ-Τουρκίας και οι επιπτώσεις σε Λιβύη-Ανατολική Μεσόγειο-ελληνοτουρικά

"Η προσέγγιση Τουρκίας-ΗΑΕ αναπτύσσεται υπό την ομπρέλα ασφαλείας των χωρών του Κόλπου", αναφέρει ο Cengiz Τούρκος πολιτικός αναλυτής που ειδικεύεται στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Μέση Ανατολή, σε άρθρο του που φιλοξενείται σε Διεθνές ΜΜΕ , κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Τα κράτη του Αραβικού Κόλπου προσπάθησαν ιστορικά να οικοδομήσουν συνεργασίες με περιφερειακές χώρες μέσω συμφωνιών άμυνας και ασφάλειας.

Σε ότι αφορά την αμυντική συνεργασία, η Tουρκία έχει επανέλθει στην εικόνα στην περιοχή του Κόλπου από πέρυσι.

Η άμυνα, η ασφάλεια και η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Κόλπου έρχεται μετά από χρόνια αντιπαλότητας μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων χωρών του Κόλπου. Η  ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου όχι μόνο οδήγησε σε συμφωνίες επενδύσεων και οικονομικές συμφωνίες, αλλά άνοιξε επίσης το δρόμο για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, , πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι, όπου βρέθηκε μαζί με τον ομόλογό του από τα Εμιράτα, Σεΐχη Σαΐφ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν και τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν συζήτηση για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της αστυνομίας και της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί Εσωτερικών ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να καθιερώσουν έναν «Κοινό Στρατηγικό Αστυνομικό Διάλογο».

Ο Σοϊλού χαρακτήρισε τον μηχανισμό υποδειγματικό, προσθέτοντας ότι αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες της περιοχής. «Με αυτή τη συμφωνία, θα αξιολογηθεί από κοινού μια συνεννόηση που διασφαλίζει την ασφάλεια και των πολιτών μας και προσπαθεί να παρακολουθήσει το έγκλημα και τα εγκληματικά στοιχεία.  Έχουμε ήδη μια συνεχή διαδικασία συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Ελπίζω ότι θα την έχουμε ολοκληρώσει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία και τα ΗΑΕ υπέγραψαν 13 συμφωνίες, μία από τις οποίες ήταν η έναρξη διμερών συναντήσεων συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η Άγκυρα και το Άμπου Ντάμπι είχαν ήδη υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας το 2011 και αυτό επικυρώθηκε το 2017.

Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών τα χρόνια μετά την επικύρωση του μνημονίου συνεννόησης διέκοψαν τη διαδικασία συνεργασίας.

Τώρα, οι δύο χώρες ελπίζουν να αξιοποιήσουν την προσέγγισή τους για να αντιμετωπίσουν τις κοινές τους προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας.

Τον Σεπτέμβριο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέλαβαν την πρώτη παρτίδα οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρήγγειλαν από την Τουρκία ως μέρος των σχέσεών τους που βελτιώνονται γρήγορα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρεται να παρέλαβαν 20 οπλισμένα drones, σηματοδοτώντας την πρώτη αποστολή των συνολικά 120 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 που θέλει να αγοράσει από την Τουρκία.

Η αποστολή ήρθε μόνο οκτώ μήνες μετά τη συμφιλίωση και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Άμπου Ντάμπι.

Αν και η Tawazun, η αρχή εξαγορών άμυνας και ασφάλειας των Εμιράτων, και η Baykar Defense της Turkiye, η οποία κατασκευάζει το διάσημο drone Bayraktar TB2, είχαν συζητήσεις για πιθανή συνεργασία τον Μάρτιο του 2021, αυτή η εξέλιξη έχει εκπλήξει πολλούς λόγω του χρόνου και του περιεχομένου της.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν καθώς τα ΗΑΕ έδειξαν την πρόθεσή τους να δαπανήσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τα 120 drones TB2, μαζί με πυρομαχικά, μονάδες διοίκησης και ελέγχου και εκπαίδευση.

Η χρονική στιγμή της αποστολής ήρθε επίσης εν μέσω ισχυρισμών του Sedat Peker, ενός εξόριστου ηγέτη της τουρκικής μαφίας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εναντίον προσώπων που πρόσκεινται στην ηγεσία της Άγκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη επίσκεψη του Σοϊλού αύξησε τις εικασίες ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση του Πεκέρ, ο οποίος είχε προηγουμένως επιτεθεί στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει καρφώσει τα μάτια της στην απόκτηση των drones της Baykar.

Μετά τον αντίκτυπό τους στις συγκρούσεις στη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη, η διεθνής ζήτηση για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει εκτοξευθεί.

Η Λιβύη ήταν ένα από τα περιφερειακά θέατρα στα οποία συγκρούστηκαν τα τουρκικά και τα συμφέροντα  των ΗΑΕ . Ωστόσο, η συμφιλίωση με την Άγκυρα οδήγησε τις χώρες του Κόλπου να στρέψουν και πάλι την εστίασή τους προς τον μακροχρόνιο εχθρό τους, το Ιράν.

Ο κύριος λόγος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις άλλες χώρες του Κόλπου να αποκτήσουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι σύμφωνα με πληροφορίες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας από το Ιράν και τις ομάδες πληρεξουσίων του στην περιοχή.

Θεωρούν τα τουρκικά drones ως μια σημαντική δύναμη που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα ιρανικά drones.

Η επέκταση των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτικών πολιτοφυλακών στα θέατρα της περιοχής δεν αποτελεί απειλή μόνο για τις χώρες του Κόλπου, αλλά και για την Τουρκία, ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράκ.

Η εξισορρόπηση της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν στην περιοχή και μια κοινή ατζέντα για τη δημιουργία μιας ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε κάποιο βαθμό τη συνεργασία Τουρκίας- χωρών Κόλπου.

Για πολλές δεκαετίες, η ασφάλεια των χωρών του Κόλπου είχε διατηρηθεί από συμφωνίες της Δύσης.

Αν και συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα αμερικανικά όπλα, οι χώρες του Κόλπου προσπάθησαν επίσης πρόσφατα να επωφεληθούν από τη στρατιωτική τεχνογνωσία και τη δύναμη της Τουρκίας.

Με την αστάθεια να αυξάνεται σε αυτή την  περιοχή, οι αλλαγές στην αντίληψη της απειλής και στον προσανατολισμό της ασφάλειας ώθησαν τις χώρες του Κόλπου και την Τουρκία να εδραιώσουν τις πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις μέσω της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει πολιτικοστρατιωτική επαναπροσέγγιση μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας, η οποία αντιλαμβανόμαστε όσο αναπτύσσεται αποκτά δυναμική ικανή να επηρεάσει τη στάση των Εμιράτων σε περιοχές ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως είναι η  Λιβύη και η Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα Ελληνοτουρκικά.

ΗΑΕ-Λιβύη-ΝΑ Μεσόγειος

Εσχάτως τα ΗΑΕ θεωρούμε ότι έχουν αναθεωρήσει την πολιτική τους  στη Λιβύη, όπου  ενώ στο παρελθόν τάσσονταν ανοιχτά υπέρ του Στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβυκή διαμάχη, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται  μια αλλαγή στη στάση τους.

Αν και αρχικά ήταν ανήσυχα τα ΗΑΕ με τον Ντμπάιμπα λόγω των δεσμών του με το ισλαμιστικό περιβάλλον της Λιβύης, ο τελευταίος τελικά εξασφάλισε τη συναίνεση του Άμπου Ντάμπι λόγω των συναλλακτικών του προσεγγίσεων που ευθυγραμμίζονται με την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του Άμπου Ντάμπι.

Στην ανακούφιση των Εμιράτων προστέθηκε το γεγονός ότι ο Dbaiba δεν ενίσχυε κατά προτίμηση τους ισλαμιστές παράγοντες υποστηρικτές του.

Αυτό οδήγησε σε μια αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και της Τρίπολης, με την Ντμπάιμπα να επιδιώκει να αναβιώσει τις συμφωνίες της εποχής του Μουάμαρ Καντάφι με τα Εμιράτα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των κατασκευών, καθώς και κρυφές διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση των εταιρειών των Εμιράτων για τη λειτουργία ελεύθερου εμπορίου ζώνες, οικονομικές ζώνες και λιμάνια.

Επίσης η προσωπική συγγένεια του νέου προέδρου της NOC Bengdara με το Άμπου Ντάμπι, καταδεικνύει επίσης ότι μέρος  της προσπάθειας  των Εμιράτων για βελτίωση των σχέσεων με τον Νμπέϊμπα, έχει τις ρίζες του στο προσωπικό συμφέρον και στην ευρύτερη πολιτική που σχετίζεται με τον ΟΠΕΚ.

Η πιο αξιοσημείωτη παραχώρηση του Άμπου Ντάμπι έναντι του GNU ήταν η αθόρυβη μείωση της οικονομικής υποστήριξης σε μέσα ενημέρωσης και τηλεοπτικά κανάλια υπέρ του Χάφταρ , αναγκάζοντας ορισμένα να κλείσουν.

Αυτές οι εξελίξεις επηρεάστηκαν επίσης από το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμπλέκονταν σε μια γρήγορη επαναπροσέγγιση με την Τουρκία που οδήγησε σε ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με την Άγκυρα.

Από τα παραπάνω εκτιμούμε  ότι, σε περίπτωση αντιπαράθεσης του Στρατάρχη Χαφτάρ με τις δυνάμεις του Ντμπέϊμπα επικουρούμενες από τους τουρκόφιλους μισθοφόρους και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λιβύη, τα ΗΑΕ δεν θα υποστηρίξουν το Λίβυο Στρατάρχη όπως στο παρελθόν.

Πολύ περισσότερο μάλιστα εφόσον η Τουρκία κινηθεί όπως έχει δηλώσει ο Ερντογάν από κοινού με τις δυνάμεις του Ντμπέϊμπα για εξόρυξη φυσικού αερίου στην φερόμενη ως Λιβυκή ΑΟΖ, νοτίως της Κρήτης που στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ και επιχειρήσει στρατιωτική παρέμβαση ο Χαφτάρ.

Εκτίμησή μας είναι ότι τα ΗΑΕ θα τηρήσουν  ευμενή ουδετερότητα υπέρ της Λιβύης-Τουρκίας το επόμενο χρονικό διάστημα εφόσον  η Τουρκία στείλει γεωτρύπανό της στην Ελληνική ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.

Προ τούτο αναγκαιούν άμεσες ενέργειες από Ελληνικής πλευράς, προλαβαίνοντας αρνητικές εξελίξεις, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ελλάδα και ΗΑΕ συνδέονται με αμυντική συμφωνία, την οποία θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε άμεσα

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ