Ένοπλες Συρράξεις

Τελευταία προειδοποίηση από Ρωσία: Θα καταρρίψουμε τους Ουκρανικούς δορυφόρους πληροφοριών

Οι εμπορικοί δορυφόροι που βοηθούν την Ουκρανία να πολεμήσει, θα μπορούσαν να γίνουν «νόμιμοι στόχοι για αντίποινα», λέει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Τι θα συνέβαινε, εάν η Ρωσία άρχιζε πραγματικά να τους καταστρέφει και ποια θα μπορούσε να είναι η τεχνολογική απάντηση του ρωσικού στρατού, σε αυτή την πρόκληση;

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, περίπου χίλιοι ενεργοί δορυφόροι λειτουργούσαν σε τροχιά και ο αριθμός τους αυξανόταν σταδιακά, κατά αρκετές δεκάδες το χρόνο. Ωστόσο, πριν από περίπου πέντε χρόνια, υπήρξε μια τεχνολογική ανακάλυψη που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στη συνέχεια στην Κίνα, να αυξήσουν δραματικά τους δορυφορικούς «αστερισμούς τους». Ο αριθμός των δορυφόρων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, 4852 δορυφόροι λειτουργούσαν ήδη στο διάστημα. Ταυτόχρονα, 2944 από αυτούς ανήκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 500 στην Κίνα και 160 στη Ρωσική Ομοσπονδία. Μόνο το ημιτελές έτος 2022, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 2.000 τεμάχια. Στην πραγματικότητα, έχουμε μπροστά μας τα αποτελέσματα ενός είδους «κοσμικής επανάστασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μεγάλοι διαστημικοί αστερισμοί που ανήκουν σε εμπορικές εταιρείες, έγιναν η βάση για μια τέτοια απότομη αύξηση των λειτουργικών δορυφόρων. Βασικά, πρόκειται για δορυφόρους παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο και τηλεπισκόπησης της Γης (ERS).

Μεγάλα γκρουπ

Το μεγαλύτερο από αυτά, είναι το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα Starlink από τη SpaceX, για την παροχή υψηλής ταχύτητας ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Επί του παρόντος, ο όμιλος διαθέτει ήδη 3.271 δορυφόρους σε λειτουργία, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.500 εκτοξεύτηκαν το 2022.

Οι τροχιές πολλών από αυτούς τους δορυφόρους (στρατιωτικούς και εμπορικούς), περνούν πάνω από το έδαφος της Ρωσίας και πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας. Τραβούν φωτογραφίες, λαμβάνουν εικόνες σε διάφορες περιοχές και ασχολούνται με τον ήχο ραντάρ. Οι φωτογραφίες αποστέλλονται στη Γη, επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται. 

Συμπεριλαμβανομένων, αγοράζονται από τον στρατό για δικούς τους σκοπούς. Όλες οι διαστημικές δυνάμεις συμμετέχουν σε παρόμοια δορυφορική αναγνώριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εισβολή στην Ουκρανία έδειξε ότι, η δορυφορική αναγνώριση, η χρήση δορυφορικών επικοινωνιών και ο έλεγχος του δορυφόρου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Επιτρέπουν να αποκτηθεί ένα σοβαρό τακτικό πλεονέκτημα έναντι του εχθρού. Τα πιο σημαντικά, είναι η ταχύτητα απόκτησης επιχειρησιακών πληροφοριών, η επεξεργασία τους και η δυνατότητα μεταφοράς τους στους εκτελεστές. Η δυνατότητα παρακολούθησης σχεδόν κάθε εξοπλισμού, είναι η λήψη πληροφοριών για εχθρικά αεροσκάφη κυριολεκτικά αμέσως μετά την απογείωση.

Απαγόρευση χρήσης

Και τώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε μια ειδική δήλωση, σχετικά με αυτούς τους δορυφόρους: «Επιβεβαιώνουμε ότι, μια τέτοια οιονεί πολιτική υποδομή, εάν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, μπορεί λογικά να γίνει νόμιμος στόχος για αντίποινα».

Κατά την Μόσχα, η μόνη καθαρά στρατιωτική και πιο ριζοσπαστική επιλογή για την εξάλειψη αυτής της απειλής, είναι η μαζική καταστροφή δορυφόρων σε τροχιά. Η Ρωσία - και ορισμένες άλλες χώρες - έχουν τις τεχνικές δυνατότητες για αυτό. Είναι αλήθεια ότι, η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πολλά χρόνια ρύπανσης των πιο δημοφιλών τροχιών, με συντρίμμια από κατεστραμμένα διαστημόπλοια.

 Και επίσης, πιθανότατα, θα αραιώσει και θα καταστρέψει τόσο τον ρωσικό δορυφορικό αστερισμό όσο και, για παράδειγμα, τον κινεζικό. Αυτό θα καταστρέψει επίσης, δύο τροχιακούς σταθμούς που λειτουργούν στο διάστημα, τον διεθνή ISS και τον κινεζικό Tiangong.

Τι μπορεί να κάνει η Ρωσία σε μια τέτοια κατάσταση;

Είναι σαφές ότι κανένα κράτος δεν θα εγκαταλείψει οικειοθελώς, ένα τέτοιο διαστημικό πλεονέκτημα στην τεχνολογία. Και δεν θα υπογράψει καμία συνθήκη, για τον περιορισμό τέτοιων μη στρατιωτικών τεχνολογιών με βολική στρατιωτική χρήση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στη δήλωσή του στη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, την οποία έχουν υπογράψει τα περισσότερα κράτη, «αλλά δεν υπάρχει τίποτα εκεί που θα μπορούσε να απαγορεύσει την άμεση χρήση διαστημικών σκαφών», αναφέρει.

Το άρθρο 4 ορίζει ότι, τα Κράτη Μέρη της Συνθήκης αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην φέρουν σε τροχιά γύρω από τη Γη, αντικείμενα που φέρουν πυρηνικά όπλα ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, να μην εγκαταστήσουν τέτοια όπλα σε ουράνια σώματα ή να τοποθετήσουν τέτοια όπλα στο διάστημα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

«Να γίνουμε οι ίδιοι διαστημικοί ηγέτες, σε συνθήκες που οι τροχιακές ομαδοποιήσεις έχουν γίνει η βάση του σύγχρονου χώρου. Προφανώς, η Roskosmos και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωρίζουν καλά αυτήν την κατάσταση», αναφέρει  ρωσικό ΜΜΕ.

Πρόσφατα, ο επικεφαλής της Roskosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της ρωσικής κοσμοναυτικής είναι η μετάβαση στη μαζική και εν σειρά συναρμολόγηση διαστημικών σκαφών, φτάνοντας στην παραγωγή τουλάχιστον 200 δορυφόρων ετησίως έως το 2026.

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι ο μελλοντικός Πόλεμος των Άστρων θα διεξαχθεί σε αυτήν την φλέβα παραγωγής», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ