"Η Ρωσία έχασε το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία",είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ για αμυντικά θέματα, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Το πιο προηγμένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος της Ρωσίας έχει χτυπηθεί κατά τη διάρκεια πρόσφατων μαχών στην Ουκρανία.
Ουκρανικά στρατεύματα έπληξαν το πολυλειτουργικό ραντάρ του συστήματος αεράμυνας S-400, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Ρωσία.
Η ιστορία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Yuriy Butusov, ο οποίος ανέφερε τη νεκρολογία του Ρώσου υπολοχαγού Andriy Grakov από το Bataisk της περιοχής του Ροστόφ.
Οι λεπτομέρειες που δόθηκαν στον επικήδειο λόγο ανέφεραν ότι ο Grakov ήταν το πλήρωμα του πολυλειτουργικού ραντάρ ως μέρος του συστήματος S-400. Ήταν μαζί με μια ομάδα σε υπηρεσία μάχης κατά τη διάρκεια της μάχης και το όχημά του χτυπήθηκε απευθείας από βολές προερχόμενες από εκτοξευτή ρουκετών.
Το γεγονός ότι αυτό το προηγμένο σύστημα αεράμυνας συμμετείχε σε μάχες στην Ουκρανία είναι κάπως περίεργο. Προφανώς, το σύστημα S-400 υπερασπίστηκε τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.
Σύμφωνα με ορισμένες ρωσικές αναφορές, όπως μια προερχόμενη από το TASS, το S-400 (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler) είναι το πιο πρόσφατο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς που τέθηκε σε λειτουργία το 2007.
Έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή στρατηγικών και τακτικών αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων και υπερηχητικών όπλων και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά επίγειων εγκαταστάσεων.
Το S-400 μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση έως και 400 km και σε υψόμετρο έως 30 km υπό έντονο εχθρικό πυρ και εμπλοκή.
Το S-400 είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο αυτή τη στιγμή."
Υπενθυμίζουμε ότι και άλλο λίαν έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ είχε αναφερθεί στο θέμα λίγες ημέρες νωρίτερα, με άρθρο του με τίτλο, "Καταστράφηκε το S-400; Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το καλύτερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο", αναφέροντας τα εξής:
"Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατέστρεψαν δύο εκτοξευτές S-400 και ένα ραντάρ S-300, μεταξύ άλλων ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, στη Νότια Ουκρανία. Αυτός είναι ο τελευταίος σε πολλούς τέτοιους ισχυρισμούς από το Κίεβο, καθώς ο πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζεται.
Η Επιχειρησιακή Διοίκηση «Νότος» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) ανέφερε σε μια ανάρτηση βίντεο στο Facebook στις 7 Σεπτεμβρίου ότι πραγματοποίησε 370 επιδρομές πυραύλων και πυροβολικού κατά των ρωσικών δυνάμεων, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 Ρώσους στρατιωτικούς και καταστρέφοντας πέντε Grad πολλαπλής εκτόξευσης πυραυλικά συστήματα (MLRS), δύο εκτοξευτές πυραύλων S-400, ένα ραντάρ S-300 και άλλες ρωσικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Η Επιχειρησιακή Διοίκηση της AFU «South» δεν διευκρίνισε πού βρίσκονταν αυτοί οι εκτοξευτές S-400.
Ωστόσο, σύμφωνα με έναν βετεράνο του αμερικανικού Navy SEAL και έναν ανταποκριτή συγκρούσεων, τον Chuck Pfarrer, οι δύο εν λόγω εκτοξευτές S-400 εντοπίστηκαν στο Kherson. Τουλάχιστον ένα από αυτά εντοπίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν μεταφέρθηκε στην περιοχή της Hola Prystan.
Η Hola Prystan είναι μια πόλη στην περιοχή Skadovsk της περιφέρειας Kherson, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις είναι γνωστό ότι διεξάγουν επιθέσεις χρησιμοποιώντας HIMARS MLRS και άλλα συστήματα πυροβολικού και πυραύλων τις τελευταίες ημέρες.
Ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί να ανακαταλάβει την κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Χερσώνα σε αυτό που θεωρείται η πιο φιλόδοξη στρατιωτική επιχείρηση από το Κίεβο στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας.
Ενώ υπήρξαν αρκετοί ισχυροί ισχυρισμοί για νίκες στη Χερσώνα από την ουκρανική πλευρά, οι τελευταίες αναφορές από το εσωτερικό της Ουκρανίας υποδηλώνουν ότι η «επίθεση της Χερσώνας» παραπαίει.
Οι EurAsian Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τους ουκρανικούς ισχυρισμούς και μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει τεκμηριωμένη περίπτωση εκτοξευτών S-400 που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Χερσώνα.
Ρωσικοί εκτοξευτές S-400 υπάρχουν στη Χερσώνα;
Το επιχειρησιακό βεληνεκές πυραύλων του συστήματος S-400 είναι έως 400 χιλιόμετρα και το βεληνεκές επιτήρησης έως 600 χιλιόμετρα. Είναι αμφίβολο ότι ο ρωσικός στρατός θα χρειαστεί να αναπτύξει τους εκτοξευτές πυραύλων S-400 εντός της Ουκρανίας.
Η EurAsian Times ρώτησε τον βετεράνο πιλότο μαχητικών της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) τον Vijainder Thakur τι πιστεύει για την εικαζόμενη παρουσία εκτοξευτών πυραύλων S-400 εντός της Ουκρανίας.
«Από τη ρωσική σκοπιά, η τοποθέτηση συστημάτων S-400 εντός της Ουκρανίας δεν θα είχε νόημα, ενώ τα επιχειρησιακά κέρδη θα ήταν ελάχιστα, αλλά τα συστήματα S-400 θα γίνονταν νόμιμοι στόχοι για την Ουκρανία για να χτυπήσει χρησιμοποιώντας AGM-88 HARM & HIMARS». είπε ο Thakur.
Ο Thakur επεσήμανε επίσης ότι η Ουκρανία, "έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα πυραύλους AGM-88 από μαχητικά MiG-29 εναντίον ρωσικών συστημάτων Αεράμυνας, που αναπτύσσονται στο προγεφύρωμα Kherson, κάτι που θα ήταν αδύνατο να κάνουν με συστήματα S-400 που θα είχαν αναπτυχθεί"
Ωστόσο, τον Ιούλιο, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να κατέστρεψαν ένα ρωσικό ραντάρ χαμηλού ύψους 48Ya6-K1 Podlet-K1 το οποίο λέγεται ότι χρησιμοποιείται για το σύστημα αεράμυνας S-400.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντάρ Podlet-K1 βρισκόταν στην περιοχή Lazurne της περιφέρειας Kherson, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια της Hola Prystan, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ήταν πιθανώς η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση παρουσίας ραντάρ στην Ουκρανία.
Επομένως, εάν υπάρχει αλήθεια στους ισχυρισμούς της Επιχειρησιακής Διοίκησης AFU «Νότος», οι εν λόγω εκτοξευτές S-400 θα μπορούσαν να προορίζονταν για την εκτόξευση των πυραύλων εδάφους-αέρος 9M96E και 9M96E2, που έχουν βεληνεκές 40 και 120 χιλιόμετρα, αντίστοιχα.
Μαζί με το ραντάρ Podlet-K1, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης μεταξύ 200-300 χιλιομέτρων, τα 9M96E και 9M96E2 θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή αερομεταφερόμενων στόχων μεσαίου βεληνεκούς χαμηλής πτήσης.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτή τη δυνατότητα, ο Thakur εξήγησε ότι το S-400 είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα AD με στρώσεις σχεδιασμένο να εμπλέκει ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών και περιλαμβάνει ραντάρ, πυραύλους, EW και συστήματα επικοινωνίας, μερικά από τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ή ως μέρος άλλων συστημάτων, όπως το S-300VM (Antey-2500), που έχουν σχεδιαστεί για να εμπλέκουν ένα στενότερο φάσμα απειλών AD.
«Είναι εφικτό να αναπτυχθούν στοιχεία των συστημάτων S-400 στην απελευθερωμένη Ουκρανία», είπε ο Thakur.
Προηγούμενοι ισχυρισμοί για πλήγματα κατά Ρωσικών S-400
Αυτός είναι ο τελευταίος από πολλούς αβάσιμους ισχυρισμούς για αποτυχίες του συστήματος αεράμυνας S-400 κατά των ουκρανικών επιθέσεων.
Τον Ιούλιο, ο Σύμβουλος του Ουκρανού Υπουργού Εσωτερικών, Anton Gerashchenko, είπε ότι τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα S-400 δεν μπορούσαν να αναχαιτίσουν τους πυραύλους HIMARS, χωρίς να παρέχει καμία λεπτομέρεια για έστω και μία περίπτωση αποτυχίας των S-400 κατά του HIMARS.
Επίσης, λίγο πριν ο Gerashchenko κάνει τους ισχυρισμούς του, μια ουκρανικό ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι οι S-400 δεν μπόρεσαν να καταρρίψουν ούτε έναν πύραυλο HIMARS ούτε στις περιοχές Donbas, Zaporizhzhia ή Kherson.
Κατά τη διάρκεια επίθεσης σε ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση στο Khartsyzk στο Ντόνετσκ, ένας πύραυλος HIMARS κατέστρεψε σύστημα S-400, υποστήριξε η έκθεση.
Τούτου λεχθέντος, είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι αυτή είναι πιθανώς η πρώτη φορά που μια Επιχειρησιακή Διοίκηση του ουκρανικού στρατού ισχυρίζεται επίσημα ότι κατέστρεψε εκτοξευτές S-400.
Αντίθετα, οι προηγούμενοι ισχυρισμοί προέρχονταν από ημιεπίσημες ή μη επαληθεύσιμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Και πάλι, πρόκειται για έναν μεγάλο πόλεμο προπαγάνδας που διεξήχθη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι EurAsian Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς που έκανε το Κίεβο, στη δημοσίευσή του βίντεο στο Facebook."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συγκλίνοντα δύο άρθρα, προκύπτει ότι συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες η Ουκρανία να έχει πλήξει όντως συστοιχία-συστοιχίες S-400 ευρισκόμενες στην Χερσώνα.
Σε αυτό κατατείνουν τα εξής:
Το γεγονός της σπουδαιότητας που έχει για τον Πούτιν ο έλεγχός της από τον ρωσικό στρατό, οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Ρωσικές δυνάμεις απέναντι στην Ουκρανική αντεπίθεση εκεί, καθώς και οι ελλείψεις τους σε πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους, όπου αναπληρώθηκε εν μέρει με τη χρήση των S-400 σε τέτοιες αποστολές.
Επιπλέον η παρουσία των S-400 στη Χερσώνα θα καθιστούσε απαγορευτική την χρήση Ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων για υποστήριξη της αντεπίθεσης των στρατευμάτων της στην περιοχή, κάτι που σε συνδυασμό με τα παραπάνω πιθανότατα να ώθησε τον Πούτιν να τους προωθήσει στη Χερσώνα.
Εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας είναι ότι τυχόν εξοπλισμός των νησιών μας στο Αιγαίο με πυραυλικά συστήματα ΠΕΠ που να φέρουν ΑΤΑCMs, θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τους τουρκικούς S-400, αναγκάζοντας τους να ταχθούν σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης Τουρκίας-Ελλάδας, βαθύτερα στο εσωτερικό της χώρας τους, περιορίζοντας έτσι την εμβέλειά τους στο Αρχιπέλαγος.