Ένοπλες Συρράξεις

Μυστικό «Tirade»: Τι είναι γνωστό για τον Ρωσικό “διακόπτη” δορυφόρων στην Ουκρανία

Οι Financial Times δημοσίευσαν υλικό με καταγγελίες από τον Ουκρανικό στρατό, σχετικά με τη μαζική διακοπή λειτουργίας των δορυφορικών τερματικών Starlink. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από εκπρόσωπο του Κιέβου, ο οποίος σημείωσε ότι στις περιοχές Kherson και Zaporozhye, καθώς και στην περιοχή Kharkov και στα εδάφη κοντά στο DPR και LPR, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα με τις στρατιωτικές επικοινωνίες. 

Κυριολεκτικά δύο ημέρες αργότερα, οι Eurasian Times επεσήμαναν ότι θα μπορούσε να φταίει η χρήση του Ρωσικού συγκροτήματος ηλεκτρονικού πολέμου (EW) Tirada-2S, το οποίο στη Δύση αποκαλείται «το ισχυρότερο αντιδορυφορικό όπλο».

Ρωσικά αντιδορυφορικά όπλα

Τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου (τόσο στη Ρωσία όσο και σε άλλες χώρες) χωρίζονται σε παθητικά και ενεργητικά. 

Το συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου Tirada, έχει σχεδιαστεί για να παρεμποδίζει εχθρικούς δορυφόρους επικοινωνιών και ανήκει σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ενεργού τύπου. Παρά το γεγονός ότι, η ανάπτυξή του βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2001, πολύ λίγα είναι γνωστά για τη συσκευή. 

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κατασκευάζεται σε τέσσερις εκδόσεις: "Tirada-2S", "Tirada-2.2", "Tirada-2.3" και "Tirada-2.4". Για πρώτη φορά, το Tirada αναφέρθηκε επίσημα το 2017, όταν η συζήτηση στράφηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των όπλων για την περίοδο 2018-2027.

Ένα χρόνο αργότερα, εμφανίστηκαν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά, με την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης του Tirada-2.3 και ταυτόχρονα, το συγκρότημα που βασίζεται σε στρατιωτικό όχημα παρουσιάστηκε στο φόρουμ Army-2018. 

Στα τέλη του 2018, εμφανίστηκαν πληροφορίες στον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι, το Tirada-2S θα τεθεί σε υπηρεσία στην Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά από αυτό (το 2019), ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ.

Το 2021, ο σημερινός επικεφαλής της Roskosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, ανέφερε την εμφάνιση 19 νεότερων τύπων εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου, οι πιο προηγμένοι από τους οποίους είναι οι Palantin και Tirada.

Το μόνο που είναι γνωστό για το Tirada είναι ότι τοποθετήθηκε στη βάση του στρατιωτικού οχήματος KamAZ-6350 στο φόρουμ Army-2018. 

Γιατί δεν λειτουργεί το Διαδίκτυο

Οι δορυφόροι επικοινωνιών Starlink του Elon Musk λειτουργούν στις ζώνες Ka και V, χρησιμοποιώντας συχνότητες μεταξύ 26,5-40 GHz και 40-75 GHz για αυτό. Αυτό είναι το εύρος εκατοστών και χιλιοστών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες Ρωσικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου μπορεί να ειδικεύονται στην εξαγωγή δορυφόρων που λειτουργούν σε  εύρος από 300 MHz έως 3 GHz, και ορισμένες στην περιοχή εκατοστών: στην περιοχή από 3 έως 30 GHz.

Πολλοί ειδικοί, κυρίως ξένοι, σημειώνουν ότι το γράμμα S στο όνομα υποδηλώνει μόνο το εύρος των εκατοστών. Αυτό σημαίνει ότι το "Tirada-2S" μπορεί κάλλιστα να συμμετάσχει στην καταστολή των δορυφόρων Starlink που πετούν πάνω από την Ουκρανία. Όμως, δεν είναι γνωστό πόσα τέτοια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, έχει στη διάθεση του ο Ρωσικός στρατός. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το "Tirada-2S" παράγεται σε δύο εκδόσεις: κινητή και σταθερή.

Το "Tirada-2S", σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ικανό να διακόπτει οποιεσδήποτε δορυφορικές επικοινωνίες σε ακτίνα έως και αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, απενεργοποιώντας ακόμη και δορυφόρους που προστατεύονται από θόρυβο. Αυτά, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν  την σειρά v 1.5, τα οποία διακρίνονται από αυξημένη απόδοση.

Ο υπολογισμός του συγκροτήματος ηλεκτρονικού πολέμου Tirada, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, αποτελείται από πέντε χειριστές και μηχανικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο  επιτρέπει να αναπτύξουν τη συσκευή  στη μάχη σε μισή ώρα. Σύμφωνα με ειδικούς, το Tirada λαμβάνει προσδιορισμό στόχου από το Ρωσικό σύστημα προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων (SPRN). Μόλις καθοριστεί η τροχιά, το συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου αρχίζει να στέλνει μια σειρά από παλμούς σε συγκεκριμένες συχνότητες, διακόπτοντας τη λήψη και τη μετάδοση δεδομένων τόσο μεταξύ δορυφόρων όσο και σε τερματικά εδάφους.

Η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Χερσώνα

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανάπτυξη αντιδορυφορικών όπλων στη Ρωσία, πολύ πριν από τις δηλώσεις του Έλον Μασκ, τράβηξε την προσοχή του Αρχηγού του Επιτελείου της Βρετανικής Αεροπορίας Μάικλ Γουίγκστον. Σημείωσε ότι, η ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στον τομέα της διαστημικής νοημοσύνης, θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τη λειτουργικότητα του Starlink, αλλά και το έργο του μεγαλύτερου χειριστή δορυφόρων, της βρετανικής εταιρείας OneWeb.

Ξένοι ειδικοί σημειώνουν ότι το Ρωσικό «Tirada-2S», μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία τόσο μεμονωμένα όσο και ως μέρος ενός τροχιακού αμυντικού συγκροτήματος. Στην περίπτωση ομαδικής καταστολής δορυφόρων (και όχι τοπικών, όπως είναι τώρα), τα όπλα μπορούν να συνδεθούν με το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης και καταστολής Bylina-MM, το οποίο καλύπτει τόσο τις ευρέως χρησιμοποιούμενες όσο και τις στενότερες δορυφορικές συχνότητες επικοινωνίας. 

Επίσης, μεταξύ των ξένων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, υπάρχει μια δημοφιλής άποψη ότι η Ρωσία εργάζεται ενεργά σε ένα επίγειο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (KRBSS), που στοχεύει σε αστερισμούς δορυφόρων χαμηλής τροχιάς και ικανό να καταστείλει ομάδες δορυφόρων.

Τον Απρίλιο, ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι οι δορυφόροι Starlink είναι άτρωτοι στα Ρωσικά ηλεκτρονικά όπλα, ωστόσο, ορισμένες αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν αληθινές από την αρχή. Σύμφωνα με πηγές, η προστασία των δορυφόρων Musk's v 1.0 και v 1.5 θα μπορούσε να αποκατασταθεί, μόνο αφού οι συσκευές εγκατέλειψαν την περιοχή λειτουργίας των Ρωσικών δυνάμεων ηλεκτρονικού πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ