Ένοπλες Συρράξεις

Ποια είναι η νέα τακτική του Πούτιν και η σημασία της προσβολής του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας;

"Μπορούν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να καταστρέψουν την ηλεκτρική υποδομή της Ουκρανίας;", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Μετά την έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία και την προσαρτημένη Κριμαία και τον διορισμό του Στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν ως διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα επανέλαβαν μεγάλης κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο κύριος στόχος ήταν η καταστροφή των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Ωστόσο, πάνω από μια εβδομάδα βομβαρδισμών έδειξε ότι αυτός ο στόχος δεν θα είναι εύκολος για τον ρωσικό στρατό να επιτευχθεί με τους σημερινούς πόρους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμβαίνει;

Ρωσικές ρουκέτες στόχευσαν αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, ενώ συνέχισαν το μπαράζ των πυραύλων τη Δευτέρα με χτυπήματα σε στόχους σε όλη τη χώρα.

Από την αρχή αυτής της στρατιωτικής κλιμάκωσης έχουν αναφερθεί θάνατοι αμάχων 

Η απενεργοποίηση του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας θεωρούνταν πάντα ως επιλογή για τη Μόσχα εάν ήθελε να εντείνει την πίεση.

Μια άλλη επιλογή ήταν να χτυπηθούν γέφυρες και κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης για να διακοπεί η ροή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, αλλά η Μόσχα δεν έχει ακόμη επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις έχουν ξεκάθαρα σκοπό να μειώσουν τη βούληση της Ουκρανίας να πολεμήσει προκαλώντας μια χειμερινή ενεργειακή κρίση.

Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα ήρθαν τις πρώτες δύο ημέρες, όταν ο ρωσικός στρατός με  χτυπήματα κατέστρεψε το 30 τοις εκατό της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, όπως δήλωσε στο CNN ο υπουργός Ενέργειας Γερμανός Γκαλουστσένκο.

Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 3.500 οικισμοί έμειναν χωρίς ρεύμα. Εκείνες τις μέρες, όλες οι μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, αντιμετώπισαν μπλακ άουτ και η κυβέρνηση προέτρεψε τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν συσκευές ηλεκτρικής ενέργειας τα βράδια.

Ο ουκρανικός στρατός απάντησε με επίθεση εναντίον ρωσικών στόχων σε παραμεθόριες περιοχές εντός εμβέλειας του πυροβολικού του, αλλά είχαν μικρότερο αντίκτυπο. Η μεγαλύτερη επίθεση έγινε στο Μπέλγκοροντ, όπου ένα θραύσμα βλήματος χτύπησε μια πολυκατοικία την Πέμπτη και την Παρασκευή, ένας υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος έπιασε φωτιά μετά από δεύτερη επιδρομή.

Θα μπορούσε η Ρωσία να "σβήσει τα φώτα" στην Ουκρανία;

Η Ρωσία «εξαπολύει επιθέσεις που προκαλούν τη μέγιστη ζημιά στο ενεργειακό μας σύστημα», είπε ο Alexander Kharchenko, σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας, στο ουκρανικό Forbes την περασμένη εβδομάδα.

Είπε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν να «σπάσουν το ηλεκτρικό δίκτυο σε αποσυνδεδεμένα κομμάτια» και επεσήμανε ότι δεν στοχοποιούνται οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, αλλά οι βασικοί υποσταθμοί που συνδέουν το δίκτυο και επιτρέπουν την εκτροπή της ηλεκτροδότησης εκεί.

Είναι μια λογική τακτική, επειδή οι μετασχηματιστές είναι πιο εύκολο να καταστραφούν με ένα μόνο χτύπημα και είναι τόσο πολλοί που η αεράμυνα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα τους προστατεύσει όλους, σύμφωνα με τον Kharchenko.

Ωστόσο, για να πετύχει αυτή η τακτική, είναι απαραίτητο να διατηρούνται τακτικές επιθέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό καθιστά αδύνατες τις επείγουσες επισκευές και αποτρέπει την εφαρμογή εφεδρικών συστημάτων.

Φαίνεται ότι, την πρώτη εβδομάδα των βομβαρδισμών, οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να το πετύχουν.

Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει πλέον ανάγκη» για περαιτέρω τέτοια πλήγματα στην Ουκρανία, αναφορές αναφέρουν ότι, εκτός από το Κίεβο, πυραύλους εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα σε στόχους στο Τσερνίχιβ του Ζιτομίρ , Ντόνετσκ, Sumy, Dnipro, Mykolaiv, Odesa και Khmelnytskyi περιοχές.

Οι δυτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η Ρωσία δεν έχει την ικανότητα να διατηρήσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία σε αυτό το επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν περιορισμένα αποθέματα όπλων ακριβείας και πυραύλων κρουζ.

Ένα έμμεσο αποδεικτικό στοιχείο για αυτό είναι η εξάρτηση από ακατάλληλα όπλα, αφού τόσο στις 10 Οκτωβρίου όσο και στις 11 Οκτωβρίου, οι πόλεις της Ουκρανίας δέχθηκαν επίθεση με αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300.

Αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν επίγειους στόχους, αλλά είναι σχετικά ανακριβείς.

Ο Ian Williams, ειδικός στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε στο Associated Press ότι η χρήση S-300 σε επίγειους στόχους «είναι σαν να εκτοξεύσατε έναν πύραυλο στον ουρανό, μετά τον οποίο μπορείτε μόνο να παρακολουθήσετε και να δείτε πού προσγειώνεται."

Οι ειδικοί παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των πυραύλων κρουζ και των drones που ανήκουν στον ρωσικό στρατό, ούτε για τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής τους.

Στην αρχή του πολέμου, το ουκρανικό Forbes ανέφερε ότι η Ρωσία διέθετε περίπου 7.000 πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Το Reuters υπολόγισε ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει περισσότερους από τους μισούς πόρους της (3.650 βλήματα με ρυθμό 22 την ημέρα).

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το να βασιζόμαστε σε αυτά τα στοιχεία, αλλά η πραγματική κατάσταση των πραγμάτων είναι απίθανο να διαφέρει πολύ."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Ρωσία επιχειρεί να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να γονατίσει τη βούληση και τις δυνατότητες  του Κιέβου για περαιτέρω συνέχιση της μεγάλης αντεπίθεσής του στα ανατολικά της χώρας. 

Ο Χειμώνας επίσης έρχεται και αναμένεται να είναι δριμύς στην Ουκρανία, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικότατα τους ελιγμούς των Ουκρανικών αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, ιδίως εκτός οδών.

Ο Πούτιν από την άλλη φαίνεται ότι προβαίνει σε δημιουργία γραμμών αμύνης στην περιφέρεια του Ντονμπάς, που θα περιλαμβάνουν χαρακώματα, μόνιμα έργα οχυρώσεως, όπως πολυβολεία, έργα πολλαπλής χρήσεως (ΠΠΧ), οδόντες δράκοντος, ναρκοπέδια, συρματοπλέγματα και άλλα κωλύματα.

Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να κρατήσει τα εδάφη της Ανατολικής Ουκρανίας που κατέλαβε τηρώντας αμυντική στάση τους επόμενους μήνες από τη μια και σφυροκοπώντας το ηλεκτρικό δίκτυο και άλλες κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας από την άλλη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ