Ένοπλες Συρράξεις

Πως η Άγκυρα επιχειρεί να έχει τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης για το παράνομο μνημόνιο Ντμπέϊμπα-Τουρκίας;-Έρχεται κρίση με Ελλάδα-Αίγυπτο-Ιταλία

"Οι Λίβυοι αντίπαλοι  Dbeibeh και Bashagha  βρίσκονται και οι δύο στην Κωνσταντινούπολη", αναφέρει σε άρθρο του ΜΜΕ της Λιβύης του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Οι πρωθυπουργοί των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων της Λιβύης έφτασαν και οι δύο στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova.

Η Λιβύη διχάζεται μεταξύ της διοίκησης του Fathi Bashagha, ο οποίος επιλέχθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ηγηθεί της χώρας ως προσωρινός πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο, και εκείνη του Abdul Hamid Dbeibeh, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από την εξουσία.

Επικαλούμενη ανώνυμες λιβυκές πηγές, το Nova δήλωσε ότι οι δυο τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, μια χώρα με την οποία οι δύο αντίπαλοι έχουν ισχυρούς δεσμούς.

Ωστόσο, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρίνισε εάν η Ντμπέιμπε και ο Μπασάγκα θα συναντηθούν εκεί ή θα έχουν χωριστές συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.

Το Nova ανέφερε ότι ο Khaled Al-Mishri, ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επικρατείας της Λιβύης, βρίσκεται επίσης αυτή τη στιγμή στην τουρκική μητρόπολη.

Το ταξίδι του Al-Mishri στην Τουρκία έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου είχε κατ' ιδίαν συνομιλίες με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh, στο Μαρόκο.

Ο Αλ-Μισρί και ο Σάλεχ συμφώνησαν να σχηματίσουν μια  κυβέρνηση  Εθνικής ενότητας πριν από το επόμενο έτος, κάτι που ο Ντμπέιμπε απέρριψε."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε για μια ακόμη φορά τις Διεθνείς συγκυρίες προκειμένου να επιχειρήσει να επιβάλλει τετελεσμένα.

Το σχέδιο της  είναι απλό και εδράζεται στο αμοιβαίο οικονομικό κέρδος στη βάση του Win-Win με την Λιβύη.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων η Τουρκία ότι θα έπρεπε για να πετύχει τους στόχους της για την υφαρπαγή της Ελληνικής ΑΟΖ και την επιβολή τετελεσμένων, θα έπρεπε να επικαιροποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Έτσι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στήριξε στρατιωτικά με τους φιλότουρκους μισθοφόρους που έχει στη Λιβύη το "εξαπτέρυγό της", Ντμπέϊμπα, ο οποίος στερείται στην πραγματικότητα οποιασδήποτε θεσμικής εξουσίας, αφού η θητεία του έληξε, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει πράγμα που έκανε, στην υπογραφή του πρόσφατου μνημονίου για εκμετάλλευση των κοτασμάτων φυσικού αερίου σε θάλασσα και στεριά της Λιβύης μαζί με την Τουρκία.

Συνεπώς ο Ερντογάν δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος, στη βάση του  αμοιβαίου κέρδους  σημαντικού μέρους της  ΑΟΖ για  Λιβύη και Τουρκία, προκειμένου να φανεί ότι  η Τουρκία ότι αποτελεί χώρα-πυλώνα εξασφάλισης σημαντικών κερδών για την όποια νέα κυβέρνηση της Λιβύης, που ήθελε  προκύψει τόσο τώρα ως κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όσο και μετά τις εκλογές.

Αυτός είναι ο λόγος που και οι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Μπασάγκα και ο Ντμπέϊμπα του οποίου η θητεία έχει λήξει έχουν προσκαλεστεί στην Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να μπεί  σε θέση οδηγού για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Λιβύη, εξασφαλίζοντας την αποδοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης, του παράνομου νέου μνημονίου Ντμπέϊμπα-Τουρκίας για την κλοπή της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.

Αναμένονται αντιδράσεις φραστικές από Ιταλία-Ελλάδα-Αίγυπτο, αρχικά, ενώ η χώρα μας έχει τονίσει πως θα επέμβει δυναμικά αναλόγως των εξελίξεων.

Μένει να δούμε αν και κατά πόσο στην ίδια γραμμή κύματος κινηθούν Αίγυπτος και Ιταλία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ