Ένοπλες Συρράξεις

Αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων ''Iron Dome'' για την Ουκρανία! Θα βοηθήσει ο ισραηλινός ''Σιδερένιος Θόλος'' το Κίεβο;

Η συζήτηση για την παροχή στο  Κίεβο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, συνεχίζεται στο μπλοκ του ΝΑΤΟ από την αρχή της ρωσικής ειδικής επιχείρησης. 

Ολοκληρώνεται στο Βουκουρέστι διήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Υπάρχουν δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, περαιτέρω παραδόσεις όπλων, στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και βοήθεια προς την Ουκρανία, για την αντιμετώπιση ενεργειακών προβλημάτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έγινε επίσης γνωστό ότι, το Κίεβο μπορεί να λάβει ακόμα τα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων «Iron Dome» και Patriot.

Ο πρώην Γενικός Διοικητής των Μικτών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδης, είπε σχετικά με τα δυτικά συστήματα αεράμυνας που μπορεί να αποκτήσει το Κίεβο:

«Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, φυσικά, θέλει το ΝΑΤΟ να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα και συχνά καλεί τη Δύση να «κλείσει τους ουρανούς» της Ουκρανίας. Πιθανότατα, θα λάβει συστήματα αεράμυνας «Iron Dome», συστήματα αεράμυνας Patriot και, πιθανώς, τακτικά μαχητικά».

Χρειάζεται η Ουκρανία έναν σιδερένιο θόλο;

Η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, έχει επανειλημμένα δηλώσει την ανάγκη απόκτησης του ισραηλινού συστήματος «Iron Dome», για προστασία από επιθέσεις πυραύλων. Ωστόσο,  το Ισραήλ  δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την ετοιμότητά του να μεταφέρει τουλάχιστον ένα σύνολο του συστήματος στο Κίεβο. 

Επιπλέον,  η Ιερουσαλήμ δεν έχει επιπλέον «Θόλους». Υποθετικά, η Ουκρανία μπορεί να τα προμηθευτεί μόνο από ισραηλινές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Γενικά, μια πρακτική λύση σε αυτό το ζήτημα βρίσκεται σε πολύ μακρινό μέλλον.

Θυμηθείτε ότι, το «Iron Dome» είναι ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα με δυνατότητες μη στρατηγικής αντιπυραυλικής άμυνας, σχεδιασμένο κυρίως για να καλύπτει ισραηλινές πόλεις από χτυπήματα από αυτοσχέδιους μη κατευθυνόμενους τακτικούς πυραύλους, που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems.

Το «Iron Dome» περιλαμβάνει, έναν πολυλειτουργικό σταθμό ραντάρ EL/M-2084, ένα κέντρο ελέγχου πυρός και τρεις εκτοξευτές, ο καθένας με 20 κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Tamir. Η μάζα του πυραύλου είναι μόνο 90 ​​κιλά (δεν απαιτούνται περισσότερα για να καταστραφούν υπολείμματα σωλήνων, που είναι κάτι σαν βλήματα Kassam). Το σύστημα καθοδήγησης του συστήματος πυραυλικής άμυνας Tamir, είναι μια ενεργή κεφαλή ραντάρ.

Οι διαστάσεις της ζώνης χτυπήματος «Iron Dome» είναι περίπου ως εξής: το μακρινό όριο είναι περίπου 40 km, το άνω όριο είναι 10 km και το κάτω όριο είναι περίπου 0,02 km.

Η πολεμική χρήση του ισραηλινού συστήματος διευκολύνεται πολύ από το γεγονός ότι, τα πληρώματα μάχης γνωρίζουν εκ των προτέρων τα αζιμούθια και το βεληνεκές εκτόξευσης μη κατευθυνόμενων πυραύλων από τους Παλαιστινιακούς σχηματισμούς. Το πώς θα συμπεριφερθεί ο Iron Dome όταν αυτά τα δεδομένα είναι άγνωστα και θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονοι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι ένα μεγάλο ερώτημα. 

Δεν υπάρχει επίσης, εμπειρία στην πραγματοποίηση ζωντανών βολών του συστήματος εναντίον πυραύλων κρουζ διαφόρων τύπων, που βασίζονται σε χαμηλά και εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα (δηλαδή, αυτό που  χρειάζεται το Κίεβο αυτή τη στιγμή).

Επίσης, για την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα της πολεμικής χρήσης για τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ο «Iron Dome» πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιστοιχιστεί με μέσα αναγνώρισης του διαστήματος. Τεχνικά, αυτό το πρόβλημα είναι επιλύσιμο. Αλλά μέχρι στιγμής, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο.

Ταυτόχρονα, ο «Iron Dome» θα μπορούσε θεωρητικά να αναπτυχθεί για να καλύψει τα σύνορα (που βρίσκονται κοντά στη γραμμή επαφής) των ουκρανικών πόλεων από επιθέσεις MLRS. Είναι πολύ πιθανό ότι, στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων θα έδειχνε πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ