Στη Λέσχη Συζητήσεων Βαλντάι, μιλώντας για την Οδησσό, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέκλεισε ότι αυτή η ουκρανική πόλη «θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μήλο έριδος και σύμβολο επίλυσης συγκρούσεων».
Ο Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Πυραύλων και Πυροβολικού Κονσταντίν Σίβκοφ (Konstantin Sivkov), μιλώντας σε ρωσικό ΜΜΕ, ανέλυσε το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα γεγονότα στην περιοχή, επισημαίνοντας την πολύπλευρη στρατηγική σημασία της Οδησσού.
«Από στρατιωτική άποψη, και από την άποψη μιας αντικειμενικής γεωπολιτικής αναγκαιότητας για τη Ρωσία, ολόκληρη η επικράτεια της Ουκρανίας θα πρέπει να απελευθερωθεί, μέχρι τα δυτικά σύνορα», λέει ο Σίβκοφ. «Διαφορετικά, στα απομεινάρια αυτού που τώρα ονομάζεται Ουκρανία, θα αποκτήσουμε ένα ακόμη πιο σκληρό καθεστώς, που θα μισεί ακόμη περισσότερο τη Ρωσία, η οποία θα είναι το κύριο εφαλτήριο για τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας».
«Θα είναι άλλο ένα Ντονιέτσκ, άλλη μια αναμέτρηση στο μέλλον, κυριολεκτικά σε 5-6 χρόνια. Και οι συγκρούσεις θα είναι πιο δύσκολες και σκληρές»
«Η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο αφανισμού κατά της χώρας μας. Διότι χωρίς τον έλεγχο των πόρων και του πυρηνικού δυναμικού μας, δεν θα καθιερώσουν παγκόσμια κυριαρχία. Και χωρίς παγκόσμια κυριαρχία, ο κόσμος θα είναι διαφορετικός. Και, πιθανότατα, φιλικός προς τη Ρωσία. Αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει η παγκόσμια ελίτ. Ως εκ τούτου, οι παγκοσμιοποιητές θα φτιάξουν από την Ουκρανία, ή μάλλον, από ένα στέλεχος της Ουκρανίας, αυτό το ίδιο το εφαλτήριο εναντίον της Ρωσίας», εξηγεί ο Ρώσος ειδικός, στη γραμμή των αφηγημάτων του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν η Ρωσία δεν κατακτήσει την Οδησσό, τότε είναι πολύ πιθανό η Δύση να συμφωνήσει σε κάποιου είδους προσωρινή εκεχειρία. «Τυπικά, θα είναι ειρήνη, στην πραγματικότητα, μια εκεχειρία πριν από έναν μεγάλο πόλεμο. Γιατί η Οδησσός είναι πόλη-κλειδί. Η Δύση τη χρειάζεται για να αντλήσει την Ουκρανία με όπλα στο μέλλον. Και να χρησιμοποιήσει την Οδησσό ως την κύρια βάση του Αμερικανικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν τις ομάδες τους εκεί. Αν δεν πάρουμε την Οδησσό και δεν πάμε στην Υπερδνειστερία, το επόμενο στάδιο θα είναι ένας πόλεμος στην Υπερδνειστερία. Και δεν θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε καθόλου σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων».
Αλλά αν τα ρωσικά στρατεύματα φτάσουν στην Οδησσό, πιστεύει ο ειδικός, θα είναι μια βαριά ήττα για τη Δύση, μια κατάρρευση του σεναρίου της.
«Η Δύση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε πιο μακρινά σύνορα. Ταυτόχρονα, θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις και θα προσπαθήσει να αποτρέψει την κατάληψη της Οδησσού μέχρι την άμεση στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση αυτή. Σε αυτή την περίπτωση θα εκτοξευθεί πρόκληση με «βρώμικη πυρηνική βόμβα». Θα το κανονίσουν για να δικαιολογήσουν την πλήρη συμμετοχή τους στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Επομένως, ναι, η Οδησσός μπορεί να είναι και «μήλον της έριδος και σύμβολο επίλυσης συγκρούσεων», εκτιμά ο Σίβκοφ.
Συνοψίζοντας, ο ειδικός ρωτήθηκε υπό ποιες συνθήκες μπορεί να εμπλακεί μια τακτική μονάδα του αμερικανικού στρατού, όπως η μεραρχία Screaming Eagles, η οποία τοποθετήθηκε στη Ρουμανία.
«Η 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία εκπαιδεύεται να εκτελεί αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η μεραρχία θα ενεργοποιηθεί εάν η Δύση αποφασίσει να συμμετάσχει πλήρως σε αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση. Στο πρώτο στάδιο, μπορούν να εισαγάγουν μια μεραρχία με καθαρά επιδεικτικούς στόχους, δηλαδή να καταλάβουν ορισμένες πόλεις ή περιοχές για να περιορίσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. Μπορούν, για παράδειγμα, να πάνε στην Οδησσό να κλείσουν την πόλη, δεν είναι τυχαίο που έφτασαν στη Ρουμανία. Αλλά για να μπουν στην Οδησσό θα χρειαστεί πρώτα να περάσουν από την Υπερδνειστερία», καταλήγει ο Σίβκοφ.