Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Προέλαση Ρώσων σε Ουγκλεντάρ! Καταλαμβάνουν οικισμούς & περικυκλώνουν ουκρανικά στρατεύματα- Χωρίς νερό το 80% του Κιέβου

Η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, ενώ μετά από εκτεταμένα πυρά πυροβολικού, εξαπέλυσαν γενικευμένη επίθεση ανατολικά του Ουγκλεντάρ με προφανή πρόθεση να κόψουν τον αυτοκινητόδρομο Ουγκλεντάρ-Μαρίνκα.

 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, απέκρουσαν επιθέσεις στις περιοχές των οικισμών Ζελένοε στην περιοχή Χάρκοβο. Μπελογκόριβκα, Νικολάεβκα και Νοβοσέλο στην περιοχή Λουγκάνσκ. Αβντέεβκα, Μπαχμούτ, Βεσέλοε, Βοντιάνε, Μαγιόρσκ, Μαρίινκα και Νοβομπαχμούτοβκα της περιοχής του Ντόνιετσκ.

Το αμερικανικό «Institute for the Study of War» ανέφερε σήμερα το πρωί ότι τα ρωσικά στρατεύματα πιθανότατα κατέλαβαν την Παβλόβκα. Ο οργανισμός διαπιστευμένος στο Πεντάγωνο αναφέρεται σε στοιχεία από ρωσικές πηγές και αναλύει την αντίδραση σε αυτά από την Ουκρανία. «Η απογευματινή έκθεση του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου δεν ανέφερε την απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή, όπως συμβαίνει συνήθως, κάτι που πιθανώς δείχνει ότι οι δηλώσεις της Ρωσίας είναι σωστές», καταλήγει το Ινστιτούτο.

Να σημειωθεί ότι στην πρωινή αναφορά του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου δεν αναφέρθηκε επίσης ότι οι επιθέσεις στην Παβλόβκα αποκρούστηκαν. Την ίδια στιγμή, τα ρωσικά στρατιωτικά κανάλια Telegram δεν επιβεβαιώνουν την κατάληψη της του Παβλόβκα. Σήμερα, ο διοικητής του σχηματισμού Βοστόκ, Αλεξάντερ Χοντακόφσκι, είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται ακόμα στο χωριό.

Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι είναι άσκοπο να κρατηθεί το χωριό χωρίς να γίνει άμεση επίθεση στο ίδιο το Ουγκλεντάρ. Η Παβλόβκα δέχεται πυρά από την πόλη, και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο έλεγχος. 

Το μέτωπο έχει αναβιώσει και στα βόρεια του Ουγκλεντάρ, στη Μαρίινκα. Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια επίθεση εκεί με χτυπήματα της ρωσικής αεροπορίας. 

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να προελαύνουν στη Νοβομιχαήλοβκα (μεταξύ Ουγκλεντάρ και Μαρίινκα). Είναι πιθανό ότι η πρόθεση του εχθρού είναι να ωθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από ολόκληρο τον τομέα του μετώπου νότια του Ντόνιετσκ και επίσης (μέσω χτυπήματος στη Νοβομιχαήλοβκα) να εισέλθει στο πίσω μέρος των ουκρανικών δυνάμεων στο Ουγκλεντάρ, δημιουργώντας απειλή περικύκλωση και αναγκάζοντας τους να εγκαταλείψουν την πόλη.

Στα βορειοδυτικά του Ντόνιετσκ, η Ρωσική Ομοσπονδία εντείνει επίσης την πίεση. Το «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» πιστεύει ότι τα εχθρικά στρατεύματα προέλασαν στο Βοντιάνε ή ακόμη και το κατέλαβαν. Να σημειωθεί ότι το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε αποκρούσεις στην περιοχή Βοντιάνε (δηλαδή δεν επιβεβαίωσε την κατάληψη του χωριού).

 

 

Καθώς η επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν ολοκληρώθηκε σήμερα, η αύξηση του μεγέθους του ρωσικού στρατού θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία δεύτερων γραμμών άμυνας (κάτι που, σύμφωνα με διάφορες πηγές, γίνεται ήδη στις περιοχές Χερσώνας και Λουγκάνσκ), καθώς και την ενίσχυση της πρώτης γραμμής άμυνας.

Αν δηλαδή η στρατηγική των ρωσικών στρατευμάτων για το εγγύς μέλλον είναι αμυντικές μάχες (στις περισσότερες κατευθύνσεις) με ξεχωριστές τοπικές επιθέσεις, τότε οι επιστρατευμένοι, θεωρητικά, μπορούν να «μπαλώσουν τρύπες».

Όσον αφορά τις ευρείες επιθετικές επιχειρήσεις, αυτές, με τέτοια αριθμητική ισοτιμία, είναι δυνατές μόνο χάρη στην εκπαίδευση και την αποτελεσματική τακτική, καθώς και μια σημαντική υπεροχή σε οπλισμό.  

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το μέτωπο, όπως διαμορφώνονται από τις σημερινές εξελίξεις, είναι πως οι Ρώσοι προελαύνουν σε στρατηγικές τοποθεσίες στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ οχυρώνουν τις γραμμές άμυνας στο νότιο μέτωπο, αναμένοντας μια ευρεία αντεπίθεση από την ουκρανική πλευρά, και θέτοντας, παράλληλα, τα θεμέλια για μια επιχείρηση κατάληψης της Οδησσού.

Η κύρια εξέλιξη είναι πως και σήμερα, η Ουκρανία γνώρισε ένα νέο ισχυρό πλήγμα στην ενεργειακή υποδομή. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 55 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε όλη τη χώρα, χτυπώντας 18 ενεργειακές εγκαταστάσεις σε 10 περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ (Denys Shmygal). Πρόσθεσε ότι στην επίθεση συμμετείχαν και drones (αν και ούτε ο στρατός ούτε οι περιφερειακές αρχές ανέφεραν κάτι γι' αυτά).

Αν κρίνουμε από τη γεωγραφία των επιδρομών, αλλά και από τα βίντεο που διαδόθηκαν από περιφερειακά κανάλια Telegram, το πλήγμα έπεσε στις περιοχές όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της χώρας.

Στο Κίεβο, το 80% των πολιτών δεν είχε νερό από το πρωί και συσσωρεύτηκαν ουρές στα αντλιοστάσια όπου εξακολουθούσε να παρέχεται. Μέχρι το βράδυ, η παροχή νερού επέστρεψε μόνο στους μισούς. Το νέο κύμα στοχευμένων ρωσικών επιδρομών στις κρίσιμες εγκαταστάσεις επιδεινώνει περαιτέρω την ενεργειακή κρίση στη χώρα. Η Ukrenergo προειδοποίησε για νέες διακοπές ρεύματος.

Όλα αυτά βέβαια εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ζοφερή χειμερινή περίοδο. Προφανώς, χωρίς ρεύμα και νερό, πολύ λίγοι άνθρωποι θα μπορούν να μείνουν στις πόλεις της Ουκρανίας. Στην περιοχή του Κιέβου, έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για πιθανή εκκένωση σε ασφαλέστερες περιοχές, αλλά οι αρχές της περιοχής του Κιέβου δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ