Ένοπλες Συρράξεις

Στροφή της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο «Καραβάνι του Φωτός»: Προσπαθεί να μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε χωματερή προσφύγων

Το μονοπάτι της μετανάστευσης, γνώρισε μια άνευ προηγουμένου στροφή από την τουρκική πλευρά από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, στην αντιμετώπιση των προσφύγων που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της ξηράς, μέσω της συνοριακής γραμμής που χωρίζει την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό συνέπεσε με την έναρξη των εκκλήσεων για τη διοργάνωση μιας εκστρατείας μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη, που ονομάζεται «Καραβάνι του Φωτός». Οι διοργανωτές αυτής της καμπάνιας, ξεκίνησαν στην εφαρμογή Messenger Telegram που περιελάμβανε σχεδόν 85.000 μέλη, με στόχο να κινητοποιήσουν τον μεγαλύτερο αριθμό Σύριων που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία, γιατί οι Τούρκοι δεν  τους φέρονται καλά και ότι  είναι ρατσιστές.

Αν και αυτή η εκστρατεία απέτυχε, επέστρεψε με αρνητικά αποτελέσματα, μετά την κλιμάκωση της ρητορικής μίσους κατά των Σύριων και την αύξηση των περιορισμών σε αυτούς, μέσω τουρκικών κυβερνητικών μέτρων.

Σε μια προειδοποιητική δήλωση, η Μικτή Επιτροπή Συρίας-Τουρκίας προειδοποίησε τους Σύριους ενάντια στη ρητορική υποκίνησης και τα μέσα που τους καλούν να μην τηρήσουν το νόμο, θεωρώντας τις εκκλήσεις για οργάνωση του ταξιδιού της νηοπομπής ως λόγο για να δημιουργηθεί χάος και ζημιά για όλους.

Από την πλευρά της, η Inas Najjar, διευθύντρια επικοινωνίας της επιτροπής, είπε ότι «οι κακοσχεδιασμένες προσκλήσεις δεν δίνουν λύση ή θετικά αποτελέσματα, καθώς η επιτροπή αξιολόγησε τις προσκλήσεις για συμμετοχή στη συνοδεία με την τουρκική πλευρά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα θα ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητικό για τους Σύριους».

Αντίποινα

Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες (Χωροφυλακή), υιοθέτησαν μια άλλη μέθοδο αντιμετώπισης μεταναστών, που εκπροσωπούνται με κράτηση και βίαια απέλασή τους κατά την επιστροφή τους ή κατά τη διάβασή τους στην Ελλάδα.

Ο Γιούσεφ και ο Αχμέντ, αδέρφια από τη Ράκα τη βορειοανατολικής Συρίας, όταν έφτασαν στα σύνορα του ποταμού Έβρου, μήκους 530 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 230 χιλιόμετρα αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, αναφέρουν ότι  αιφνιδιάστηκαν από τους Τούρκους συνοριοφύλακες (Χωροφυλακή) πίσω τους.

Τα δύο αδέρφια και η ομάδα τους των 14 ατόμων είπαν  ότι, οι φρουροί μίλησαν μαζί τους για να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερο σημείο διέλευσης, σύμφωνα με την περιγραφή της «Χωροφυλακής», και τους άφησαν λίγα χιλιόμετρα μακριά, όπου ετοιμάζονταν να περάσουν το ποτάμι.

Αντ’ αυτού όμως, οι φρουροί ανάγκασαν όλους όσους ήταν μαζί τους να υπογράψουν χαρτιά, των οποίων το περιεχόμενο δεν γνώριζαν, για να ανακαλύψουν αργότερα ότι ήταν έγγραφα  «εθελούσιας επιστροφής», που νομιμοποιούσαν την απέλασή τους στη Συρία χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ο Γιούσεφ και ο Αχμέντ, δεν ήξεραν τίποτα από την τουρκική γλώσσα για να συνειδητοποιήσουν τι αντιμετώπιζαν, παρά το αίτημά τους να λάβουν ένα έγγραφο προσωρινής προστασίας (Κίμιλκ).

Παραβιάσεις- η Τουρκία δεν είναι ασφαλής

Η Human Rights Watch (HRW) ανέφερε ότι, οι τουρκικές αρχές αυθαίρετα συνέλαβαν, κράτησαν και απέλασαν στην Συρία εκατοντάδες Σύριους πρόσφυγες άνδρες και αγόρια  μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2022.

«Οι απελαθέντες Σύριοι είπαν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τους συνέλαβαν στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και στο δρόμο, τους κρατούσαν υπό κακές συνθήκες, τους ξυλοκόπησαν και τους κακοποίησαν τους περισσότερους, τους ανάγκασαν να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής, τους οδήγησαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης με τη βόρεια Συρία και τους ανάγκασαν να περάσουν υπό την απειλή όπλου», ανέφεραν.

Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι τουρκικές αρχές έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες Σύριους πρόσφυγες, ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά, και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στη βόρεια Συρία.

Η ερευνήτρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στο Human Rights Watch, ανέφερε «Παρόλο που η Τουρκία παρείχε προσωρινή προστασία σε 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, φαίνεται τώρα ότι η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε χωματερή προσφύγων».

Πρόσθεσε επίσης  ότι, ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «ασφαλής τρίτη χώρα» δεν συνάδει με τον όγκο των απελάσεων Σύριων προσφύγων στη βόρεια Συρία και ότι τα κράτη μέλη, «δεν πρέπει να υιοθετήσουν αυτήν την ταξινόμηση και θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο αυξάνοντας τους αριθμούς επανεγκατάστασης».

Η Τουρκία είναι μια χώρα υποχρεωμένη από τη συνθήκη και το εθιμικό διεθνές δίκαιο, να σέβεται την «αρχή της μη επαναπροώθησης», η οποία απαγορεύει την επιστροφή οποιουδήποτε σε ένα μέρος όπου θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο δίωξης, βασανιστηρίων ή απειλής για τη ζωή.

Η Τουρκία έχει ήδη απελάσει «βίαια» Σύριους πρόσφυγες παρά την κατοχή των εγγράφων ταυτότητάς τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ