Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανία: Ρωσικό MiG-31 κατέρριψε ουκρανικό Su-24 με "υπερηχητικό" Vympel

Ρωσικός υπερηχητικός αναχαιτιστής MiG-31 κατέρριψε πρόσφατα ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-24 με πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M. Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη έγινε από έναν πιλότο των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS) ονόματι Αλεξάντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Zvezda TV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο βίντεο, ένα MiG-31BM από το 712ο Σύνταγμα στο Κανσκ φαίνεται να απογειώνεται από την αεροπορική βάση στο Μπελμπέκ της Κριμαίας. Σύμφωνα με τη συνέντευξη, το πλήρωμα φέρεται να βρήκε έναν εναέριο στόχο κατά τη διάρκεια αποστολής περιπολίας.

Αφού το διοικητήριο διαπίστωσε ότι ο στόχος ήταν εχθρικό αεροσκάφος, το ρωσικό αεροσκάφος εκτόξευσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος R-37M στο Su-24 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η εξέλιξη υποστήριξε τους ισχυρισμούς ότι το πλήρωμα MiG-31 κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος ενώ διεξήγαγε αμυντικές περιπολίες σε μεγάλο υψόμετρο κατά μήκος των μετωπικών γραμμών που μετατοπίζονται συνεχώς και εκτόξευαν θανατηφόρους πυραύλους αέρος-αέρος Vympel R-37M.

https://www.youtube.com/watch?v=b76YQhfhEgM&ab_channel=PentapostagmaTV

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ειδικοί τόνισαν ότι τα τρία συντάγματα που εκμεταλλεύονται τον καλύτερο αναχαιτιστή για τις VKS, το δικινητήριο, διθέσιο Mikoyan MiG-31BM, λειτουργούν καλά σε σύγκριση με άλλα ρωσικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Το MiG-31 σχεδιάστηκε κυρίως για αναχαίτιση. Το αεροσκάφος παρουσιάστηκε επίσημα τον Μάιο του 1981. Η ανάπτυξη της παραλλαγής BM ξεκίνησε το 1997. Το MiG-31BM είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του βασικού μοντέλου MiG-31. Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο για μάχες αέρος-αέρος και επιθέσεις αέρος-εδάφους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι πύραυλοι αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς MiG-31BM και R-37M ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί για τις αμυντικές περιπολίες των VKS για την αντιμετώπιση των ουκρανικών επιθετικών αεροσκαφών και μαχητικών.

Το MiG-31 είναι μια εξέλιξη του εμβληματικού Mikoyan MiG-25 από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενός αεροπλάνου που κατασκεύασαν οι Ρώσοι για να σταματήσουν τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε αποστολές πυρηνικής επίθεσης. Τρία συντάγματα της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι σήμερα εξοπλισμένα με 90 τροποποιημένα MiG-31BM.

Το MiG-31 μπορεί να ξεπεράσει τους αναχαιτιστές Sukhoi Su-27 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε ύψος, ταχύτητα και απόσταση. Το βαρέων βαρών μαχητικό μπορεί να επιταχύνει για λίγο στα 2,5 Mach και να πετάξει μέχρι τα 60.000 πόδια στα 450 μίλια.

Οι VKS επιχειρούν έως και έξι R-37M την ημέρα από τον Οκτώβριο. Η έκθεση RUSI τόνισε ότι είναι απίστευτα δύσκολο να αποφευχθεί το χτύπημα από αυτό το όπλο λόγω της γρήγορης ταχύτητάς του, της εξαιρετικά μεγάλης αποτελεσματικής εμβέλειας και του αναζητητή που έχει κατασκευαστεί για στόχους χαμηλού υψομέτρου.

Πύραυλος αεροσκάφους μεγάλου βεληνεκούς R-37M

Η Vympel NPO κατασκεύασε τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37 ως αναβαθμισμένη παραλλαγή του πυραύλου αέρος-αέρος R-33 για τον αναχαιτιστή MiG-31M. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να χτυπήσει εναέριους στόχους από απόσταση μεγαλύτερη των 200-300 χιλιομέτρων με σχεδόν υπερηχητική ταχύτητα.

Το βελτιωμένο σύστημα σκόπευσης εξασφαλίζει ακρίβεια. Αποτελείται από ένα επί του σκάφους αδρανειακό σύμπλεγμα και μια κεφαλή πυραύλων. Αναφέρεται επίσης ως AA-13 στη Δύση και RVV-BD, "Axehead" και "Andi", μεταξύ άλλων. Η σειρά RVV πιστεύεται ότι είναι πιο προηγμένη και είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ρωσικά εξαρτήματα.

Το R-37M σχεδιάστηκε αρχικά για να μεταφέρεται από το MiG-31. Το όπλο αναβαθμίστηκε αργότερα για να είναι συμβατό με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Su-30, Su-35 και πέμπτης γενιάς Su-57. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πύραυλος μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις μαχητικές ικανότητες των μαχητικών αεροσκαφών.

Ένας πυραυλικός κινητήρας στερεού προωθητικού διπλού παλμού ωθεί τον πύραυλο. Ένα ενσωματωμένο ενεργό ραντάρ διπλής ζώνης το κατευθύνει προς τον προορισμό του, ενώ ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης συλλέγει ενημερώσεις στη μέση της πορείας από το αεροσκάφος εκτόξευσης.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο αναζητητής του πυραύλου μπορεί να κλειδώσει σε έναν στόχο με διατομή ραντάρ 54 τετραγωνικών ποδιών σε αποστάσεις έως και 40 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της τερματικής φάσης μιας συνάντησης.

Παρόμοια με το R-37, το R-37M λέγεται ότι μπορεί να μεταφέρει ένα πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο για την απομάκρυνση μεγαλύτερων αεροσκαφών ή ομάδων πυραύλων. Δυτικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας όπως τα αεροπλάνα AEW&C. Αυτό θα πρέπει να κάνει τα Su-57 και R-37M έναν θανατηφόρο συνδυασμό.

Η ρωσική εφημερίδα Izvestia ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος Su-35S ξεκίνησε αποστολές αιχμαλωσίας με αποστολές R-37M το 2020. Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει τέσσερα R-37M: δύο κάτω από τα φτερά και ένα άλλο ζευγάρι κάτω από την άτρακτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ