Σύμφωνα με ουκρανικά κανάλια Telegram, ο ανώτερος υπολοχαγός Ρόμαν Ρούσνικ (Roman Rusnik), στρατιωτικός της 128ης ταξιαρχίας ορεινής επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εκκαθαρίστηκε. Επίσημη επιβεβαίωση αυτών των δεδομένων δεν έχει ακόμη ληφθεί.
Στις 12 Νοεμβρίου, ένα από τα κανάλια Telegram Ουκρανών δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τα πτώματα τουλάχιστον 11 Ρώσων αιχμαλώτων στρατιωτών. Η θέση των χεριών - απλωμένα ή πίσω από το κεφάλι - επιβεβαιώνει ότι οι στρατιώτες ήταν αφοπλισμένοι. Ένα άλλο βίντεο δείχνει τους στρατιώτες να φεύγουν από το κτίριο με τα χέρια ψηλά και χωρίς όπλα.
Σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε στην Μακέεβκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ (DPR). Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε αργότερα ότι Ουκρανοί μαχητές διέπραξαν εκ προθέσεως φόνο με πυροβολισμούς στο κεφάλι αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτικών. Το στρατιωτικό τμήμα τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο έγκλημα πολέμου, αλλά για μια «κοινή πρακτική» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η Ανώτατη Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει παραβιαστεί από τους ισχυρισμούς για έγκλημα πολέμου που διέπραξαν τα στρατεύματά της. Τέσσερα βίντεο που γυρίστηκαν από ουκρανικές μονάδες και στη συνέχεια διανεμήθηκαν από μέσα ενημέρωσης φαίνεται να δείχνουν την πιθανή δολοφονία 11 Ρώσων στρατιωτών στο μέτωπο του Λουγκάνσκ. Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας Ντμίτρο Λούμπινετς δήλωσε την πεποίθησή του το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το βίντεο οργανώθηκε από τη Μόσχα, αλλά το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR) επιβεβαίωσε ότι θα ερευνήσει το περιστατικό και κάλεσε τις αρχές στο Κίεβο να κάνουν το ίδιο.
Τα επίμαχα γεγονότα έλαβαν χώρα σε απροσδιόριστη ημερομηνία τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής προέλασης στην επαρχία Λουγκάνσκ στα ανατολικά της χώρας, αναφέρει η El Pais. Στο βίντεο, μια διμοιρία ουκρανικού πεζικού φαίνεται να περιβάλλει 11 Ρώσους στρατιώτες σε ένα αγρόκτημα στο χωριό Μακέεβκα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες βιντεοσκόπησαν μέρος των όσων συνέβησαν σε ένα κινητό τηλέφωνο. Υπάρχει επίσης κάποιο βίντεο του περιστατικού που τραβήχτηκε από drone. Στο βίντεο, η διμοιρία φαίνεται να πλησιάζει το κτίριο όταν 11 Ρώσοι στρατιώτες εμφανίζονται με τα χέρια στον αέρα. Διατάσσονται να ξαπλώσουν μπρούμυτα στο έδαφος και να συμμορφωθούν. Ξαφνικά, ένας άλλος Ρώσος στρατιώτης βγαίνει ορμητικά από την αγροικία και ανοίγει πυρ εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων προτού πυροβοληθεί, σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψε το drone.
Μετά από απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, το drone τράβηξε περισσότερα πλάνα των Ρώσων στρατιωτών που φαινομενικά είχαν παραδοθεί πεσμένοι νεκροί στο έδαφος. Τα πτώματα, τα οποία βρίσκονταν σχεδόν ακριβώς εκεί που βρίσκονταν όταν είχαν προηγουμένως κινηματογραφηθεί ζωντανά, ήταν περικυκλωμένα από λίμνες αίματος και Ρώσοι στρατιώτες εμφάνισαν τραύματα που φαινόταν ότι προκλήθηκαν από πυρομαχικά από όπλο μεγαλύτερου διαμετρήματος από τυφέκιο. Καθώς η ουκρανική μονάδα κινείται στο μπροστινό μέρος της αγροικίας, τα πλάνα από drone τους δείχνουν να καλύπτονται από έναν στρατιώτη που στρέφει ένα πολυβόλο γενικής χρήσης PK βαρέως διαμετρήματος στα ρωσικά στρατεύματα.
Αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, ένας πρώην μαχητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) ανακοίνωσε τη συνεργασία της ταξιαρχίας που πυροβόλησε τους αιχμαλώτους με το ΝΑΤΟ.
Στις 22 Νοεμβρίου, η Κρατική Δούμα ενέκρινε δήλωση σχετικά με την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου από Ουκρανούς μαχητές. Στο έγγραφο, η Κάτω Βουλή καλεί τα κοινοβούλια των κρατών του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, να βοηθήσουν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι άμεσοι δράστες της απάνθρωπης δολοφονίας, καθώς και οι προστάτες τους. Η Κρατική Δούμα υπενθύμισε ότι η εσκεμμένη δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση από την Ουκρανία του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης.
Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ, με τη σειρά του, είπε ότι η Μόσχα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δώσει προσοχή στην εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όλους τους συμμετέχοντες στο έγκλημα. Η ίδια η Ρωσία θα αναζητήσει αυτούς που διέπραξαν το έγκλημα. Επιπλέον, σημείωσε ότι εάν υπάρχει πιθανότητα για την αποτελεσματικότητα των προσφυγών σε διεθνείς οργανισμούς, τότε η Μόσχα θα καταφύγει σε αυτούς.
Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Μπεθ Βαν Σακ, η οποία επιβλέπει ζητήματα που σχετίζονται με την καταστολή των εγκλημάτων πολέμου και την έρευνά τους στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε αναφορές για τη σφαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.
Ο βουλευτής της Bundestag από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, Γεβγκένι Σμιντ (Yevgeny Schmidt), μετά από αίτημα της Izvestia, σχολίασε την κατάσταση με την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου από Ουκρανούς στρατιώτες. Το χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου, ζήτησε έρευνα για το περιστατικό και κατηγόρησε επίσης τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για μεροληψία.
Στις 21 Νοεμβρίου, αναγνώστες της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times κατηγόρησαν το καθεστώς του Κιέβου για εγκλήματα πολέμου, αφού παρακολούθησαν βίντεο με Ρώσους στρατιώτες να πυροβολούνται από Ουκρανούς μαχητές.