Πρόσφατα, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων Su-35S ενεπλάκη επιτυχώς και κατέρριψε ουκρανικά αεροσκάφη Su-25 και MiG-29 κατά τη διάρκεια μάχης, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους Su-35S, είπε ότι ένα ζευγάρι Su-25 και ένα MiG-29 εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων. Προφανώς, τα Su-25 ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν την επίγεια επίθεση και τα MiG-29 πρέπει να τα συνόδευαν.
Σύμφωνα με τον πιλότο, μετά την εκτόξευση του πυραύλου, τα ίχνη από τα ραντάρ εξαφανίστηκαν. Επιπλέον, οι πληροφορίες επιβεβαίωσαν: δύο αεροσκάφη καταρρίφθηκαν και το μαχητικό κάλυψης έφυγε από τη ζώνη συνοδείας.
Τα ρωσικά Sukhoi ήταν πολύ αποτελεσματικά
Ωστόσο, τα ρωσικά μαχητικά παρέμειναν πολύ αποτελεσματικά και θανατηφόρα ενάντια στα ουκρανικά αεροσκάφη καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ιδιαίτερα τα Su-35S οπλισμένα με τον πύραυλο αέρος-αέρος R-77-1 (AAM), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τον Ρωσικό Αεροπορικό Πόλεμο στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε από το Royal United Services Institute (RUSI) με έδρα το Λονδίνο.
Κατασκευασμένο από τον κορυφαίο ρωσικό κατασκευαστή πυραύλων Vympel, το R-77-1 είναι ένα ενεργό ραντάρ που κατευθύνεται πέρα από την οπτική εμβέλεια (BVR) AAM που μπορεί να εμπλέξει αερομεταφερόμενους στόχους όπως μαχητικά, αεροσκάφη επίθεσης, βομβαρδιστικά, ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ κ.λπ. σε εμβέλεια περίπου 110 χιλιομέτρων.
Οι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών που επικαλούνται οι ειδικοί στο RUSI παραδέχονται ότι τα ρωσικά Su-30SM και Su-35S ξεπερνούν πλήρως τα μαχητικά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η διαφορά στην τεχνολογία μεταξύ των αεροσκαφών των δύο αεροπορικών δυνάμεων περιλαμβάνει κυρίως το R-77-1 AAM σε συνδυασμό με την εξαιρετική απόδοση κοιτάζοντας προς τα κάτω, κατάρριψης των ραντάρ N011M Bars και N035 Irbis-E στα ρωσικά μαχητικά.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα ρωσικά μαχητικά πέτυχαν ένα κλείδωμα ραντάρ και εκτόξευσαν πυραύλους R-77-1 σε ουκρανικά μαχητικά από απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων. Ο ενεργός αναζητητής ραντάρ του πυραύλου R-77-1, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ραντάρ N011M και N035, επιτρέπει στα ρωσικά μαχητικά να εκτοξεύουν πυραύλους σε λειτουργία σάρωσης τροχιάς (TWS).
Η ικανότητα TWS επιτρέπει στο ραντάρ να διαθέσει μέρος της ισχύος του για την παρακολούθηση ενός στόχου ή πολλαπλών στόχων. Ταυτόχρονα, μέρος της δύναμής του χρησιμοποιείται επίσης για σάρωση, πράγμα που σημαίνει ότι ο πύραυλος μπορεί να καθοδηγηθεί από το αεροσκάφος εκτόξευσης για να πετάξει κοντά στον στόχο και μετά το ραντάρ του μπορεί να ενεργοποιηθεί στην τερματική φάση της πτήσης.
Στην περίπτωση των Ουκρανών πιλότων μαχητικών, αυτό τους αφήνει να μην γνωρίζουν ότι έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι δέκτες προειδοποίησης ραντάρ (RWR) δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τις ραδιοεκπομπές από τον εισερχόμενο πύραυλο μέχρι να ενεργοποιηθεί το ραντάρ του. Μέχρι τότε, δεν υπάρχει χρόνος για να απαντήσει ο στόχος.
Από την άλλη πλευρά, οι πύραυλοι R-27R/ER που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία απαιτούν ένα κλείδωμα μονού ίχνους στόχου (STT) που πρέπει να διατηρείται από το ραντάρ του αεροσκάφους εκτόξευσης καθ' όλη τη διάρκεια της εμπλοκής του πυραύλου. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα ουκρανικό μαχητικό εκτοξεύει έναν πύραυλο καθοδηγούμενο από ραντάρ, η εκτόξευση λαμβάνεται από τα RWR επί των ρωσικών μαχητικών. Επίσης, εάν το ουκρανικό μαχητικό χάσει ένα κλείδωμα ραντάρ στον στόχο, έστω και για μια σύντομη στιγμή κατά τη διάρκεια μιας πτήσης πυραύλου λόγω ελιγμών και από τις δύο πλευρές, ανάπτυξης αντιμέτρων ή ηλεκτρονικού πολέμου, τότε ο πύραυλος θα χάσει τον στόχος του.
Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες, τα ρωσικά Su-35 χρησιμοποιούν επίσης το μεγάλου βεληνεκούς R-37M AAM, το οποίο μπορεί να χτυπήσει εναέριους στόχους υψηλής ταχύτητας σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων.
Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς επιτρέπει στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να καταρρίπτουν ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούν σε βαριά αμυνόμενο εναέριο χώρο υπό την επιτήρηση AWACS του ΝΑΤΟ και θωρακισμένα με πυραύλους S-300.
Ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει σε αναλογία περίπου 10-12 μαχητικά αεροσκάφη προς ένα ουκρανικό μαχητικό. Ωστόσο, περισσότερο από οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, η Ουκρανία κατάφερε να διατηρήσει τον εναέριο χώρο της αμφισβητούμενο, και αυτό οφείλεται στην ικανότητα των Ουκρανών πιλότων να προσαρμοστούν στις προκλήσεις.
Οι Ουκρανοί πιλότοι υιοθετούν επικίνδυνη τακτική
Σύμφωνα με τους EurasianTimes, οι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών άρχισαν να πετούν χαμηλά σε επίπεδο δέντρων για να εκμεταλλευτούν την ακαταστασία του εδάφους και την κάλυψη του εδάφους για να πέσουν κρυφά στα ρωσικά Sukhoi και να εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους.
Ωστόσο, η πτήση χαμηλά μείωσε το αποτελεσματικό βεληνεκές των ουκρανικών πυραύλων αέρος-αέρος, ενώ το μεγάλο ύψος και οι υψηλότερες ταχύτητες των ρωσικών μαχητικών προσέφεραν στους πυραύλους τους πολύ περισσότερη ενέργεια κατά την εκτόξευση.
Το πιο σημαντικό, είναι μια πολύ επικίνδυνη τακτική και πολλά ουκρανικά μαχητικά έχουν καταρριφθεί ή καταστραφεί.
Συνολικά, οι απώλειες της Ουκρανίας είναι πολύ πιο απότομες από της Ρωσίας. Η προπολεμική απογραφή των πόρων αεράμυνας της Ουκρανίας περιελάμβανε περίπου 30 Su-27 και περίπου 50 MiG-29, τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αέρος-εδάφους.
Προς το παρόν, η Ουκρανία έχει χάσει έως και 15 MiG-29 και πέντε Su-27, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το στρατιωτικό ιστολόγιο παρακολούθησης Oryx με βάση οπτικές επιβεβαιώσεις. Από αυτά, ένα MiG-29 και ένα Su-27 καταστράφηκαν στο έδαφος.
Εν τω μεταξύ, όπως τεκμηριώνεται από την Oryx, οι απώλειες της Ρωσίας περιλαμβάνουν μόνο ένα Su-35S και έντεκα Su-30SM, εκ των οποίων πέντε Su-30 έχουν καταστραφεί στο έδαφος.