Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σενάρια ολέθρου! Από τα πυρηνικά μέχρι τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο-H ουκρανική προειδοποίηση και η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα επισημοποιεί το δικαίωμα χρήσης προληπτικών πυρηνικών επιθέσεων για άμυνα

Όπως αναφέρει το Reuters ένας νέος νόμος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της ΛΔΚ καθιστά το πυρηνικό καθεστώς της χώρας μη αναστρέψιμο και επιτρέπει προληπτικά πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση επικείμενης επίθεσης με χρήση όπλων μαζική καταστροφή ή απειλή για «στρατηγικές εγκαταστάσεις», συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του κράτους.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά όπλα, ακόμα κι αν η χώρα αντιμετωπίσει έναν αιώνα κυρώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα είναι το μόνο κράτος στην ιστορία που αποχώρησε από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει έξι πυρηνικές δοκιμές από το 2003, η τελευταία τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταδίκασε την έγκριση από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ νόμου που παρουσιάζει τη Βόρεια Κορέα έτοιμη να εξαπολύσει προληπτικές πυρηνικές επιθέσεις, καταγγέλλοντας "απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα" τόσο σε περιφερειακή όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

https://www.youtube.com/watch?v=gGseNAtuA4Y

"Αυτή η νέα κλιμάκωση εκ μέρους των βορειοκορεατικών αρχών αντιπροσωπεύει απειλή για τη διεθνή και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια", δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι το Παρίσι "υπογραμμίζει με έντονη ανησυχία τις ολοένα και πιο επιθετικές δηλώσεις από τη Βόρεια Κορέα".

Ουκρανία 

"Ο Ανώτατος Στρατηγός της Ουκρανίας προειδοποιεί ότι «περιορισμένος» πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να αποκλειστεί" είναι την ίδια στιγμή ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς Αμερικανικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ο Στρατηγός Valeriy Zaluzhnyi, ο Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι δεν αποκλείεται ο πόλεμος στη χώρα του να μετατραπεί σε μια «περιορισμένη» πυρηνική σύγκρουση που θα μπορούσε να προσελκύσει άλλες χώρες και να πυροδοτήσει τον Παγκόσμιο Πόλεμος III.

Συγκεκριμένα τόσο ο Στρατηγός Valeriy Zaluzhnyi, όσο και ο Υποστράτηγος Mykhailo Zabrodskyi, ο οποίος υπηρετεί ως πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας, άμυνας και πληροφοριών του ουκρανικού κοινοβουλίου, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Ukrinform.

https://www.youtube.com/watch?v=7V2_9_hmQmE

Το δίδυμο έγραψε ότι ένας παράγοντας που αξίζει να ληφθεί υπόψη στην προσέγγιση της Ρωσίας στον πόλεμο είναι η υποκείμενη απειλή της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, υποστηρίζοντας ότι η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας έδειξε ότι «παραμελεί» την έννοια της παγκόσμιας πυρηνικής ασφάλειας, όπως αποδεικνύεται από τις ενέργειές της στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia και γύρω από το Τσερνόμπιλ.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ακόμη και τα πυρηνικά χτυπήματα θα επιτρέψουν στη Ρωσία να κάμψει τη βούληση της Ουκρανίας να αντισταθεί», έγραψαν οι Zaluzhnyi και Zabrodskyi.

«Αλλά η απειλή που θα προκύψει για ολόκληρη την Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Προειδοποίησαν ότι «η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής των κορυφαίων δυνάμεων του κόσμου σε μια «περιορισμένη» πυρηνική σύγκρουση, φέρνοντας πιο κοντά την προοπτική του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί εντελώς».

Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή μόνο για την Ουκρανία και μερικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα γίνει ένα «τρομοκρατικό κράτος παγκόσμιας κλίμακας».

Με τη Ρωσία να αντιμετωπίζει μεγάλες απώλειες στρατευμάτων στην Ουκρανία και να αγωνίζεται να σημειώσει σημαντικά κέρδη στον πόλεμο, οι Δυτικοί αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να στραφεί στα πυρηνικά όπλα εάν απελπιστεί αρκετά.

"Δεδομένης της πιθανής απόγνωσης του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των οπισθοδρομήσεων που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής, στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης. " είχε πεί πρίν μήνες ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

Προφανώς ανησυχούμε πολύ. Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανησυχεί βαθιά για την αποφυγή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, για την αποφυγή ενός ορίου στο οποίο, ξέρετε, η πυρηνική σύγκρουση είναι δυνατή», είπε ο Μπερνς.

Ο Πούτιν έθεσε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λίγο μετά την εισβολή και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Ρώσο ηγέτη για «πυρηνικό κροτάλισμα».

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε στις αρχές Αυγούστου ότι «η ανθρωπότητα εξαρτάται από  μόνο μια παρεξήγηση, ένα λάθος υπολογισμό,από τον πυρηνικό αφανισμό».

«Τα σύννεφα που χώρισαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μαζεύονται για άλλη μια φορά», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι κρίσεις με «πυρηνικό υπόβαθρο» συνιστούν Παγκόσμια απειλή αναφέροντας ρητά την «εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Οι τακτικές πυρηνικές κεφαλές έχουν μικρότερη πυρηνική απόδοση από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Το οπλοστάσιο των τακτικών πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 0,3 κιλοτόνων  έως και 170 κιλοτόνων, ενώ η απόδοση της βόμβας που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα ήταν 15 κιλοτόνοι.

Οι ειδικοί στα πυρηνικά όπλα υποστηρίζουν ότι η ιδέα ενός «περιορισμένου» πυρηνικού πολέμου είναι λανθασμένη, καθώς μόλις ξεκινήσει μια πυρηνική ανταλλαγή, θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ο Ντάριλ Κίμπαλ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων, έγραψε για το θέμα τον Μάιο του 2022 για το Arms Control Today.

Ο Κίμπαλ είπε: «Οι θεωρίες ότι ο πυρηνικός πόλεμος μπορεί να είναι «περιορισμένος», είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και αγνοούν τον αφάνταστο ανθρώπινο πόνο που θα προκαλούσαν οι πυρηνικές εκρήξεις.

Στην πράξη, από τη στιγμή που τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιηθούν από αντιπάλους με πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί γρήγορα, σε μια καταστροφική ανταλλαγή που περιλαμβάνει τα χιλιάδες στρατηγικά πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς στα οπλοστάσια των ΗΠΑ και της Ρωσίας».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, γεγονός το οποίο θα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τις εμπόλεμες μαχόμενες δυνάμεις, αφού η δράση θα προκαλέσει αντίδραση, όσο και για την Ευρώπη ολόκληρη

 Σε τέτοια περίπτωση  ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας θα είναι ο πρώτος πόλεμος  στην Παγκόσμια Ιστορία που θα χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα , αλλάζοντας την υφή των στρατιωτικών επιχειρήσεων δια παντός

Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης

Στην πολεμική τέχνη, η τακτική  χρησιμοποίηση των στρατευμάτων διαφοροποιείται πάρα πολύ όταν σχεδιάζεται υπό την απειλή πυρηνικού κτυπήματος σε σχέση με αυτή της διεξαγωγής του πολέμου με συμβατικά όπλα.

Αυτή η διαφοροποίηση αγκαλιάζει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, προέλαση, επίθεση, άμυνα, απαγκίστρωση, με λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας του προσωπικού και με αραίωση της διάταξης του για ευνόητους λόγους

Εμείς εδώ θα αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένα στοιχεία, προκειμένου να υπάρχει μια στοιχειώδης κατανόηση των όσων ενδεχομένως συμβούν στην Ουκρανία, στην πολύ ακραία περίπτωση χρήσης τακτικών από τον Πούτιν. 

Οι  πυρηνικές εκρήξεις  μπορεί να είναι αναλόγως του ύψους της έκρηξης τους, εναέριες υψηλές, εναέριες χαμηλές, επιφανειακές και υπόγειες (υποεπιφανειακές)

Στις εναέριες υψηλές εκρήξεις  και στις υπόγειες τα αποτελέσματα από τη θερμική ακτινοβολία και το ωστικό κύμα προκαλούν πολύ λίγες  ανθρώπινες απώλειες στην πρώτη και μηδενικές σχεδόν στη δεύτερη, σε σχέση με τις υπόλοιπες

Ωστόσο οι εναέριες υψηλές πυρηνικές εκρήξεις προκαλούν σημαντικότατες βλάβες σε οτιδήποτε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό μέσο, με αποτέλεσμα, εχθρικά ραντάρ, τηλεπικοινωνίες, ασύρματοι του εχθρού να νεκρώνουν στην περιοχή της έκρηξης, το μέγεθος της  οποίας εξαρτάται από το μέγεθος του πυρηνικού όπλου

Στην περίπτωση  που κάποιος θέλει να προκαλέσει εκφοβισμό του εχθρού και νέκρωση των επικοινωνιών του  θα μπορούσε να προκαλέσει μια εναέρια υψηλή έκρηξη με τη χρήση τακτικού πυρηνικού οπλου

Ανάλογα για εκφοβισμό θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη, η οποία όμως λόγω  της πολυπλοκότητας της προετοιμασίας της, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να διεξαχθεί σε έδαφος του εχθρού

Αναφορικά τώρα με τις εναέριες χαμηλές και επιφανειακές , εδώ έχουμε μεγάλη πρόκληση απωλειών του προσωπικού  από ωστικό κύμα και την θερμική ακτινοβολία, οπότε το στρατιωτικό προσωπικό θα πρέπει  να φορέσει σε χρόνο λίγων δευτερολέπτων την στρατιωτική του προσωπίδα και στη συνέχεια το ταχύτερο δυνατό την προσταστευτική του στολή, για να έχει μια στοιχειώδη προστασία

Η χρησιμοποίηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης, γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποίο, όπως ενδεχομένως, η διάσπαση αμυντικής τοποθεσίας του εχθρού, η καταστροφή δυνάμεών του είτε εν α γραμμή, είτε εφεδρικές, καθώς και η απαγόρευση χρήσης από αυτόν συγκεκριμένης κατεύθυνσης είτε αντεπιθέσεως είτε ενίσχυσης των εμπρός τμημάτων

Τελειώνοντας εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν θα καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών πλήν θεαματικής απρόποπτης εξέλιξης στο πεδίο της μάχης, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συμβαίνει μέχρι στιγμής, αφού η Ρωσία έστω και δύσκολα  αναμένεται να καταλάβει πλήρως τα εδάφη του Ντονμπάς, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι αναχαιτίζεται η Ουκρανική αντεπίθεση μεγάλης κλίμακας στη Χερσώνα

Τέλος ,αν και το θεωρούμε πολύ ακραίο παρόλα αυτά, μπορεί να κατέφευγε σε χρήση μικρής ισχύος τακικού πυρηνικού όπλου, προκαλώντας είτε εναέρια υψηλή έκρηξη με στόχο την καταστροφή των Ουκρανικών τηλεπικοινωνιών, είτε σε επιφανειακή ή εναέρια χαμηλή έκρηξη πολύ μικρής ισχύος, σε περιοχή εκκενωμένη από άμαχο πληθυσμό, στην πλάτη των εν α γραμμή  Ουκρανικών μαχομένων τμημάτων, απαγορεύοντας τη χρήση της περιοχής από τις Ουκρανικές εφεδρείες . 

Σε όλες τις περιπτώσεις η οποιαδήποτε χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία από τη Ρωσία, θα προκαλούθσε ανάλογη απάντηση από αυτήν με τη βοήθεια της Δύσης, γεγονός που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη περαιτέρω κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει στον Γ Παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο

Συνέπεια όλων αυτών θα ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή, της πολύπαθης από τους δύο προηγούμενους Παγκόσμιους πολέμους Ευρώπης

Είναι αυτό που είχε πεί ο Αϊνστάιν "Δεν ξέρω με τι όπλα θα διεξαχθεί ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά εκείνο που αντιλαμβάνομαι είναι ότι ο επόμενος πόλεμος μετά από αυτόν θα γίνει με πρωτόγονα όπλα"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...