Ο Ισραηλινός Υπουργός Κατασκευών Zeev Elkin, ανταποκρίθηκε στο αίτημα να παραδοθεί ο Iron Dome στον Ουκρανικό στρατό. «Ο Iron Dome είναι αναποτελεσματικός ενάντια στους σύγχρονους πυραύλους που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία», είπε ο Elkin.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Iron Dome παρέχει προστασία από απλούς πυραύλους. «Η Δύση παρέχει στην Ουκρανία άλλα συστήματα», πρόσθεσε.
Αυτή η δήλωση, έρχεται σαν συνέχεια παλαιότερης δήλωσης του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Oleksii Reznikov, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο, εξήγησε γιατί ο Ισραηλινός Iron Dome θα είναι αναποτελεσματικός έναντι των ρωσικών πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.
Μιλώντας τότε σε τηλεοπτική ομιλία, ο στρατηγός Reznikov τόνισε ότι ο Iron Dome, κατασκευάζεται για να αναχαιτίζει κυρίως πυραύλους χαμηλής πρόσκρουσης και αργής κίνησης και καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει ρωσικούς πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, ως επί το πλείστον, δεν θα μπορεί να «παρέχει 100% προστασία».
«Όλοι γνωρίζουμε το παράδειγμα του Ισραήλ, που προστατεύει τον ουρανό πολύ καλά... όλοι γνωρίζουμε το όνομα Iron Dome, αλλά ακόμη και αυτό δεν παρέχει 100% προστασία... Το Iron Dome δεν προστατεύει από τους πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους", είπε ο Reznikov .
Ο Reznikov συνέχισε και πρόσθεσε ότι, η Ουκρανία θα χρειαστεί «ένα άλλο σύστημα αεράμυνας» που αναπτύσσεται στο Ισραήλ και είναι διαθέσιμο στην Τσεχική Δημοκρατία και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το εάν το Κίεβο, σκέφτεται να αγοράσει τέτοια συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας για να αναχαιτίσει επιθέσεις εδάφους-αέρος.
Το Iron Dome έχει ιστορία επιτυχίας στη μάχη. Μετά την αντιπαράθεση μεταξύ της ισραηλινής αμυντικής δύναμης και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Γάζα πέρυσι, κατά την οποία αυτά τα συστήματα πυραύλων πιστεύεται ότι αναχαίτισαν το 90% των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν, η Ουκρανία ήταν η πρώτη που εξέφρασε ενδιαφέρον για τον Σιδηρούν Θόλο.
Ωστόσο, σε μια ανατροπή 360 μοιρών για τη χώρα, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι το ισραηλινό σύστημα Iron Dome, δεν μπορεί να προστατεύσει από τους ρωσικούς πυραύλους.
Η παραίνεση της Ουκρανίας για το Iron Dome, συνοδεύεται από την προθυμία της να αναπτύξει το αντιπυραυλικό αμυντικό της σύστημα παρόμοιο με το Iron Dome του Ισραήλ, με τη βοήθεια μιας εταιρείας JustAnswer με έδρα την Καλιφόρνια, ανέφερε το Fox Newς.
Σύμφωνα με την JustAnswer, το σχέδιο εκσυγχρονισμού του συστήματος «Sky Project» για την Ουκρανία, στοχεύει στην κατασκευή ενός φορητού συστήματος αεράμυνας παντός καιρού που μπορεί να αναχαιτίσει και να καταστρέψει ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού, ενώ υπερασπίζεται οκτώ περιοχές της Ουκρανίας.
Σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome
Το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome, είναι μια κινητή αντιαεροπορική άμυνα που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ, για την αντιμετώπιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυροβολικού. Είναι το κατώτερο επίπεδο ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, που προορίζεται να αποκρούσει τις καθοδηγούμενες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προέρχονται από τον ελεγχόμενο από τη Χεζμπολάχ Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Το σύστημα αποτελείται από τον αναχαιτιστή Tamir και τον εκτοξευτή του, ένα σύστημα διαχείρισης και ελέγχου μάχης (BMC) και ένα ραντάρ πολλαπλών αποστολών ELM 2084 (MMR). Οι στόχοι μπορούν να εντοπιστούν και να χτυπηθούν από το Iron Dome, από απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων.
Το αναχαιτιστικό Tamir έχει μήκος 3 μέτρα, πλάτος 0,16 μέτρα και βάρος 90 κιλά. Ελέγχεται μέσω μιας σύνδεσης δεδομένων εντολών και ενός ενεργού αναζητητή ραντάρ, και χρησιμοποιεί ένα ωφέλιμο φορτίο εκρήξεως κατακερματισμού υψηλής έκρηξης για την εξάλειψη στόχων.
Σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά , Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν θα εγκρίνουν την πώληση μπαταριών Iron Dome στο Κίεβο, επειδή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
Η Ρωσία και το Ισραήλ, συνεργάζονται στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος της Συρίας, χωρίς κανένα μέρος να παρεμβαίνει στα συμφέροντα του άλλου.
Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί και μελετητές αμφισβήτησαν την ικανότητα του Iron Dome, να προστατεύει μια χώρα στο μέγεθος της Ουκρανίας σε σύγκριση με ένα μικρότερο Ισραήλ, όπου αυτά τα συστήματα λειτουργούν αποτελεσματικά.
Το μπαράζ πυραύλων της Ρωσίας
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η Ρωσία έχει αναπτύξει τους πιο εξελιγμένους πυραύλους της εναντίον της Ουκρανίας. Έχει χρησιμοποιήσει ευρέως τους πυραύλους κρουζ Kalibr, για να χτυπήσει στόχους στην Ουκρανία από τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια της στη Μαύρη Θάλασσα, εκτός από τον αντιπλοϊκό πύραυλο Bastion-P, που χρησιμοποίησε για να στοχεύσει ουκρανικά χερσαία μέσα.
Ο εκτοξευόμενος από το έδαφος βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς Iskander, είναι ένα άλλο όπλο επιλογής που έχει χρησιμοποιηθεί σε συντριπτική πλειοψηφία από τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής, ειδικά στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία έστειλε πυραύλους Iskander και στη γειτονική Λευκορωσία.
Όχι μόνο αυτό, η Μόσχα χρησιμοποίησε επίσης τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal εναντίον της Ουκρανίας, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις και έγινε η πρώτη χώρα που εκτόξευσε υπερηχητικό όπλο στη μάχη.
Μερικές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας εγχώριους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου του Tochka-U, που έπληξε το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού και έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Kramatorsk της ανατολικής Ουκρανίας.
Καθώς ο πόλεμος μαίνεται, υπάρχει μικρή βεβαιότητα για το έδαφος. Η Ρωσία θα μπορούσε να αναμένεται να ρίξει πυραύλους στην Ουκρανία, ενώ η τελευταία θα μπορούσε να αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για ακόμη καλύτερα συστήματα για την καταπολέμηση των ρωσικών στρατευμάτων.