Η κατάσταση στην Λιβύη πλέον είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο και για την Ελλάδα, ενώ η λιβυκή εταιρεία πετρελαίου αναζητά τρόπους ακύρωσης της συμφωνίας με τους Τούρκους.
Για όσους νομίζουν ότι δεν έχει πολεμική αεροπορία ο Χαφτάρ, τους λέμε ότι κάνουν λάθος, αφού φωτογραφία Αιγύπτιου ειδικού και σχετικό άρθρο, μας δείχνει την παρουσία μαχητικών, ενός Su-24 Fencer και ενός MIG-29, τα οποία μαζί με ακόμη 12 μαχητικά με Έξι ελικόπτερα Mi-35 συγκροτούν την αεροπορική δύναμη της Ανατολικής Λιβύης.
Παράλληλα ο Λίβυος Στρατάρχης αναζητά βοήθεια στην Μεσόγειο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του σε Ισραήλ, Ελλάδα και άλλες χώρες.
Πολεμική αεροπορία της Ανατολικής Λιβύης
Η Γενική Διοίκηση των Αραβικών Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης δημοσίευσε για πρώτη φορά φωτογραφίες ρωσικών μαχητικών MiG-29 που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Jufra στην κεντρική Λιβύη.
Αυτό έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Στρατάρχης Khalifa Haftar επισκέφθηκε την περιοχή και συναντήθηκε με αρκετούς σεΐχηδες, αξιωματούχους και πρεσβυτέρους από τις φυλές Hun, Zillah και Sokna.
Ο Σαντάμ Χάφταρ, ο γιος του Χαλίφα Χάφταρ, φαίνεται να συνοδεύεται από αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς σε μερικές από τις φωτογραφίες μέσα από την αεροπορική βάση.
Ο αμερικανικός στρατός έχει αποκαλύψει την ύπαρξη 14 ρωσικών αεροσκαφών MiG-29 στα χέρια των δυνάμεων του Χαφτάρ.
Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Αφρική (AFRICOM) είχε επιβεβαιώσει μέσω ανακοίνωσης, ότι η Ρωσία «έχει αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη για να παράσχει αεροπορική υποστήριξη στον όμιλο Wagner».
Η AFRICOM πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Βάγκνερ, εκείνη την εποχή, πολεμούσαν σε συνεννόηση με τη Γενική Διοίκηση ενάντια στις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, ενώ ανέφερε ότι 14 αεροσκάφη μεταφέρθηκαν από μέλη του ρωσικού στρατού στη βάση Τζούφρα, διερχόμενα από τη Συρία, όπου άλλαξαν την σήμανση τους στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.
Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη μαζί με τα ελικόπτερα ( επιθετικά και μεταγωγικά ρωσικής κατασκευής) έχουν παραδοθεί στον στρατό του LNA και στις δυνάμεις του Χαφτάρ, αποτελώντας έτσι και αλλιώς θανάσιμο αντίπαλο ακόμα και για τους Τούρκους.
Έκτακτη συνεδρίαση του γενικού επιτελείου του στρατού στην Τρίπολη από φιλότουρκους στρατηγούς ενόψει απειλών Χαφτάρ
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού της δυτικής Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ, είχε συνάντηση με τους αρχηγούς των επιτελείων, και τους διοικητές των στρατιωτικών περιοχών, αρχηγούς οργάνων και επικεφαλής στρατιωτικών τμημάτων.
Στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Τρίπολης, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο στρατός σε πολεμικές επιχειρήσεις και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του σχεδίου ανοικοδόμησης του.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την απόδοση των μονάδων που συμμετείχαν στην στρατιωτική άσκηση «Τυφώνας 1».
Τόνισαν επίσης την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο στρατιωτικός θεσμός, η περιουσία και τα δικαιώματά του, να σταματήσουν οι επιθέσεις στα αρχηγεία των στρατιωτικών μονάδων και να δοθεί συνέχεια στην εκπλήρωση και εγγύηση των δικαιωμάτων του θεσμού και των μελών του.
Όπως έχουμε αναφέρει την Τετάρτη, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ εξέφρασε τις ισχυρές ανησυχίες του για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με επίκεντρο την λιβυκή ΑΟΖ.
Αυτό οφείλεται στην παράνομη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Το τονίζουμε εδώ και μεγάλο διάστημα, η Ελλάδα αν θέλει να προβάλει ισχύ και να κόψει τον νεο-οθωμανικό αέρα των Τούρκων πρέπει να ανταποδώσει στα ίσια στην Τουρκία και εκτός συνόρων, ξεκινώντας με την Λιβύη. Έχουμε συμφέροντα σε αυτήν την χώρα, οικονομικά, ενεργειακά, ιστορικά, τα οποία δεν πρέπει να απεμπολήσουμε για κανέναν Τούρκο πολιτικό και καμία χώρα.