Ζούμε σε μία περίοδο που παραπέμπει αρκετά σε αυτή του μεσοπολέμου δηλώνει ο διεθνολόγος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Φίλης στο ραδιόφωνο του 989 Alpha Radio (https://alpha989.gr) και την Μαρία Νικόλτσιου Μια περίοδο με βαθύτατες κρίσεις αλλά και πολιτικές ανακατατάξεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο συμπληρώνει ο Κύριος Καθηγητής.
Είναι σαφές ότι η αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της περιόδου που διανύουμε δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τονίζει ο Κύριος Φίλης που επισημαίνει ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έφερε την οικονομική κρίση που βλέπουμε τώρα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο Πιθανόν την επιτάχυνε αλλά η κρίση είχε αρχίσει να διαφαίνεται πριν από την Ρωσική εισβολή Μεταξύ άλλων ο Κύριος Φίλης τονίζει "Ζούμε σε μία περίοδο που παραπέμπει αρκετά σε αυτή του μεσοπολέμου. Δηλαδή είμαστε με μία κρίση οικονομική η οποία είναι μεγάλη και θα σας έλεγα ότι προϋπήρχε της σύρραξης την Ουκρανία και της ρωσικής εισβολής.
Η Ρωσική εισβολή επιτάχυνε τάσεις που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν στην διεθνή σκηνή. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι είχαμε και την πανδημία με την οποία ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Όλα αυτά μας οδηγούν σε μία κατάσταση ύφεσης η ύφεση αυτή και η αντιμετώπισή τουλάχιστον μέχρι σήμερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτές τις μεγάλες κρίσεις που ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από την οικονομική κρίση του 2007, έχοντας μετά την μεταναστευτική κρίση, την κρίση του κορονοιου την κρίση τώρα με την με τον πόλεμο στην Ουκρανία, (...) μάλλον πρέπει να μιλάμε για αποτυχημένη διαχείριση από πλευράς ευρωπαϊκής ένωσης.
Η Ευρώπη έχει γεμίσει φαινόμενα όπως αυτό της Μέλονι στην Ιταλία, του Ορμπαν στην Ουγγαρία της Λεπέν στη Γαλλία των Αυστριακών ακροδεξιών των Σουηδών ακροδεξιών. Μην ξεχνάμε ότι στη Σουηδία, στην πιο ανοιχτή οικονομία της Ευρώπης, έχουμε, την είχαμε δηλαδή στις προηγούμενες εκλογές, την πολύ μεγάλη αύξηση της ακροδεξιάς που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε αυξητικές τάσεις.(...) Θέλω να πω ότι, γιατί παραπέμπει στο μεσοπόλεμο, οικονομική κρίση, άνοδος ακραίων οι οποίοι είτε είναι στην εξουσία είτε επηρεάζουν τις πολιτικές, θυμίζω ότι η καγκελάριος Μέρκελ άλλαξε τη μεταναστευτική πολιτική όταν το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν και κατάφερε πολύ μεγάλες νίκες. Ευτυχώς στις προηγούμενες εκλογές υποχώρησε, αλλά πάντως επηρεάστηκε η πολιτική των χριστιανοδημοκρατών και των χριστιανοκοινωνιστών εξαιτίας της ανόδου των ακροδεξιών.
Υπάρχει μία αναμονή για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα, έχουμε ένα πόλεμο στην Ευρώπη μπορεί η Ουκρανία να μην είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ευρωπαϊκή χώρα, έχουμε μία ανασφάλεια στους πολίτες η οποία έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της ενεργειακής και πιστωτικής κρίσης και της ανόδου των τιμών. Αυτή η άνοδος των τιμών είδαμε ότι επηρέασε τα εκλογικά αποτελέσματα στην Γαλλία, στη Βρετανία έχει επηρεάσει όχι τα αποτελέσματα αλλά ανεβοκατεβαίνουν οι πρωθυπουργοί, βέβαια θα έλεγα ότι είχε και χωρίς ρωσικό δάχτυλο θα τα κατάφερναν από μόνοι τους οι Βρετανοί, γιατί οι προσωπικότητες που έχουν αναλάβει την πρωθυπουργία τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία και είναι προβληματικές. (...) έχουμε λοιπόν μία διάχυτη ανασφάλεια όπως υπήρχε και τότε στα χρόνια του μεσοπολέμου και οι άνοδος των λαϊκίστικων κομμάτων είναι αναμενόμενος μιας και προτείνουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα και δεύτερον γιατί ο κόσμος έχει μία τάση να κάνει έκπτωση στις αρχές και τις αξίες του βάζοντας πιο πάνω τα ζητήματα της επιβίωσης Τι να περιμένουμε στα Ελληνοτουρκικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε εντάσεις αλλά μια ένταση που δεν θα μας οδηγήσει σε κάποια ο πολεμικό επεισόδιο.
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο Τουρκία, κερδίζει περισσότερο με το να απειλεί με το να εκβιάζει, να δαιμονοποιεί την Ελλάδα παρά με το να κάνει μία κίνηση πολεμική απέναντι στην Ελλάδα ο Ερντογάν, διότι πρώτον δεν ξέρει που θα τον οδηγήσει αυτή η κίνηση μιας και η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ικανή και πάρα πολύ προσανατολισμένη στο να αντιμετωπίσει μία επίθεση από πλευράς Τουρκίας και το δεύτερο βέβαια είναι ότι αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για αυτόν τότε δεν θα είναι το πρόβλημά του ήταν οι ενδεχόμενες εκλογές, που βέβαια δεν νομίζω ότι θα χάσει αλλά τέλος πάντων αν ο ίδιος πάει σε εκλογές το πρόβλημα του θα είναι να αποφύγει την κρεμάλα