Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανία: Τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου! Πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση της- Συμπεράσματα σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ένθεν και κείθεν , αλλά και μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή για την Ουκρανία πρωτίστως  αφού αυτός διεξάγεται ολοκληρωτικά στο έδαφός της και για την Ρωσία δευτερευόντως λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Το ερώτημα είναι εάν και όταν ο πόλεμος τερματιστεί, πόσο θα κοστίσει  η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προκειμένου η χώρα να γίνει όπως ήταν πρίν αυτός ξεσπάσει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το ερώτημα δίνει απαντήσεις ο  Sebastien Roblin, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Georgetown  σε  άρθρο-ανάλυση του, που φιλοξενείται  από έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, με τίτλο "Συνέντευξη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας: Πόσο θα κοστίσει η ήττα της Ρωσίας και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας;", κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

Γράφει ως εισαγωγή στο άρθρο  του, "Η Ουκρανία είχε αξιοσημείωτες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης αποκρούοντας τη ρωσική εισβολή, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση του Πούτιν έχει προκαλέσει μαζικές καταστροφές ζωών, πόλεων και αγροκτημάτων.

Στο έδαφος, τα ρωσικά στρατεύματα λεηλάτησαν αμέτρητα σπίτια πολιτών και κατέστησαν τεράστιες εκτάσεις γεωργικής γης αχρησιμοποίητες με νάρκες και βομβαρδισμούς. Επιπλέον, η Μόσχα στέλνει κλεμμένα σιτηρά στο εξωτερικό και απέκλεισε τις αποστολές της ίδιας της Ουκρανίας μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία μεσολάβησε σε μια συμφωνία για να αποτρέψει τον παγκόσμιο λιμό.

Οι επιθέσεις πυραύλων με στόχο εργοστάσια, καταστήματα καυσίμων και σιτηρών, σιδηροδρομικούς κόμβους και εμπορικά κέντρα, πιέζουν περαιτέρω την οικονομία.

Παρόλο που τα αποθέματα πυραύλων μεγάλων αποστάσεων είναι χαμηλά, η Μόσχα διπλασιάσε τον Οκτώβριο τις  επιδρομές  της  αφού ενισχύθηκε από φθηνά ιρανικά drones καμικάζι που στοχεύουν τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας, διακόπτοντας τη θέρμανση, το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια για εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας ζημιές 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον πόλεμο που συμβάλλουν στην προβλεπόμενη συρρίκνωση της οικονομίας της Ουκρανίας κατά 35% είναι οι εκροές προσφύγων που προκάλεσαν τη συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 7,7 εκατομμύρια (σχεδόν 18%), η υποτίμηση του νομίσματος, ο πληθωρισμός 40% και η κατάληψη των πόλεων της Μαριούπολης  και του Χερσώνα από τη Ρωσία.

Συνολικά, αυτά δυσκολεύουν τους Ουκρανούς να κερδίζουν τα προς το ζην και για το Κίεβο τη συλλογή επαρκών φορολογικών εσόδων για τη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα διεξάγουν έναν πόλεμο  εθνικής επιβίωσης.

Ευτυχώς, η Ουκρανία λαμβάνει σημαντική οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, όχι μόνο όπλα.

Αυτό περιλαμβάνει 13 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ουάσιγκτον μέχρι το τέλος του 2022, με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα προγραμματισμένα για το 2023.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αν και κινούνται πιο αργά, ισχυρίζονται ότι θα εκταμιεύσουν 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022.

Ωστόσο, υπολείπεται των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που το Κίεβο λέει ότι απαιτούνται για να ανοικοδομηθεί.

Ακόμα κι αν νικήσει στο πεδίο της μάχης, πώς μπορεί το Κίεβο να ανακάμψει από μια τέτοια απρόβλεπτη καταστροφή; Ποιο κόστος πρέπει να πληρωθεί για να νικηθεί όχι μόνο η εισβολή του Πούτιν αλλά και για να ξαναχτιστεί αυτό που κατέστρεψε;

Για να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις, τον Οκτώβριο, μίλησα  με τον Tymofiy Mylovanov, πρόεδρο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου από το 2016, πρώην υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ με διάφορες ιδιότητες από το 2010.

Ο Μιλόβανοφ πέταξε πίσω στο Κίεβο ώρες πριν οι ρωσικές δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν στη Λευκορωσία αρχίσουν να κινούνται προς την ουκρανική πρωτεύουσα. Έκτοτε, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην απόκτηση διεθνούς βοήθειας για την Ουκρανία.

Η συνέντευξη

Sebastien Roblin (SR): Η Ουκρανία θα απαιτήσει μια τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης. Πόσο θα κοστίσει;

Tymofiy Mylovanov (TM): Μόλις ήμουν σε ένα εστιατόριο στο Κίεβο. Μάζευαν χρήματα για τον στρατό και ήταν κατάμεστο. Έτσι, τέτοιες επιχειρήσεις ευδοκιμούν, κάτι που είναι από πολλές απόψεις σουρεαλιστικό. Προσαρμόστηκαν στον πόλεμο! Αλλά φυσικά, εν τω μεταξύ 20% και ίσως έως και 40% του ΑΕΠ έχει καταστραφεί. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της γεωργικής γης είναι τώρα κατεσραμένη.

Θα πρέπει να σκεφτούμε την οικονομία της Ουκρανίας σαν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα απαιτήσει υποστήριξη από τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου, ακόμη και μετά τον πόλεμο.

Βοήθεια των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Lend-lease Aid (1941-1945) 31,4 δισεκατομμύρια δολάρια (δωρεά), κατ' εκτίμηση σημερινά 600 δισεκατομμύρια δολάρια

Αγγλοαμερικανικό δάνειο (1946), 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια με επιτόκιο 2% (εξόφληση το 2006), κατ΄εκτίμηση  σημερινά 60 δισεκατομμύρια δολάρια

Σχέδιο Μάρσαλ (1948-1951) ,3,3 δισεκατομμύρια δολάρια (δωρεά) , ακτ'εκτίμηση σημερινά 40 δισεκατομμύρια δολάρια

Επί του παρόντος, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι περίπου το ήμισυ του προϋπολογισμού το 2022 και το ήμισυ του επόμενου έτους. Δεν θα μπορούσαμε να το διατηρήσουμε αυτό ακόμα κι αν διατηρούσαμε την άθικτη, προπολεμική οικονομία μας.

Θα χρειαστούμε οικονομική στήριξη που ισοδυναμεί με 30 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

SR: Σε ποιο βαθμό οι στρατηγικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και drones έχουν βλάψει πραγματικά την οικονομία της Ουκρανίας;

ΤΜ: Στην πραγματικότητα έχουμε υποστεί οικονομικές απώλειες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και από αυτές, θα έκανα μια μορφωμένη εικασία ότι το ένα τρίτο είναι η στρατηγική ζημιά στις υποδομές. Προσπαθούν να καταστρέψουν το μέλλον της οικονομίας μας, έτσι επιτίθενται στην ενέργεια, στους κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης, στους σιδηροδρομικούς κόμβους, σε ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής και στη μεταλλουργία.

https://youtu.be/j0j6Gko3vE4

SR: Τι είδους βοήθεια χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία;

ΤΜ: Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ξένο νόμισμα. Ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων μας στον στρατό. Μπορούμε να εκτυπώσουμε όσο τοπικό νόμισμα  θέλουμε, αλλά στην πραγματικότητα, πρέπει να το εισαγάγουμε, ώστε να μην υπάρχει ρευστότητας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε τον υπερπληθωρισμό (όταν ο υψηλός πληθωρισμός κάνει τα χρήματα να χάσουν την αξία τους καταστροφικά γρήγορα) και την οικονομική κρίση.

SR: Πώς επηρεάζει αυτό την αγορά εργασίας στην Ουκρανία;

TM: Σε μικροοικονομική κλίμακα, υπάρχει εκπληκτική ευελιξία και πολλή καινοτομία. Οι εκπαιδευτικές εταιρείες έχουν κέρδη καθώς οι άνθρωποι αναβαθμίζονται, μετακινούνται σε θέσεις εργασίας πληροφορικής και εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν μέσω του Διαδικτύου, χάρη στις διασκέψεις που βασίζονται στο Διαδίκτυο [όπως Zoom, Teams, Webex κ.λπ.].

SR: Και αυτό βοηθά στην απόκτηση ξένου συναλλάγματος;

ΤΜ: Ναι! Κάνουν εκπαίδευση και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πληρώνονται από δυτικές εταιρείες. Κάποιοι από αυτούς κάνουν δωρεές. Μερικές από αυτές παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για εταιρείες εκτός Ουκρανίας.

SR: Διαρθρωτικά, πώς είναι πιθανό να αλλάξει η μεταπολεμική οικονομία της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα του πολέμου όσον αφορά την κατανομή της εργασίας, τις διεθνείς επιχειρηματικές συνεργασίες και ούτω καθεξής;

TM: Οι περισσότεροι από τους ειδικούς μας ήταν στον τομέα της μεταλλουργίας και ενώ έχουμε ακόμη εργοστάσια,  αν και έχουν καταστραφεί ως επί το πλείστον όπως το περίφημο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη .Οπότε μάλλον θα πρέπει να πηγαίνετε στο ακατέργαστο μετάλλευμα.

Η γεωργία πρόκειται να ανακάμψει, αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι το 20-30% της γης είναι μολυσμένο από βλήματα-νάρκες. Δεν θέλουμε αγρότες και παιδιά να χάσουν τη ζωή τους. 

Είναι πολύ ακριβό να τα εκκαθαρίσετε  με 50.000-75.000 $ ανά εκτάριο, δεν αξίζει τον κόπο.

Έτσι, οι άνθρωποι αναζητούν καινοτόμες μεθόδους. Ίσως μπορούμε να καταλήξουμε σε ρομποτικό εξοπλισμό γεωργίας. Όλες οι μη στρατιωτικές εφαρμογές στρατιωτικών καινοτομιών,όπως μη επανδρωμένα οχήματα εκκαθάρισης ναρκών θα χρησιμοποιηθούν. . Και όλοι αυτοί οι βετεράνοι με εμπειρία στη χρήση τους θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας των πολιτών.

SR: Η Ουκρανία επιδιώκει επί του παρόντος να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς πάει αυτό;

ΤΜ: Υπάρχει μια πολύ επίσημη διαδικασία σε εξέλιξη. Πρέπει να πληροίτε κάποια πρότυπα. Κατά την άποψή μου, η Ουκρανία συμμορφώνεται με τα πρότυπα της ΕΕ όπως η Ουγγαρία, ή και περισσότερο. Αλλά η ένταξη είναι μια πολιτική διαδικασία που ελπίζουμε ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.

SR: Και πώς θα επηρεάσει η ένταξη την οικονομία της Ουκρανίας;

ΤΜ: Υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά πιστεύουμε ότι δεν έχουμε υποστηριχθεί όσο θα μπορούσαμε από την Ευρώπη. Έτσι θα θεωρούμασταν Ευρωπαίοι. Και για τεχνικούς λόγους, έχετε όλους αυτούς τους γραφειοκρατικούς ειδικούς, με την καλύτερη έννοια αυτής της λέξης.

Από το 2010, η ΕΕ έχει κάνει φανταστική δουλειά βελτιώνοντας τους νόμους της Ελλάδας. Θα μπορούσαμε να έχουμε ωφεληθεί από κάτι τέτοιο.

Χρειαζόμαστε αντιμονοπωλιακές αρχές που μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ολιγάρχες. Έχουμε ακόμα όλη αυτή την παλαιωμένη νομική υποδομή που κληρονομήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

Κάναμε μια φανταστική μεταρρύθμιση στην κεντρική τράπεζα και μαντέψτε τι; Δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί ούτε μια μέρα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά οι αρχές μας για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία παραμένουν μη μεταρρυθμισμένες, παρόλο που έχουμε ορισμένους καλούς ανθρώπους που διορίζονται εκεί.

SR: Οποιαδήποτε εικόνα για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, δεδομένων των δύσκολων επιλογών της απόκτησης ξένου υλικού και της κατασκευής σε τοπικό επίπεδο;

Υπενθυμίζεται ότι  η Ουκρανία διατήρησε έναν αρκετά μεγάλο στρατιωτικό βιομηχανικό τομέα όταν αποχωρίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και στη δεκαετία του 2000 εξήγαγε πολλά σοβιετικά όπλα στο εξωτερικό, που κυμαίνονταν από τανκς και μαχητικά έως και ένα ημιτελές αεροπλανοφόρο. Όμως, παρά ορισμένα επιτυχημένα νέα όπλα, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Stugna και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Neptune, και το μαχητικό όχημα BTR-4, έχει δυσκολευτεί να παραδώσει πολλά αμυντικά αγαθά σε όγκο και έγκαιρα, και δεν μπορεί να παράγει γρήγορα βλήματα σοβιετικού τύπου αρκετά. Ως εκ τούτου, το Κίεβο εξαρτάται όλο και περισσότερο από δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

ΤΜ: Οι εξαγωγές όπλων έχουν σταματήσει προς το παρόν. Έκανε δισεκατομμύρια πριν, τώρα δεν εξάγουμε τίποτα. Ουσιαστικά έχουμε ξεμείνει από όπλα σοβιετικού τύπου και βασιζόμαστε λίγο πολύ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε πώς να λειτουργούμε με όπλα του ΝΑΤΟ.

Σίγουρα υπάρχουν ζητήματα τεχνολογίας και πρωτοκόλλου συντήρησης. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούν ανταλλακτικά κατασκευασμένα σε πολλές χώρες, τα οποία δεν θα είναι λειτουργικά μακροπρόθεσμα. Επομένως, πιστεύω ότι υπάρχει μια ευκαιρία και μια ζήτηση που μπορεί να εκπληρώσει η εγχώρια βιομηχανία και θα δούμε με την πάροδο του χρόνου να επικρατούν πιο ισχυρές λύσεις.

Και παρόλο που έχουμε ξεμείνει από εξοπλισμό σοβιετικού τύπου, έχουμε πολύ εξοπλισμό που μας "δώρισαν" τα ρωσικά στρατεύματα. Προμηθεύουν περισσότερα από ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ .Επομένως, θα χρειαστεί να εξυπηρετήσουμε και  τον ρωσικό εξοπλισμό «τρόπαιο».

SR: Τι γίνεται με τον πολυαναμενόμενο κυβερνοπόλεμο;

ΤΜ: Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα  ότι ο τραπεζικός και τηλεπικοινωνιακός τομέας θα πλήττοντο. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξηγούν γιατί αυτό δεν συνέβη σε μεγάλη κλίμακα, ειδικά ότι η Ουκρανία το είχε αντιμετωπίσει πριν το 2014 και ήταν έτοιμη. Υπήρξαν ορισμένες ενοχλητικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά είναι ως επί το πλείστον συμβολικές.

Νομίζω ότι η Ρωσία έχει χάσει πολλά ταλέντα πληροφορικής. Μίλησα με μερικούς Ρωσικές εταιρείες πληροφορικής και λένε ότι πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση, όλοι όσοι μπορούσαν να μετακινηθούν  έχουν φύγει, συχνά με το υπόλοιπο γραφείο τους, για το Ντουμπάι, το Καζακστάν, την Αυστρία, ίσως ακόμη και τις ΗΠΑ. Έχουμε λίγους επιχειρηματίες σε Ουκρανία, οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στην ανώτερη ηγεσία. Αλλά στη Ρωσία, έχουν απομείνει ελάχιστοι.

SR: Η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις οικονομικές κυρώσεις καλύτερα από ότι αναμενόταν. Πιστεύετε ότι αυτό θα αλλάξει τελικά, και αν ναι, πότε και γιατί;

ΤΜ: Έχω υποστηρίξει από την αρχή ότι θα πάρει χρόνο. Η Ρωσία έχει δυσκολίες με τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο περίμενε ο Πούτιν. Επίσης, χειραγωγεί τα δεδομένα με πολλούς τρόπους, ενώ η ανεργία είναι υψηλότερη από τους επίσημους αριθμούς. Είναι περιορισμένες  οι επιλογές στην ικανότητά της να παρακάμψει τις κυρώσεις, αν και εξακολουθεί να προσπαθεί συνεχώς.

Δεν είναι επίσης τόσο εύκολο να αλλάξουν τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα. Χρειάζεται χρόνος για την κατασκευή αγωγών.  Συχνά πρέπει να μεταφερθούν αυτά με δεξαμενόπλοια και αυτά πρέπει να είναι ασφαλισμένα,κυρίως από δυτικές εταιρείες!

Σύμφωνα με την έρευνά μας, αυτές οι εξελίξεις θα συσσωρευτούν μέχρι την άνοιξη του 2023. Επομένως, η ικανότητα της Ουκρανίας να ξεπεράσει αυτόν τον χειμώνα θα είναι καθοριστική.

Τούτου λεχθέντος, η Δύση θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει πανικό και να προκαλέσει οικονομική κατάρρευση εάν είχαν κατασχεθεί περιουσιακά στοιχεία από την αρχή και επιβαλλόταν αμέσως εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου. Όμως ο κόσμος φοβήθηκε να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις. Αντίθετα, ήταν μια προσέγγιση αναμονής, βήμα προς βήμα, και νομίζω ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος.

Είναι σαν τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση. Είναι μια πολιτική επιλογή να μην είμαστε αρκετά σκληροί. Φανταστείτε αν η Ουκρανία είχε λάβει HIMARS ή πυραύλους αεράμυνας πριν από την εισβολή, θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη σφαγή στο Bucha και στο Izium!"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Το παραπάνω άρθρο-ανάλυση είναι "γροθιά στο στομάχι" κυριολεκτικά, αφού αναδεικνύει το  τεράστιο μέγεθος της οικονομικής καταστροφής για την Ουκρανία, που της έχει  επιφέρει ο πόλεμος, κάτι που θα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά η χώρα μας, αλλά και η Τουρκία σε περίπτωση πολεμικής μας αναμέτρησης.

Η ειδοποιός  διαφορά ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου από αυτόν στην Ουκρανία, είναι ότι αυτός δεν θα διεξαχθεί μόνο σε ελληνική γή, θάλασσα και αέρα αλλά και σε αντίστοιχη τουρκική, κάτι το οποίο πρέπει να έχει υπόψιν του ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του, σε αντίθεση με τον πόλεμο στην Ουκρανία που διεξάγεται στο Ουκρανικό έδαφος ολοκληρωτικά.

Τέλος θα πρέπει ως χώρα  να μας απασχολήσει ιδιαίτερα η μεγάλη εμβάθυνση των Τούρκων στον τομέα κατασκευής αλλά και χρήσης σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ, UAV-UCAV-DRONE KAMIKAZI, USV καθώς και στον τομέα κατασκευής πυραύλων μεγάλων βεληνεκούς (Τυφώνας), τομείς στους οποίους υπολείπεται η χώρα μας.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νού ότι οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σε στρατηγικούς στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και drones, έχουν βλάψει ουσιαστικά την οικονομία του Κιέβου, προκαλώντας απώλειες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ  από αυτές, το 1/3  αφορά στρατηγική ζημιά στις υποδομές της εν λόγω  χώρας.

Τα anti-drone συστήματα, που προμηθεύθηκε η χώρα μας  όλοι γνωρίζουμε ότι  αφενός είναι αμυντικό σύστημα, αφετέρου μπορεί να υπερκορεστεί αλλά και να δεχθεί παρεμβολές από τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με αποτέλεσμα την μείωση της αποτελεματικότητάς του.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 8 λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία ισάριθμων  Αμερικανικών F-16 BLOCK70,   κοστίζουν μαζί με τα οπλικά τους συστήματα  $1,67 δις και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 1670 drones περίπου.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ