Οι κοινές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, «Project Convergence» (Project Convergence), που προσομοιώνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, ξεκίνησαν στην έρημο Μοχάβε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγραψε η βρετανική εφημερίδα The Times.
Το «Project Convergence» δεν είναι απλά μια άσκηση, αλλά ένα πείραμα που φιλοξενείται από τον Στρατό και εστιάζει στην εξαγωγή βασικών γνώσεων από επιτυχίες και αποτυχίες για την επίλυση προβλημάτων από την οπτική της Κοινής Δύναμης.
Μια άλλη κύρια εστίαση της άσκησης, είναι η δοκιμή νέων και παλαιότερων πειραμάτων σε μεγαλύτερη κλίμακα, ιδιαίτερα στον τομέα της εναέριας και πυραυλικής άμυνας.
Περίπου 450 βρετανοί στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένου της επίλεκτης μονάδας Rangers, πήγαν στην Καλιφόρνια για να συμμετάσχουν σε άσκηση 14 ημερών στη στρατιωτική βάση Fort Irvine, για να εξασκηθούν σε επιχειρήσεις μάχης στο «ανοιχτό τοπίο» της ερήμου που «θυμίζει τις ουκρανικές στέπες».
Μαζί τους στις εκπαιδευτικές ασκήσεις συμμετέχουν στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Οι ασκήσεις εκπαίδευσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, «μιμούνται μάχες υπό τις συνθήκες παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στην Ευρώπη».
Στο πλαίσιο της άσκησης, έγινε χρήση σμήνους αναγνωριστικών drones, ειδικά προσαρμοσμένων σε συνθήκες ερήμου, καθώς και βρετανικών συστημάτων για την εκτόξευση κατευθυνόμενων βλημάτων της οικογένειας GMLRS, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εναντίον στόχων με βάση πληροφορίες που ελήφθησαν ως αποτέλεσμα της χρήσης αμερικανικών μαχητικών-βομβαρδιστικών F-35. Η άσκηση προσομοιώνει, τόσο σε «μάχη εδάφους στην Ευρώπη» όσο και «σύγκρουση σε νησί στον Ειρηνικό».
Το αμερικανικό εκπαιδευτικό κέντρο καταλαμβάνει έκταση περίπου 1,6 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο έδαφός του, έχουν ανεγερθεί ρεαλιστικές μακέτες οικισμών και άλλων εγκαταστάσεων υποδομής, στις οποίες «ζουν» ειδικά στρατολογημένοι «ρωσόφωνοι».
Η επικοινωνία μεταξύ τους πραγματοποιείται αυτοπροσώπως και στο Διαδίκτυο - τα κοινωνικά δίκτυα Twitter και Facebook δημιουργήθηκαν ειδικά για την άσκηση - με τα οποία πολίτες, σε ένα σενάριο, οργανώνουν μαζικές αναταραχές λόγω της κακομεταχείρισής τους από Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια πρέπει να καταστείλουν τις εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα στις ασκήσεις εκπαίδευσης, η σύγκρουση στην Ουκρανία αποκάλυψε «ορισμένες αλλαγές» στην πρακτική του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), και τώρα οι δυτικοί στρατοί «θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες πραγματικότητες».
Μεταξύ των «πειραματικών πρακτικών» που αναπτύσσονται στην άσκηση, η δημοσίευση καταγράφει επίσης τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή ανταλλακτικών για ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο πεδίο, καθώς και τη χρήση τεχνολογιών ψηφιακής επεξεργασίας για μεγάλες ποσότητες πληροφοριών που συλλέγονται από UAV για λήψη αποφάσεων διοίκησης.
Το 2023, παρόμοιες εκπαιδευτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, σημειώνει η εφημερίδα. Η Γερμανία ή η Πολωνία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μια άσκηση, που ονομάζεται Warfighter που «αντανακλά τη μετατόπιση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό θέατρο», καταλήγει η εφημερίδα.