Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τα αποτελέσματα της χρήσης Ιρανικών drones από τους Ρώσους στην Ουκρανία -"Μπούσουλας" για την αντιμετώπιση των Τούρκων στο Αιγαίο

"Θανατηφόρα drones: Ισραηλινός εμπειρογνώμονας εξηγεί τι κάνει τα ιρανικά UAV Shahed-136 τόσο επιτυχημένα κατά της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τη Δύση", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία έχουν ως εξής:

"Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής έχουν δημιουργήσει μια φήμη για τον εαυτό τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ενώ αυτά τα drones δεν είναι τόσο εξελιγμένα τεχνολογικά όσο τα αμερικανικά, τα ισραηλινά, τα κινεζικά ή ακόμα και ορισμένα ρωσικής κατασκευής, η Μόσχα τα χρησιμοποιεί ουσιαστικά για να καταστρέψει τις ουκρανικές θέσεις.

Το Κίεβο συγκλονίστηκε στις 17 Οκτωβρίου από το νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησε η Ρωσία χρησιμοποιώντας ιρανικά drones Kamikaze που σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους στην ουκρανική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός με πάνω από εκατό ιρανικά drones καμικάζι προέβη σε κτυπήματα κατά  κτιρίων κατοικιών, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμών επεξεργασίας λυμάτων, γεφυρών, σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

 

 

«Το ένα τρίτο της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας επηρεάστηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ιρανικά drones που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα από τους EurAsian Times, το Ιράν υπήρξε πρωτοπόρος στη βιομηχανία UAV για πολλά χρόνια. Η χώρα αναλαμβάνει έναν πιο εξέχοντα ρόλο ως αναδυόμενη υπερδύναμη drone στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν διαθέτει πολλά UAV που κυμαίνονται από μικρά, ελαφριά συστήματα μικρής εμβέλειας έως μεσαία και  βαρέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) για πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR).

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι γνωστό ότι χειρίζονται περισσότερα ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από πολλά άλλα έθνη, ενώ  έχουν διπλάσιο αμυντικό προϋπολογισμό και αυτό κάτω από τις εξοντωτικές κυρώσεις της Δύσης.

Με βάση διάφορες αναφορές μέσων ενημέρωσης και στοιχεία από την Ουκρανία, η Ρωσία φαίνεται να έχει λάβει δύο τύπους drones από το Ιράν, τη σειρά Mohajer-6 και Shahed-series, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή χτυπημάτων, ηλεκτρονικού πολέμου και στόχευσης.

Ενώ το Ιράν έχει πολλά UAV στο απόθεμά του, το Mohajer-6, το οποίο φέρεται να έχει παραδοθεί στη Ρωσία, είναι ένα από τα κορυφαία μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν.

 

Το τελευταίο στη σειρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Mohajer, το Mohajer-6, μπορεί να πετάξει έως και 18.000 πόδια στον αέρα, κάτι που υπερβαίνει το εύρος πολλών συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας όσον αφορά το ύψος.

Το drone έχει μέγιστη εμβέλεια γύρω στα 200 χιλιόμετρα με 12ωρη αντοχή.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Εκπαίδευσης και Διοίκησης Δόγματος του Στρατού των ΗΠΑ (TRADOC), το Mohajer-6 είναι ένα UAV Πληροφοριών, Επιτήρησης, Απόκτησης Στόχων και Αναγνώρισης (ISTAR) ικανό να μεταφέρει ένα ωφέλιμο φορτίο πολυφασματικής επιτήρησης και έως δύο πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας.

Ο οπλισμός του drone αποτελείται από δύο σκληρά σημεία, ένα κάτω από κάθε πτέρυγα, σχεδιασμένα να φέρουν μία βόμβα ολίσθησης Qaem TV/IR ή έναν πύραυλο Almas. Σύμφωνα με ορισμένες ανεπιβεβαίωτες αναφορές, υπάρχουν επίσης παραλλαγές του Mohajer-6 με τέσσερα σκληρά σημεία, δύο κάτω από κάθε πτέρυγα, ικανά να φέρουν τα ίδια πυρομαχικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-6 που πέταξαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 23 Σεπτεμβρίου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Όσο για τη σειρά Shahed, είναι γνωστό ότι έχει πολλά UAV με μοναδικά σχέδια που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο  ότι τα  Ιρανικά drones που στάλθηκαν στη Ρωσία. θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα drone Shahed-129 και Shahed-191, με βάση πρόσφατες δορυφορικές εικόνες που φέρεται να δείχνουν Ρώσους αξιωματούχους να βλέπουν αυτά τα δύο drones στην αεροπορική βάση Kashan του Ιράν πριν από την αναφερόμενη αγορά.

 

 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αξιόπιστα στοιχεία από την Ουκρανία ήταν κυρίως για  τα drones καμικάζι Shahed-136 που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον ουκρανικών θέσεων. Το drone λέγεται ότι έχει βεληνεκές περίπου 2.500 χιλιομέτρων και μπορεί να μεταφέρει κεφαλές βάρους από πέντε έως τριάντα κιλά.

Σε σύγκριση με το Mohajer-6, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να χρησιμοποιούν το Shahed-136 πιο συχνά, σύμφωνα με στοιχεία των  Ουκρανών.

Ιρανικά drones Kamikaze -Μεγάλη απειλή για την Ουκρανία

Όπως αναφέρουν οι EurAsian Times, τα drones καμικάζι Shahed-136 έχουν γίνει μια σημαντική πρόκληση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ρωσικός στρατός έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς επιθέσεις με σμήνη χρησιμοποιώντας αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ουκρανικών θέσεων που βρίσκονται μέχρι το Κίεβο, βαθιά πίσω από τις γραμμές του ουκρανικού μετώπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

 

 

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός στρατός πέτυχε ένα στοιχείο αιφνιδιασμού με αυτές τις επιθέσεις, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες απόκρουσης από την ουκρανική αεράμυνα.

Αυτές οι επιθέσεις σμήνους περιλαμβάνουν πολλά drones (παρτίδες των πέντε και άνω) που εκτοξεύονται ταυτόχρονα από το ίδιο ράφι για να συντρίψουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για μία μόνο επίθεση σμήνους.

Τα drones καμικάζι παρέχουν στη Ρωσία μια αναλώσιμη και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στα πολύτιμα και ακριβά αεροσκάφη και τους πυραύλους κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων της.

Ακόμα κι αν αυτά τα drones καταρριφθούν, θα εξακολουθούσαν να εξαντλούν το πολύτιμο απόθεμα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Yurii Ihnat περιέγραψε το Shahed-136 ως έναν μικρό εναέριο στόχο που πετά κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα και σπάνια ανιχνεύεται στα ραντάρ.

Τα Shahed-136 χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε μεγάλους αριθμούς κατά τον βομβαρδισμό πολλών πόλεων της Ουκρανίας από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κιέβου, στις 10 Οκτωβρίου, ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό της κρίσιμης γέφυρας Κερτς που συνδέει τη ρωσικά κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας με ηπειρωτική Ρωσία.

Ο στρατός της Ουκρανίας σημείωσε συγκεκριμένα τη χρήση των Shahed-136 κατά τη διάρκεια αυτού του βομβαρδισμού με περισσότερους από 83 ρωσικούς πυραύλους.

Αναφορές από την Ουκρανία κάνουν λόγο ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και υποδομές.

https://youtu.be/ZWU9ibbFsNk

Οι ειδικοί μιλούν για  τα ιρανικά drones

Ο Uzi Rubin, Ισραηλινός αμυντικός  αναλυτής και επί του παρόντος ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, δήλωσε στους EurAsian Times :«Το πλεονέκτημα προέρχεται από το σχεδιασμό των UAV αυτοκτονίας Shahed-136».

Εξήγησε ότι το Shahed-136 είναι ένα πολύ μικρό, απλό, χαμηλό και αργά πετώντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξοπλισμένο με έναν απλό εμβολοφόρο κινητήρα που οδηγεί μια ξύλινη προπέλα,περισσότερο σαν μοντέλο αεροσκάφους παρά με πολεμικό όπλο.

«Είναι πολύ εύκολο στη λειτουργία του ,απλώς ανεβάστε τις συντεταγμένες στόχου και εκτοξεύστε τον με έναν μικρό πύραυλο . Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από ραντάρ ή ηλεκτροοπτικές συσκευές λόγω του μικροσκοπικού του μεγέθους (άνοιγμα φτερών περίπου δύο μέτρα), της χαμηλής ταχύτητάς του, που είναι συνήθως κάτω από το όριο ανίχνευσης των περισσότερων ραντάρ και της μικροσκοπικής υπέρυθρης υπογραφής του», είπε ο Ρούμπιν.

Ο Ρούμπιν επεσήμανε επίσης πώς το Ιράν χρησιμοποίησε αποτελεσματικά το Shahed-136 τον Σεπτέμβριο του 2019 για να χτυπήσει την εγκατάσταση πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στο Abqaiq, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και έκλεισε την εγκατάσταση για δύο μήνες.

«Οι Ρώσοι εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που ενσωματώνουν οι Ιρανοί στο όπλο», είπε ο Ρούμπιν.

Όταν ρωτήθηκε για το drone Mohajer-6, ο Rubin είπε ότι το Mohajer-6 είναι ένα διαφορετικό είδος όπλου, καθώς είναι σχετικά μεγάλο (άνοιγμα φτερών περίπου δέκα μέτρα), πετά σε μεσαία ύψη περίπου 15.000 ποδιών.

«Είναι επίσης αρκετά αργό. Είναι εύκολο να εντοπιστεί και να καταρριφθεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους, ακόμη και με τους παλαιότερους σοβιετικούς τύπους που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί», είπε ο Ρούμπιν.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν το Mohajer-6 τόσο συχνά όσο το Shahed-136. Ωστόσο, το Shahed-136 έχει επίσης κάποιες ελλείψεις.

«Είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί το Shahed-136, αλλά αν εντοπιστεί (τα μέσα για τον εντοπισμό του αναπτύσσονται τώρα), είναι εύκολο να καταρριφθεί λόγω της χαμηλής ταχύτητάς του. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από τη δορυφορική πλοήγηση, η οποία μπορεί να μπλοκαριστεί, με αποτέλεσμα το Shahad-136 να χάσει τον δρόμο του», είπε ο Ρούμπιν.

Εκτός από αυτό, το Shahed-136 κάνει και έναν αναγνωρίσιμο θόρυβο από λίγα χιλιόμετρα μακριά. Ουκρανοί στρατιώτες περιέγραψαν τον ήχο της μηχανής του drone σε όσους βρέθηκαν σε μοτοσικλέτα ή χορτοκοπτικό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα μείγμα εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής και σύγχρονων συστημάτων που παρέχονται από δυτικά έθνη για να αντιμετωπίσουν την απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής.

Ο υποστράτηγος Borys Kremenetsky, ο ακόλουθος άμυνας στην πρεσβεία της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι εκτοξευτές πυραύλων 9K33 Osa (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-8) και τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Shilka είναι πολύ αποτελεσματικά κατά των ιρανικών κατασκεύασε drones.

Επιπλέον, ο Kremenetsky σημείωσε ότι τα γερμανικής κατασκευής  Gepard χρησιμοποιούνται επίσης με μεγάλη αποτελεσματικότητα για την εμπλοκή των drones αυτοκτονίας προτού προκαλέσουν ζημιά στο έδαφος."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά  η αξία των drones, αυτή τη φορά  στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα, εκτιμάται πως αν συνεχιστεί η χρήση των Ιρανικών drone από τη Ρωσία  κατά του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας και επεκταθεί κατά του  οδικού και  κυρίως κατά του σιδηροδρομικού δικτύου της, η Ουκρανική αντεπίθεση  στα ανατολικά της χώρας θα "ξεφουσκώσει".

Ενισχυτικό σημείο θα αποτελέσει προς τούτο και η έλευση του χειμώνα, γεγονός που θα ελαχιστοποιήσει την δυνατότητα κινήσεως αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ εκτός οδών σε πολύ μεγάλο πλην καθοριστικό βαθμό.

Τα παραπάνω αποτελούν μάθημα για τα Ελληνοτουρκικά.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστούν πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.

Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;

Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα  αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα άμεσης απόκτησης UAV, USV drones  από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ