Ένοπλες Συρράξεις

Μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη: Πώς τα Ρωσικά drones ξεπέρασαν την Ουκρανική αεράμυνα

Η Ρωσία συνέχισε να εξαπολύει μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα των ίδιων χτυπημάτων που έγιναν την προηγούμενη μέρα, το Κίεβο διαβεβαίωσε ότι, η Ουκρανική αεράμυνα αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα Ρωσικά όπλα. Ωστόσο, ξαφνικά έγινε σαφές ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πλέον  αεράμυνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προστατεύσει ούτε το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Πριν από μια εβδομάδα (10 Οκτωβρίου), μετά από μακρά διακοπή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας επανέλαβαν τα χτυπήματα στο Κίεβο. Στη συνέχεια, οι στόχοι των χτυπημάτων ήταν εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής, υποσταθμοί και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας. 

«Έχει τελειώσει πραγματικά η Ρωσία από πυραύλους, τους οποίους μεταδίδει κάθε δεύτερη μέρα η Ουκρανική τηλεόραση; Όχι. Αλλά η ικανή μάχη είναι αδύνατη χωρίς ανάλυση της αντίδρασης του εχθρού. Και το πιο σημαντικό, η ανταπόκριση σε αυτές τις ενέργειες και η αλλαγή της τακτικής τους», αναφέρει Ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Δυνατό φθινόπωρο  -  2022

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, την περασμένη εβδομάδα πύραυλοι (Caliber, Kh-101, Kh-555), 83 συνολικά καθώς και drones (24 τεμάχια) έπληξαν αντικείμενα στο έδαφος της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, καταρρίφθηκαν 43 πύραυλοι και 13 UAV. 

Ωστόσο, όσα πυρομαχικά έφτασαν στους στόχους τους, κατάφεραν να διαταράξουν τη λειτουργία του Ουκρανικού ενεργειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, ανάγκασαν τις Ουκρανικές αρχές να αρνηθούν να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στις χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή, μείωσαν τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Κιέβου.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι χωρίς αεράμυνα, η ζημιά θα έπρεπε να ήταν διπλάσια, μπορεί να υποτεθεί ότι ένα χτύπημα 100% θα μπορούσε να διασπάσει εντελώς το ενεργειακό σύστημα σε άσχετα τμήματα», αναφέρει το Ρωσικό μέσο.

Ωστόσο, το Κίεβο και μια σειρά από άλλες περιοχές, καλύπτονται καλά από την αεράμυνα. Τουλάχιστον, αυτό λένε επίσημα οι Ουκρανικές αρχές. Και το μαζικό χτύπημα της 10ης Οκτωβρίου, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από το  Κίεβο ως επιχείρημα, για την αύξηση της προμήθειας συστημάτων αεράμυνας από τους συμμάχους του Κιέβου. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έλαβε το σύστημα αεράμυνας NASAMS από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Ροστίσλαβ Σμιρνόφ, το Κίεβο καλύπτεται όχι μόνο από αεράμυνα, αλλά από συστήματα αεράμυνας με τεχνητή νοημοσύνη (!)», αναφέρει το Ρωσικό μέσο και συνεχίζει:

Αλλαγή προσέγγισης

«Αλλά αν αντικαταστήσετε πυραύλους με drones, UAV; Ναι, δεν είναι τόσο γρήγοροι και δεν φέρουν τόσα εκρηκτικά. Αλλά, αν κρίνουμε από αυτό , τα συστήματα αεράμυνας είναι ανίσχυρα εναντίον τους: ένας αντιαεροπορικός πύραυλος απλά «δεν βλέπει» το drone και φεύγει. Επιπλέον, οι πύραυλοι που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν αεροσκάφη ή/και πυραύλους έχουν συγκρίσιμη ταχύτητα». 

Δεν είναι τυχαίο που η Ρωσία υιοθετεί υπερηχητικούς πυραύλους: τα συμβατικά συστήματα αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας, δεν μπορούν πλέον να συμβαδίσουν με αυτούς.

«Αλλά εδώ η κατάσταση αντιστρέφεται: το drone είναι πολύ αργό, τουλάχιστον για τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας. Και προσπαθούν να τα καταρρίψουν, όπως καταλαβαίνουμε, μακριά από υπερσύγχρονα όπλα», αναφέρει.

Γι' αυτό η πρώτη αντίδραση των Ουκρανών, ήταν να προσπαθήσουν να καταρρίψουν τα drones με πυρά φορητών όπλων. Και ο σύμβουλος του επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, συνέστησε μάλιστα στους  απλούς Ουκρανούς να υιοθετήσουν αυτή την εμπειρία και να πυροβολούν drones. 

Κάτι δεν πάει καλά

Επισήμως, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι στις 17 Οκτωβρίου, 42 UAV συμμετείχαν στην πρωινή επιδρομή στην Ουκρανία, 36 από τα οποία καταρρίφθηκαν (για το Κίεβο - 30 και 25, αντίστοιχα).

Αλλά εδώ γεννάται το ερώτημα: Εάν η Ουκρανία έχει καταρρίψει περισσότερο από το 80% των drones, γιατί χρειάζεται προμήθειες αεράμυνας (για τις οποίες ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία έχει μόνο το 10% από αυτά που χρειάζονται); 

Εάν η Ουκρανική αεράμυνα είναι τόσο επιτυχημένη στην κατάρριψη Ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γιατί ζητά από τους πολίτες να πυροβολούν εναντίον τους; 

«Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο για να καταρρίψει ρωσικά drones. Η αεράμυνα που κάλυπτε το Κίεβο με τεχνητή νοημοσύνη, προφανώς, κάπου χάθηκε. Ή υπήρχε μόνο στις φαντασιώσεις του συμβούλου του επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών Smirnov», αναφέρει το Ρωσικό μέσο.

Επιπλέον, η κατάρριψη drones με συστήματα αεράμυνας είναι επίσης, απίθανη από οικονομική άποψη (τα drones είναι πολύ φθηνότερα από τους πυραύλους αεράμυνας). 

«Λοιπόν, τα αποτελέσματα αυτού που συμβαίνει για μια ολόκληρη εβδομάδα, συνόψισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky. Από τις 10 Οκτωβρίου, το 30% των Ουκρανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έχουν καταστραφεί, οδηγώντας σε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα , είπε  το πρωί της Τρίτης. Αναγνωρίζοντας έτσι, τόσο τη δύναμη των Ρωσικών όπλων όσο και την ανικανότητα της αεράμυνας της Ουκρανίας», ανέφερε το Ρωσικό μέσο.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ