Στο πλαίσιο της επιθετικότητας της Ρωσίας, πολλές χώρες του κόσμου αρχίζουν να βγαίνουν από τον «λήθαργο του ύπνου» των ειρηνιστικών αποταμιεύσεων στην άμυνα και αρχίζουν, να επεκτείνουν τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες, και πάλι, περιλαμβάνουν την αγορά νέων όπλων.
Προκύπτουν επίσης ερωτήματα, σχετικά με τη δυνατότητα διατήρησης της διεξαγωγής εχθροπραξιών υψηλής έντασης, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, το θέμα της επέκτασης της παραγωγής πυρομαχικών τίθεται ήδη από τις ΗΠΑ, σε επίπεδο ολόκληρου του ΝΑΤΟ, κάτι που απαιτεί πολύ αυστηρότερη τυποποίηση. Και μια σημαντική επέκταση της παραγωγής Javelin ATGM, βλημάτων GMLRS για HIMARS, ανανέωση παραγωγής Stinger κ.λπ., απαιτεί 2-3 χρόνια .
Είναι ήδη δυνατό να πούμε με σιγουριά ότι, τα αμυντικά-βιομηχανικά συγκροτήματα των δυτικών χωρών «αποτυγχάνουν», όσον αφορά τον ρυθμό παραγωγής όπλων, επειδή οι εκτεταμένοι τεχνολογικοί κύκλοι παραγωγής δημιουργούν μια τέτοια κατάσταση, που είναι απαραίτητο οι παραγγελίες για όπλα να γίνονται εκ των προτέρων.
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βοηθήσει στον συντονισμό της προμήθειας όπλων, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στη συνάντηση πριν από τη συγκέντρωση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στελέχη αμυντικών εταιρειών δήλωσαν ότι, η βιομηχανία τους ήταν προσανατολισμένη ώστε τα κράτη της ΕΕ να ξοδεύουν λιγότερα για την άμυνα παρά περισσότερα, μετά από δεκαετίες ειρήνης στην Ευρώπη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία έχει ξεκινήσει διάλογο με τη βιομηχανία και τους συμμάχους, για το πώς να ενισχύσει την παραγωγή και να αναπληρώσει τα αποθέματα όπλων.
Είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι, «οι υπουργοί Άμυνας θα λάβουν αποφάσεις για αύξηση των αποθεμάτων». Η μείωση των αποθεμάτων ήταν το σωστό για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, αλλά η παραγωγή έπρεπε τώρα να αυξηθεί, για να διασφαλίσει τις δυνατότητες των συμμάχων τους και να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «για μακροπρόθεσμα».
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ είπε ότι, αναμένει από τους υπουργούς να αποφασίσουν για πιο φιλόδοξους στόχους που θα παρέχουν στη βιομηχανία, τη μακροπρόθεσμη ζήτηση που απαιτούν για να επενδύσουν σε νέα δυναμικότητα και να εξετάσουν τις κοινές αγορές.
Ο Nicolas Chamussy, διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής αμυντικής εταιρείας Nexter, δήλωσε ότι η βιομηχανία έπρεπε να ανταποκριθεί στη δραματική αύξηση της ζήτησης στρατιωτικού εξοπλισμού της ΕΕ, ενώ οι παραγωγικές ικανότητες σχεδιάστηκαν για καιρό ειρήνης.
Σημαντική ζήτηση
Πρόσθεσε ότι, υπάρχει πολύ σημαντική ζήτηση για δυνατότητες πυροβολικού στην Ευρώπη.
Η Nexter, σχεδιάζει και κατασκευάζει στρατιωτικά οχήματα για Γαλλικές και διεθνείς ένοπλες δυνάμεις. Είναι πλέον μέρος της γαλλογερμανικής KNDS, η οποία ανήκει κατά 50% στο Γαλλικό κράτος και κατά 50% στην οικογενειακή Wegmann-Gruppe.
Η ΕΕ αγοράζει εξοπλισμό και προμήθειες για τον Ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων φονικών όπλων, τα οποία είπε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς.
Την περασμένη Παρασκευή, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δώσουν περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό θα συζητηθούν αυτόν τον μήνα.
Η Ρωσία έριξε πυραύλους κρουζ σε πολυσύχναστες πόλεις της Ουκρανίας τη Δευτέρα, σε αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλεσαν «τρομακτικά χτυπήματα», σκοτώνοντας αμάχους και εξουδετερώνοντας την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση των αμάχων, με τις πιο διαδεδομένες αεροπορικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, θα ζητήσει από τους ηγέτες της ομάδας των εθνών της G7 να προμηθεύσουν επειγόντως την Ουκρανία με όπλα αεράμυνας.
«Η άμεση συνέπεια για εμάς (της εισβολής της Ουκρανίας από τη Ρωσία), είναι ότι μας ζητείται να κάνουμε περισσότερα, να εργαστούμε γρηγορότερα, να τα παραδώσουμε με υψηλότερο ρυθμό και μας ζητείται να τα κάνουμε όλα αυτά τώρα», δήλωσε ο Eric Bérenger, επικεφαλής της πανευρωπαϊκής κατασκευαστής πυραύλων MBDA.
Η εταιρεία ανήκει στις Airbus, BAE Systems και Leonardo
Ο Chamussy του Nexter, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να αποφύγουν αυτό που ονόμασε «ανακατακερματισμό σε εθνικό επίπεδο» σε ένα πολεμικό, ταραχώδες περιβάλλον, με τα κράτη μέλη να επιδιώκουν το καθένα τη δική του ατζέντα.
«Αντίθετα, αυτή η πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε, καλώντας για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων με καλύτερη, πιο αποτελεσματική συνεργασία.
Τα στελέχη είπαν ότι, χρειάζονταν επειγόντως περισσότερο προσωπικό. Ο Chamussy, κάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει στη δημιουργία μιας «δεξαμενής ανθρώπων» και πρότεινε, να καλέσουν πίσω όσους συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα και να χρησιμοποιήσουν άλλες εταιρείες και εταιρείες διπλής βιομηχανίας για ειδικούς.
Τεκτονική μετατόπιση
Και η παγκόσμια αμυντική αγορά αναμένει στην πραγματικότητα μια τεκτονική μετατόπιση, η οποία σχετίζεται και πάλι με τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, με το γεγονός ότι τώρα η αγορά όπλων από αυτήν κινδυνεύει να υποκύψει σε εξαιρετικά σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και επιπλέον περιφρόνηση από τον πολιτισμένο κόσμο.
Και εκείνες οι χώρες που επικεντρώθηκαν στα Ρωσικά όπλα, θα επιλέξουν τώρα μεταξύ των προσφορών των ΗΠΑ, της ΕΕ ή της Κίνας. Και πάλι, δεν θα υπάρχουν άλλα όπλα στον κόσμο από αυτό. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η μελλοντική τελική απόρριψη του κόσμου από τα υπολείμματα των Σοβιετικών όπλων, γιατί το ερώτημα από πού να προμηθευτούν πυρομαχικά και ανταλλακτικά γι' αυτό γίνεται ακόμη πιο επείγον.
Και όλη αυτή η διαδικασία, βασίζεται στους ήδη αναφερθέντες κύκλους παραγωγής και στη μέγιστη παραγωγική ικανότητα των αμυντικών επιχειρήσεων. Αυτό που προκύπτει είναι μια έλλειψη, γιατί ακόμη και αυτοί που έχουν χρήματα δεν μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν αμέσως, παρά μόνο στέκονται «στην ουρά» και κρατούν τη θέση τους σε αυτήν με όλη τους τη δύναμη.
Φυσικά, η δυτική αμυντική βιομηχανία θα ανταποκριθεί σε αυτό, ειδικά επειδή πιέζεται με όλες της τις δυνάμεις να επεκτείνει την παραγωγή όπλων, αποδεικνύοντας ότι αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη τάση και είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα δυτικό συλλογικό αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα . Αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου, που θα χρειαστεί μόνο για την επέκταση της παραγωγής, η οποία βασίζεται όχι μόνο στην παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων που παράγουν τελικά προϊόντα, αλλά και στην πολλαπλή αύξηση της παραγωγής όλων των συστατικών.