Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πανηγυρίζουν οι γείτονες! Καταργήθηκαν από τις ΗΠΑ οι δύο όροι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία;

Η Γερουσία των ΗΠΑ συνήλθε για να οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023. Σχεδόν 900 προσθήκες στο νομοσχέδιο συζητούνται ακόμη.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι προσθήκες που παρουσίασαν ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής του Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν στις ΗΠΑ, οι οποίες συνέδεαν την πώληση F-16 στην Τουρκία με περιοριστικούς όρους, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας του 2023 των ΗΠΑ (NDAA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέβαια, τα τουρκικά μέσα δεν επικαλούνται επίσημες πηγές, αλλά αναφέρουν: «Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του Κογκρέσου, αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο δύο προσθήκες που παρουσίασαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ και ο γερουσιαστής van Hollen από το Μέριλαντ, οι οποίες συνέδεαν την αγορά F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες με όρους». 

Αφού η Γερουσία ολοκληρώσει το νομοσχέδιο NDAA, θα γίνει κοινό κείμενο με την έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα σταλεί στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για έγκριση. «Μια παρόμοια προσθήκη, η οποία προέβλεπε την αγορά F-16 από την Τουρκία, προστέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου NDAA, αλλά αυτές οι προσθήκες αναμένεται να αφαιρεθούν στο κοινό κείμενο», αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Να τονίσουμε ότι, ο Menendez παρουσίασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την έκδοση του νομοσχεδίου NDAA του 2023, που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, και περιελάμβανε την ίδια προσθήκη στην έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου που έκανε την πώληση των F-16 προς την Τουρκία υπό όρους.

Κατά την πρόσφατη ψήφιση του NDAA από τη Βουλή, οι εκπρόσωποι Chris Pappas (D-NH) και Frank Pallone (D-NJ), πρότειναν μια τροπολογία που θα απαγόρευε την πώληση εκτός εάν, πιστοποιηθεί από την κυβέρνηση ότι, είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και καταδείξει συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, για να διασφαλιστεί ότι, δεν θα χρησιμοποιηθούν για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ (και της Ελλάδας) .

Από την άλλη πλευρά, ο γερουσιαστής του Maryland van Hollen πρόσθεσε τον όρο ότι, τα αεροσκάφη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά της κουρδικής  οργάνωσης YPG/PKK και ότι η Τουρκία,  θα πρέπει να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Νέα τροπολογία Μενέντεζ στα “σκαριά”! Θα δεσμεύει την Τουρκία ότι, αν αγοράσει F-16 δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, αναφέραμε ότι σύμφωνα με τον Clifford Smith (διευθυντής του Middle East Forum's Washington Project), θα κατατεθεί  τροπολογία που θα δεσμεύει την Τουρκία ότι, αν  αγοράσει τα F-16  δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας.

«Τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία;  Θα αρνηθεί να αγοράσει F-16 αν δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας;», αναφέρει ο Clifford Smith.

Σύμφωνα με τον Clifford Smith (διευθυντής του Middle East Forum's Washington Project), αλλά και άλλους  μελετητές, έχει επισημανθεί εδώ και καιρό η «πανισλαμιστική, νεο-οθωμανική» ιδεολογία του  Ερντογάν, ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. 

https://youtu.be/5iIGt2MwjhU

Εξίσου κακό για την Άγκυρα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν «χλιαρή» και δεν ανέλαβε σταθερές δεσμεύσεις. Ο σημερινός όμως Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, υποσχέθηκε περαιτέρω κυρώσεις CAATSA σε περίπτωση που η Τουρκία αγοράσει περισσότερα Ρωσικά όπλα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδωσε στον Ερντογάν μια νέα «πνοή ζωής». Τώρα παρουσιάζοντας την Τουρκία, ως σταθερό σύμμαχο της θέσης του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ή εναλλακτικά ως χρήσιμο διαιτητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Ερντογάν είχε νέα μόχλευση.

Αυτή η μόχλευση, έκανε τον γερουσιαστή Risch να αμβλύνει τη στάση του, λέγοντας «Οι Τούρκοι έχουν  ένα αξιόπιστο επιχείρημα,  γιατί πρέπει να πάρουν τα F-16. Είμαι θετικά διατεθειμένος προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν είμαι εντελώς εκεί ακόμα». Ο γερουσιαστής Marco Rubio (R-FL), συνήθως επικριτής της Τουρκίας, είπε «Υποστηρίζω την πώληση. Ενώ έχουμε διαφορές με την τουρκική κυβέρνηση, η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και πρέπει να ενισχύσουμε αυτή τη συμμαχία».

Αφού η Τουρκία συμφώνησε κατ’ αρχάς με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην πώληση των F-16. Ωστόσο, ο Μπάιντεν τόνισε προσωπικά ότι, «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω αυτό».

"Μην γελιόμαστε οι Τούρκοι θα πάρουν τα F-16"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι OPEN ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι Τούρκοι θα πάρουν τελικά τα  F-16. Τόνισε μάλιστα ότι, το θέμα δεν είναι ότι θα τα πάρουν οι Τούρκοι αλλά η υπαναχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

https://www.youtube.com/watch?v=AFMTkW1T0AU

Όμως μόλις τον περασμένο μήνα, η Τουρκία παραβίασε τον Ελληνικό εναέριο χώρο 110 φορές σε μια μέρα , ένα θέμα που έχει γίνει «καθημερινή πηγή έντασης», σύμφωνα με τα ελληνικά ειδησεογραφικά μέσα. 

 

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ