Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Ψεύτικες απειλές”: Γιατί τα μαχητικά F-16 χρησιμοποιούν “αδρανείς” πυραύλους αέρος-αέρος

Μαχητικά αεροσκάφη της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν ασκήσεις βομβαρδισμού ακριβείας ως μέρος διμερούς άσκησης πάνω από τη Δυτική Θάλασσα στις 4 Οκτωβρίου, ως απάντηση στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς της Βόρειας Κορέας την ίδια ημέρα.

«Με τη συμμετοχή τεσσάρων F-15K της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας και τεσσάρων μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το F-15K της Νότιας Κορέας εκτόξευσε δύο βόμβες κοινών πυρομαχικών άμεσης επίθεσης (JDAM), εναντίον ενός εικονικού στόχου στο πεδίο βολής Jikdo στη Δύση Θάλασσα», δήλωσε ο Κοινός Αρχηγός Επιτελείου (JCS) της Νότιας Κορέας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ασκήσεις είχαν στόχο να δείξουν, τις «ικανότητες των συμμάχων να διεξάγουν ένα χτύπημα ακριβείας στην αρχή των προκλήσεων», πρόσθεσε η JCS.

Λίγο μετά, οι φωτογραφίες από αυτές τις ασκήσεις με μεγάλη δημοσιότητα, άρχισαν να κυκλοφορούν στα social media. Ένας χρήστης του Διαδικτύου επεσήμανε ότι, τα νοτιοκορεατικά F-15K Slam Eagles μετέφεραν ζωντανά πυρομαχικά, σε αντίθεση με τα αμερικανικά F-16.

«Τα F-15K Slam Eagles της ROK (της Δημοκρατίας της Κορέας) μεταφέρουν ζωντανά JDAM (πυρομαχικά κοινής άμεσης επίθεσης) και AMRAAM  (AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) ενώ τα F-16 της USAF φέρουν αδρανή AMRAAMS και ACMI training pods», σημείωσε χρήστης στο Twitter.

Οι EurAsian Times, μίλησαν με ειδικούς για να καταλάβουν γιατί τα αμερικανικά μαχητικά, σε αντίθεση με τους νοτιοκορεάτες ομολόγους τους, θα μπορούσαν να φέρουν αδρανή όπλα σε διμερείς ασκήσεις βομβαρδισμού ακριβείας.

Σύμφωνα με τον βετεράνο πιλότο της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), τον αρχηγό της μοίρας Vijainder Thakur, μια πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι «το μαχητικό ROK κατευθύνεται προς ένα οργανωμένο πεδίο διαχείρισης των ΗΠΑ για πρακτική βολή των JDAMS & AMRAAM. Το F-16 με το ACMI pod του καταγράφει δεδομένα, όπως παραμέτρους απελευθέρωσης, για τον απολογισμό και ενημέρωση του  πιλότου».

Ο Σμήναρχος Κωνσταντίνος Ζηκίδης, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF), δήλωσε στους EurAsian Times ότι ,«από τεχνικής άποψης, οι περισσότερες ασκήσεις εκπαίδευσης γίνονται με τη χρήση αδρανών πυρομαχικών, εκτός από τα πυρομαχικά που πρόκειται να δαπανηθούν».

«Αυτό δεν είναι μόνο για την ασφάλεια, αλλά κυρίως για τη βέλτιστη διατήρηση των επιχειρησιακών όπλων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, από τη στιγμή που ένα ζωντανό όπλο αφαιρείται από το κοντέινερ του (όπου θα μπορούσε να παραμείνει για τουλάχιστον δέκα χρόνια) και χρησιμοποιείται σε επιχειρησιακές συνθήκες, υπάρχει ένα αυστηρό όριο, ανάλογα με τον αριθμό των πτήσεων, καιρικές συνθήκες κλπ.

«Όταν συμπληρωθεί αυτό το όριο, το όπλο πρέπει να αφαιρεθεί από την ενεργό υπηρεσία και να υποβληθεί σε έλεγχο (η οποία θα μπορούσε να είναι δαπανηρή). Γενικά, δεν βγάζουμε ένα όπλο από την αποθήκευση εκτός αν υπάρχει καλός λόγος.

«Σχετικά με την πρόσφατη άσκηση των ΗΠΑ και της RoK, το γεγονός ότι τα F-15 της ROKAF έφεραν ζωντανά όπλα ενώ τα F-16 της USAF έφεραν αδρανείς AMRAAM και λοβούς εκπαίδευσης ACMI, φαίνεται απολύτως φυσιολογικό. Τα F-15 της ROKAF, έπρεπε να φέρουν ζωντανά JDAM από τη στιγμή που διεξήγαγαν ένα χτύπημα JDAM.

«Καμία βολή αέρος-αέρος δεν περιλαμβανόταν σε αυτή την άσκηση, επομένως τα F-16 της USAF δεν αναμενόταν να φέρουν ζωντανούς πυραύλους».

Από πολιτική άποψη, ο Ζικίδης πιστεύει ότι ακόμη και αν «οι ΗΠΑ ήθελαν να δείξουν τη δέσμευσή τους στην άμυνα της Νότιας Κορέας, η εκτόξευση ενός πραγματικού πυραύλου,  θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα».

Η άσκηση βομβαρδισμού ακριβείας στις 4 Οκτωβρίου, ήταν μία από τις πολλές ασκήσεις αέρος, εδάφους και ναυτικού που πραγματοποιήθηκαν από τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον, μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς της Βόρειας Κορέας που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο ακόμη βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ). Οι πύραυλοι εικάζεται ότι, είναι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, η πρόσφατη αύξηση στον αριθμό των εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα υποδηλώνει ότι, θα μπορούσε σύντομα να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές για πρώτη φορά από το 2017, με τις προετοιμασίες να παρατηρούνται στο χώρο δοκιμών της εδώ και μήνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...