Ένοπλες Συρράξεις

Συγκέντρωση δυνάμεων στη Χερσώνα! Ουκρανικό χτύπημα με νεκρούς & τραυματίες δημοσιογράφους- Οι 5 στόχοι του Στρατηγού Σουροβίκιν

Την περασμένη ημέρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με την αναφορά του Γενικού Επιτελείου, απέκρουσαν επιθέσεις στις περιοχές των οικισμών Μπελογκόροβκα και Ζολοτάρεβκα στην περιοχή Λουγκάνσκ, καθώς και Μπαχμούτ, Σολένταρ, Περβομαΐσκογιε, Ποντέμπα και Μαρίνκα, και το Λίμαν στην περιοχή του Ντόνιετσκ.

Οι Ρώσοι εξακολουθούν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Αβντέεβκα και στο Μπαχμούτ. Και αντεπιτίθενται κοντά στο Λιμάν, από το οποίο πρόσφατα υποχώρησαν. Προχωρούν αργά αλλά σταθερά στο Μπαχμούτ.

Ρωσικά στρατιωτικά κανάλια Telegram ανέφεραν σήμερα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να επιτεθούν από το Λιμάν προς την κατεύθυνση της Κρεμεννάγια. Η Ουκρανία δεν επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες.

Χτυπήματα γίνονται σε ρωσικά περάσματα. Χθες το βράδυ έγινε επίθεση με ρουκέτα στη γέφυρα Αντονόφσκι κοντά στη Χερσώνα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού Tavria. Άλλοι 10 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μάλκεβιτς, ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής μέσων ενημέρωσης του Δημοτικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συνολικά, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν το χτύπημα στη γέφυρα Αντονόφσκι στη Χερσώνα. Η γραμματέας Τύπου των Νοτίων Αμυντικών Δυνάμεων, Ναταλία Γκουμενιούκ, είναι σίγουρη ότι οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να έχουν υποστεί ζημιά, καθώς το χτύπημα δόθηκε κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Και πέθαναν, κατά την εκδοχή της, μεταμφιεσμένοι σε πολίτες στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, τα κανάλια Telegram δημοσιεύουν μαρτυρίες Ρώσων δημοσιογράφων που επρόκειτο να διασχίσουν τον Δνείπερο ακριβώς την ώρα της επιδρομής. Σύμφωνα με τους ίδιους, υπήρχε μια ολόκληρη στήλη εργαζομένων στα ΜΜΕ που περίμεναν να περάσει το πλοίο. Προφανώς, οι Ρώσοι εκκένωσαν τα γραφεία σύνταξης των ΜΜΕ που ήλεγχαν από τη Χερσώνα.

Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Ν. Ουκρανία

Από καθαρά στρατιωτική άποψη, η κατάσταση στη νότια Ουκρανία παραμένει δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο, σύμφωνα με την αναφορά της Επιχειρησιακής Διοίκησης «Νότος». Δεν επιβεβαίωσαν τις επιθετικές ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τις οποίες ανακοίνωσε η ρωσική πλευρά τις προάλλες.

Όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι συνεχίζονται οι απόπειρες για μια ουκρανική επίθεση. Την περασμένη ημέρα στην περιοχή Χερσώνα, σύμφωνα με ρωσικές δηλώσεις, δύο τέτοιες απόπειρες ματαιώθηκαν. Και επίσης απέκρουσε αρκετές επιθέσεις στην κατεύθυνση Ζαπορίζια. Ο ουκρανικός στρατός δεν επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές.

Σε σχέση με το νότιο μέτωπο, σήμερα συνέχισαν να συζητούν την πιθανότητα υπονόμευσης του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβσκαγια. Νωρίτερα, οι Ρώσοι κατηγόρησαν τις ουκρανικές αρχές για τέτοιες προθέσεις - να πλημμυρίσουν τα ρωσικά στρατεύματα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Χθες, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για τέτοιες προθέσεις.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι οι Ρώσοι ναρκοθέτησαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβσκαγια τον Απρίλιο και τώρα ναρκοθετούν εισόδους και περάσματα. Ο ρωσικός στρατός τοποθέτησε επίσης δύο στρατιωτικά φορτηγά KamAZ με μουσαμά χωρίς οδηγούς στο φράγμα, και τα δύο οχήματα είναι πλήρως φορτωμένα με κιβώτια εκρηκτικών.

Λευκορωσική κατεύθυνση

Στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, ένα άλλο πρόβλημα είναι οι στρατιωτικές προετοιμασίες της Λευκορωσίας και η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων εκεί.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών μέχρι στιγμής πιστεύει ότι η ρωσο-λευκορωσική ομάδα στρατευμάτων είναι απίθανο να αντιστοιχεί στον δηλωμένο αριθμό - 70.000 Λευκορώσοι στρατιώτες και 15.000 Ρώσοι.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, είναι απίθανο η Ρωσία να μεταφέρει πράγματι τέτοιο αριθμό επιπλέον στρατευμάτων στη Λευκορωσία, καθώς οι δυνάμεις της είναι συγκεντρωμένες στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι ανησυχητική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μίλησαν στα στρατεύματα και τον άμαχο πληθυσμό της Λευκορωσίας στα ρωσικά σήμερα. Τους προέτρεψαν να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ηγεσίας της χώρας για να μπουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας (αν υπάρχει).

Ο ίδιος ο Αλεξάντερ Λουκασένκο λέει ότι δεν πρόκειται να πολεμήσει με κανέναν. «Μην δίνετε σημασία σε αυτό το ουρλιαχτό. Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά σήμερα. Δεν υπάρχει πόλεμος σήμερα. Δεν το χρειαζόμαστε», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Ωστόσο, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Λευκορωσίας Ντμίτρι Πάντους, έριξε την ακόλουθη φράση: «Δεν είναι επιθυμητό ο εξοπλισμός μας να βρίσκεται στην Ουκρανία, υπάρχουν άνθρωποι εκεί. Αλλά με ενδιαφέρει κάτι άλλο: [αν] αύριο στο μέτωπο, και αυτή (εξοπλισμός - Εκδ. ) θα χρησιμοποιηθεί εκεί, τότε θα μπορεί να πολεμήσει;».

Δηλαδή, ο στρατιωτικός εξοπλισμός στη Λευκορωσία προετοιμάζεται για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αν και δεν είναι γεγονός ότι αυτές οι ίδιες οι ενέργειες θα συμβούν.

Προοπτικές για πόλεμο και ειρήνη

Ορισμένοι δίαυλοι διαπραγμάτευσης συνεχίζουν να λειτουργούν - μεταξύ άλλων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σόιγκου μίλησε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν. Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς. Οι υπουργοί φέρεται να συζήτησαν «επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία».

Αυτή είναι η δεύτερη συνομιλία μεταξύ του Σόιγκου και του επικεφαλής του Πενταγώνου μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Οι τελευταίες ήταν τον Μάιο, το θέμα συζήτησης τότε ήταν το ίδιο - «επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία».

Οι πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις είναι μάλλον σπάνιες. Αλλά είναι πιθανό ότι ο Όστιν ήθελε να κατανοήσει τα σχέδια των Ρώσων σχετικά με το φράγμα Καχόβκα και, ίσως, να διερευνήσει το έδαφος σχετικά με την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Το κομμάτι των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι μια θεωρία που δεν γίνεται αντιληπτή από τους ηγέτες των ΗΠΑ (τουλάχιστον προς το παρόν). Οι πιο ρεαλιστικές προβλέψεις για την κατάσταση στη Δύση ακούγονται κάπως διαφορετικές.

Ο απόστρατος στρατηγός του αυστραλιανού στρατού Μικ Ράιαν σχολίασε μια συνέντευξη με τον Ρώσο διοικητή στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν, λέγοντας τι μπορεί να αναμένεται από τον ρωσικό στρατό τους επόμενους μήνες:

  1. Ο Σουροβίκιν θα συνεχίσει τα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές.
  2. Ο Σουροβίκιν θα επιλέξει το έδαφος που θα υπερασπιστεί τον χειμώνα και αυτό που θα πρέπει να παραδοθεί για χάρη της διατήρησης δυνάμεων για βασικές περιοχές.
  3. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα προστατεύσει τις βασικές στρατιωτικές διαδρομές ανεφοδιασμού και θα δημιουργήσει πιο βιώσιμα logistics.
  4. Η διοίκηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα σχεδιάσει τις επόμενες επιχειρήσεις για το επόμενο έτος και θα συγκεντρώσει πόρους για αυτές.
  5. Ο Σουροβίκιν πρέπει να εφαρμόσει την πολιτική του Πούτιν: να επιμηκύνει τον πόλεμο όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε η Δύση να χάσει το ενδιαφέρον της να στηρίξει την Ουκρανία.

Το τελευταίο σημείο, παρεμπιπτόντως, ανησυχεί το δυτικό κατεστημένο από πολλές απόψεις. Τόσο πολιτικά (μια αλλαγή εξουσίας σε ορισμένες χώρες μπορεί να μειώσει τη στήριξη προς το Κίεβο), όσο και οικονομικά, καθώς ο χειμώνας απειλεί με κρίση.

Και τόσο πολύ που ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, που προέβλεψε την κρίση του 2008, πιστεύει ότι αυτή τη φορά η παγκόσμια οικονομία θα είναι σε πιο τρομερή κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του '70.

«Επειδή στη δεκαετία του '70 είχαμε δύο στασιμοπληθωριστικά σοκ και μια κάμψη του πληθωρισμού, αλλά οι δείκτες χρέους ήταν 100% του ΑΕΠ για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα των προηγμένων οικονομιών... Έτσι μπορούσαμε να χαλαρώσουμε τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική όπως και θέλαμε. Σήμερα, το επίπεδο του χρέους μας προς το ΑΕΠ είναι 350% του ΑΕΠ στον κόσμο, 420% στις προηγμένες οικονομίες», είπε.

«Έτσι δεν θα έχουμε μόνο πληθωρισμό, δεν θα έχουμε μόνο στασιμοπληθωρισμό. Θα έχουμε μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, χειρότερη από τη δεκαετία του '70... Δεν θα είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι ένα κραχ , και τότε θα υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες, οικονομικές κρίσεις και κρίσεις χρέους», είπε ο οικονομολόγος στο Bloomberg.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...