Ένοπλες Συρράξεις

Η Ουκρανία βυθίζεται στο σκοτάδι καθώς η Ευρώπη πασχίζει να αποφύγει την ίδια μοίρα

Στις 18 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι ρωσικά χτυπήματα υψηλής ακρίβειας έχουν ήδη καταστρέψει περίπου το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Η καταστροφή οδήγησε σε μεγάλες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Σήμερα, δεκάδες άλλες ουκρανικές στρατιωτικές, βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις υποδομής επλήγησαν από ρωσικά UAV και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων στην πρωτεύουσα Κίεβο, στο Χάρκοβο, στο Ντνίπρο, στη Ζαπορίζια, στο Ζιτόμιρ και σε άλλες πόλεις.

Εκατοντάδες οικισμοί σε όλη τη χώρα παραμένουν αποκλεισμένοι στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η παροχή νερού έχει σταματήσει σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνοικιών της πρωτεύουσας.

Ορισμένες βιομηχανικές επιχειρήσεις που κάλυπταν τις ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ήδη έλλειψη ανταλλακτικών για την επισκευή εγκαταστάσεων ενεργειακής και βιομηχανικής υποδομής. Οι εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάστηκαν ως επί το πλείστον στη Σοβιετική Ένωση και τα ανταλλακτικά και τα αναλώσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους παράγονται στη Ρωσία.

Η Ουκρανία αναγκάζεται ήδη να στείλει σημαντικό μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού για επισκευή στις συνοριακές χώρες της ΕΕ, επιβαρύνοντας με σημαντικό κόστος επιμελητείας.

Εάν η ένταση και η αποτελεσματικότητα των ρωσικών χτυπημάτων παραμείνει στο σημερινό επίπεδο για τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες, η κατάρρευση της ενέργειας και της βιομηχανίας της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτη.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα βήμα πίσω και αρνήθηκε να επιβάλει περιορισμούς στις τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω πολιτικών διαφορών και ανησυχιών για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να συζητούν διάφορα μέτρα για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ωστόσο, η επιβολή περιορισμών δεν έχει βρει ακόμη συναίνεση μεταξύ όλων των μελών του σωματείου. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία ισχυρίστηκε ότι δεν θα υποστήριζε πρωτοβουλίες που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει τίποτα στο εξωτερικό εάν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά της. Ο επικεφαλής της Gazprom ισχυρίστηκε ότι ένας μονομερής περιορισμός τιμών από την ΕΕ θα συνιστούσε παραβίαση των βασικών όρων της σύμβασης και θα συνεπαγόταν τη διακοπή των προμηθειών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ