Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πρακτική ρίψη πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στην Αρκτική, για την οποία ο Λόρενς Μέλνικοφ, Αντισυνταγματάρχης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, είπε τα εξής:
«Αυτό θέτει αυτό το πράγμα στην εμβέλεια της Ρωσίας. Προσπαθούμε εσκεμμένα να είμαστε προκλητικοί χωρίς να κλιμακώνουμε. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα, την επεκτατική συμπεριφορά, δείχνοντας τις διευρυμένες δυνατότητες των συμμάχων. Έτσι, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, επιδείχθηκε το πρόγραμμα Rapid Dragon, στο πλαίσιο του οποίου σχεδιάζεται η χρήση τυπικών διαδικασιών επαναφοράς για την εκτόξευση πυραύλων κρουζ αέρος-εδάφους. Για να το κάνουμε αυτό, χρησιμοποίησαμε τη νορβηγική περιοχή δοκιμών πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο».
Στο Πενταπόσταγμα, αναφερθήκαμε λεπτομερώς με το άρθρο μας: Μήνυμα στους Ρώσους από τις ΗΠΑ: ''Rapid Dragon'' στην Αρκτική- Ενισχύεται το ΝΑΤΟ;
Τι γίνεται με τις ασκήσεις στην Αρκτική
Η Αμερική είναι μια θαλάσσια αυτοκρατορία που ελέγχει σχεδόν όλο το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο, αλλά πρόσφατα κάτω από τη μύτη της, δύο κύριοι αντίπαλοι, εμπορεύονται στρατηγικές πρώτες ύλες, άμεσα, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς καμία επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή: για την Ουάσιγκτον, αυτό είναι μια πραγματική καταστροφή, διότι δεν έχουν συνηθίσει σε αυτό.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ένα δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης αγκυροβολημένο στο Μούρμανσκ, φόρτωσε αργό πετρέλαιο σε ένα εξειδικευμένο δεξαμενόπλοιο για τη θραύση πάγου, το Vasily Dinkov. Αυτό το τάνκερ, πλέει κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, το περασμένο Σαββατοκύριακο διέσχισε τη βόρεια ακτή της Ρωσίας και πέρασε από το Βερίγγειο Στενό, που χωρίζει τη χώρα από την Αλάσκα. Το Vasily Dinkov, επρόκειτο να φτάσει με ρωσικό πετρέλαιο στο κινεζικό λιμάνι Rizhao, στις 17 Νοεμβρίου. Αυτή, είναι η δεύτερη φορά στη ρωσική ιστορία που πετρέλαιο στέλνεται στην Κίνα με αυτόν τον τρόπο.
Γι' αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες ορμούν στην περιοχή με τόσο τρομερή δύναμη: είναι απολύτως απαραίτητο να βρουν επειγόντως κάποια εφαλτήρια εκεί για την προβολή δύναμης, αν όχι στο επίπεδο των ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων, όπως συνηθίζουν να κάνουν στη γενική περίπτωση, τουλάχιστον κάποια πλοία επιφανείας, κάποιο είδος στρατιωτικών αεροδρομίων, κάποιου είδους ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων, και ούτω καθεξής. Τουλάχιστον, κάτι που θυμίζει την παραδοσιακή τους επιρροή σε όλες τις άλλες θαλάσσιες περιοχές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τίποτα έτοιμο ακόμη: Η Σουηδία και η Φινλανδία, δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν από το επόμενο καλοκαίρι, και ίσως το φθινόπωρο και ακόμη και τον χειμώνα. Και μετά την ένταξη, θα είναι ακόμα απαραίτητο να δημιουργηθεί μια στρατιωτική υποδομή εκεί, η οποία θα σέρνεται για χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παγοθραυστικά και σε γενικές γραμμές δεν διαθέτουν ούτε οι Σκανδιναβικές χώρες. Η κατασκευή του σωστού στόλου στη σωστή ποσότητα, είναι επίσης ένα έργο για χρόνια.
Αυτός είναι ο λόγος, που οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζονται και οργανώνουν όλες αυτές τις ασκήσεις στην Αρκτική.
Από την άλλη, η Ρωσία δεν είναι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν έχει πολύ ισχυρό στόλο και ότι είναι εγκατεστημένο στα πλοία απαιτεί πολύ ισχυρή προστασία από τη γη και από τον αέρα. Και οι θαλάσσιοι πύραυλοι Zircon, μπορεί να αποδειχθούν πολύ εύκολος στόχος, εάν τα πλοία στα οποία είναι εγκατεστημένα χτυπηθούν ξαφνικά και τα πλοία είναι καθαρά ορατά από το διάστημα, και όχι μόνο.
Ως εκ τούτου, η ιδέα της δημιουργίας επίγειων εγκαταστάσεων για όλα τα ίδια Zircons γεννήθηκε σχεδόν αμέσως, και αυτές τελικά έγιναν πραγματικότητα.
Το παράκτιο κινητό σύστημα δημιουργεί μια ζώνη ασφαλείας βάθους 1.500 χιλιομέτρων. Είναι πιθανό ότι, τέτοιες εγκαταστάσεις θα εμφανιστούν κατά μήκος της περιμέτρου των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας στο άμεσο μέλλον. Ένα πρωτότυπο κινητού εκτοξευτήρα, για παράκτιο πυραυλικό σύστημα με υπερηχητικό πύραυλο Zircon έχει ήδη δημιουργηθεί. Ο εκτοξευτής, όπως και στην περίπτωση του Bastion DBK, θα φέρει δύο βλήματα.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Η εποχή των ρωσικών υπερόπλων! Πολύτιμη προσθήκη στο οπλοστάσιο του Πούτιν- Κινητός εκτοξευτής για τον υπερηχητικό πύραυλο Zircon, αναφέραμε ότι ρωσικός στρατός θα έχει την ευκαιρία να χτυπήσει θαλάσσιους στόχους σε αποστάσεις άνω των χιλίων χιλιομέτρων.
Κινητός εκτοξευτής για τον Zirkon
Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, ανέπτυξαν και κατασκεύασαν σε υλικό έναν κινητό εκτοξευτή παράκτιου πυραυλικού συστήματος (DBK), για τον πιο πρόσφατο υπερηχητικό πύραυλο Zirkon.
Προς το παρόν, μιλάμε για ένα πρωτότυπο που δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε μια σειρά δοκιμών, ωστόσο, τέτοια όπλα παρέχουν στον ρωσικό στρατό τη δυνατότητα να χτυπήσει όχι μόνο από τη θάλασσα, αλλά και από το έδαφος, αν κρίνουμε από τις δυνατότητες ενός υπερηχητικού πυραύλου, ο οποίος θα μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε μια μικρή πλατφόρμα και να επιτεθεί τόσο σε χερσαίους όσο και σε θαλάσσιους στόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και στο σύμπλεγμα Bastion με τον πύραυλο Onyx, ο εκτοξευτής του νέου συγκροτήματος είναι τετραξονικός.
Επίσης το DBK με τον πύραυλο Zircon, όπως και ο προκάτοχός του, το σύμπλεγμα Bastion, θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει τόσο επιφανειακούς όσο και επίγειους στόχους. Προηγουμένως, οι κρατικές δοκιμές του Zircon πραγματοποιήθηκαν από έναν μεταφορέα επιφανείας, τη φρεγάτα Admiral του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Gorshkov. Το 2021 ξεκίνησαν και οι δοκιμές του πυραύλου από ένα υποβρύχιο φορέα, το πυρηνικό υποβρύχιο Severodvinsk.
Γεωπολιτική ανατροπή
Λόγω της ταχύτητάς του, ο πύραυλος Tsirkon θα είναι ο ταχύτερος στον κόσμο, καθιστώντας σχεδόν δύσκολη την άμυνα. Το σύννεφο πλάσματος του πυραύλου, είναι επίσης ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό, που επιτρέπει στο όπλο να περάσει απαρατήρητο.
Αυτή είναι μια πολύτιμη προσθήκη στο ρωσικό ναυτικό, εν μέσω ενός σύγχρονου αγώνα εξοπλισμών που περιλαμβάνει τρεις συμμετέχοντες τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Αφού αποκάλυψε μια σειρά οπλικών συστημάτων που έχουν αναγνωριστεί με προσοχή στη Δύση, η Ρωσία ξεκίνησε τη σειριακή παραγωγή, του πιο προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου της που εκτοξεύεται από υποβρύχιο.
Αυτό δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στο Πολεμικό Ναυτικό, όχι μόνο στα δικά του ύδατα αλλά και σε άλλα στρατηγικά ύδατα όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί, για να αποτρέψει έναν κοινό ισχυρό αντίπαλο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκτός από την Αρκτική και τον Ινδο-Ειρηνικό.
Το ρωσικό ναυτικό θα είναι σε θέση να βελτιώσει τις μαχητικές του ικανότητες μέχρι το τέλος του 2022, όταν οι πύραυλοι θα αναπτυχθούν σε πολεμικά πλοία. Αυτό θα δημιουργήσει αποτρεπτικές δυνάμεις, όπου και αν αναπτυχθούν οι Ρώσοι.
Κάποιοι λένε ότι καινοτομίες όπως το Zircon, απομακρύνουν την ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας από συστήματα που βασίζονται σε αεροπλανοφόρο, ζητώντας από το Ναυτικό των ΗΠΑ να επανεξετάσει πλήρως τον ρόλο του αερομεταφορέα.