Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για την προστασία της χώρας, μεταξύ άλλων. Το θέμα της εφαρμογής του τις τελευταίες ημέρες, έχει ακουστεί στο υψηλότερο επίπεδο στις ομιλίες άλλων ηγετών του κόσμου. Ξένοι αναλυτές στοχάζονται και πάλι, όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο, σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης τακτικών πυρηνικών όπλων σε περιορισμένες συγκρούσεις. Ρωσικό μέσο ενημέρωσης, διευκρίνισε ποια σύγχρονα μοντέλα τους θα μπορούσαν να είναι σε υπηρεσία με τη χώρα.
Τακτικά πυρηνικά όπλα
Τα πυρηνικά όπλα, μπορούν να χωριστούν υπό όρους σε δύο μεγάλες κατηγορίες: συστήματα στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής και τακτικά πυρηνικά όπλα (TNW). Η πρώτη κατηγορία, αντιπροσωπεύεται από τα γνωστά μέσα της πυρηνικής τριάδας, βαρείς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να φτάσουν σε άλλες ηπείρους. Είναι εξοπλισμένα με Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις, υποβρύχια πυραυλοφόρα και αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς.
Στη δεύτερη κατηγορία, πολυάριθμα αλλά λιγότερο γνωστά πυρηνικά όπλα είναι τακτικά. Λόγω του γεγονότος ότι, οι χώρες της «πυρηνικής λέσχης» αναφέρουν σχετικά με αυτό με πολύ λιγότερες λεπτομέρειες από ότι για τη στρατηγική, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το TNW.
Τέτοιες κεφαλές, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε συμβατικά όπλα και θεωρητικά, να χρησιμοποιηθούν σε περιορισμένους πολέμους. Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ, έχουν μεγάλα αποθέματά του. Βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες σε άλλες χώρες του «πυρηνικού κλαμπ». Η κύρια διαφορά τους από τα στρατηγικά συστήματα είναι η συμπαγής τους και η πολύ χαμηλότερη ισχύς τους.
Σύμφωνα με την παράδοση, η ισχύς των πυρηνικών όπλων μετριέται σε ισοδύναμο TNT, η κατά προσέγγιση ποσότητα συμβατικής εκρηκτικής ύλης που πρέπει να πυροδοτηθεί ταυτόχρονα σε ένα μέρος για να επαναληφθεί μια τέτοια ισχύς. Για στρατηγικά όπλα, συνήθως ανέρχεται σε εκατοντάδες κιλοτόνους και μεγατόνους, χιλιάδες και εκατομμύρια τόνους συμβατικών εκρηκτικών.
Στο έδαφος
Οι σύγχρονες πυρηνικές κεφαλές, είναι αρκετά συμπαγείς και μπορούν να ζυγίζουν της τάξης των 150-200 κιλών. Μια τέτοια μάζα, τους επιτρέπει να τοποθετούνται σε πολλούς πυραύλους ακόμα και σε βλήματα πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος.
Πίσω στη δεκαετία του 1960, δημιουργήθηκαν μικρού μεγέθους πυρηνικά φορτία στην ΕΣΣΔ, για βλήματα με διαμέτρημα 152 mm και για τακτικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς τύπου Luna και αργότερα Luna-M. Με τη βοήθειά τους, ήταν δυνατή η ρίψη πυρηνικών κεφαλών σε απόσταση έως και 15–20 km και 70 km, αντίστοιχα.
Όμως, παρά τις φρικτές συνέπειες της χρήσης σε τέτοιο εύρος, η έκρηξη δεν αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για μια συστοιχία πυροβολικού ή πυραύλων.
Στη δεκαετία 1970-1980, για τα συστήματα τακτικών πυραύλων Tochka και Tochka-U, τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν σε υπηρεσία με τις ταξιαρχίες πυραυλικών στρατευμάτων των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, υπήρχαν διάφορες παραλλαγές πυρηνικών κεφαλών χωρητικότητας 10 έως 100 κιλοτόνων TNT. Το πυρηνικό κέντρο του VNIIEF στο Sarov, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη αυτών των κεφαλών.
Το 2018, στην έκθεση Army-2018, παρουσιάστηκε μια μακέτα πυρηνικής κεφαλής, για βαλλιστικό πύραυλο του συγκροτήματος Iskander-M. Αναπτύχθηκε επίσης, από το ρωσικό πυρηνικό κέντρο VNIIEF στο Sarov. Η απόδοση αυτής της κεφαλής είναι πιθανώς μεταξύ 5 και 50 κιλοτόνων. Σε συνδυασμό με την υψηλότερη ακρίβεια των Iskander, αυτό είναι αρκετό για να καταστρέψει οποιοδήποτε, ακόμα και το πιο οχυρωμένο αντικείμενο, μέσα σε λίγα λεπτά. Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι πύραυλοι, ήταν τα Iskander που πρόσφατα επανεξόπλισαν όλες τις πολυάριθμες ταξιαρχίες των πυραυλικών στρατευμάτων.
Εκτός από τους βαλλιστικούς πυραύλους, τα συστήματα Iskander-M μπορούν να χρησιμοποιήσουν μη πυρηνικούς πυραύλους κρουζ 9M728 και 9M729. Κάθε ένα από αυτά, μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους τουλάχιστον 480 κιλών. Αυτό είναι υπεραρκετό για να τα εξοπλιστούν με πυρηνική κεφαλή, γιατί είναι ελαφρύτερα από τα συμβατικά.
Στον ουρανό
Το VKS έχει στη διάθεσή του πολλά μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Το τελευταίο σύστημα πυραύλων με υπερηχητικούς πυραύλους "Dagger" είναι σίγουρα ικανό, να χρησιμοποιεί πυραύλους σε πυρηνικά όπλα. Δημιουργήθηκε, για τις συνθήκες ενός «μεγάλου» πολέμου και έχει εμβέλεια της ελαφριάς κεφαλής του έως και 2000 χλμ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο καθολικός πύραυλος υψηλής ακρίβειας Kh-59M Ovod-M τέθηκε σε λειτουργία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-34 και Su-24M, καθώς και μαχητικά πολλαπλών χρήσεων όπως τα Su-30 και Su-35S. Για αυτόν τον πύραυλο, το ίδιο VNIIEF κάποτε δημιούργησε μια πυρηνική κεφαλή βάρους περίπου 150 κιλών. Η χωρητικότητά του μπορεί να κυμαίνεται από 50-100 κιλοτόνους ισοδύναμου TNT.
Και υπάρχουν επίσης ατομικές βόμβες μικρής ισχύος ελεύθερης πτώσης . Εδώ ξεκίνησε η ιστορία της πολεμικής χρήσης πυρηνικών όπλων. Αυτό το είδος πυρηνικών όπλων, είναι σίγουρα ακόμα στις αποθήκες και τα όπλα των ρωσικών στρατιωτικών διαστημικών δυνάμεων. Το βάρος τους κυμαίνεται από 250 έως 500 κιλά και πρακτικά κάθε αεροσκάφος κρούσης, ξεκινώντας από το επιθετικό αεροσκάφος Su-25, μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοιες βόμβες. Τέτοια αεροσκάφη, είναι εξοπλισμένα με ειδικό σύστημα προστασίας από μη εξουσιοδοτημένη χρήση. Τεχνικά, αυτό το ζήτημα επιλύθηκε στη δεκαετία του 1950-1960.
Και στη θάλασσα
Οι ναυτικοί πύραυλοι κρουζ "Caliber", δημιουργήθηκαν με βάση τις εξελίξεις των σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς "Granat". Αυτοί που κάποτε έφεραν μια κεφαλή με χωρητικότητα 200 κιλοτόνων και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από διάφορα πυρηνικά υποβρύχια από σωλήνες τορπιλών.
Τα διαμετρήματα έχουν γίνει πιο ευέλικτα: μπορούν να εκτοξευθούν από σωλήνες τορπιλών, σιλό υποβρυχίων πυραύλων και καθολικούς κάθετους εκτοξευτές για πλοία επιφανείας. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναφέρει, τη δυνατότητα εξοπλισμού του "Caliber" όχι μόνο με συμβατικές κεφαλές. Τεχνικά, δεν υπάρχουν εμπόδια για την τοποθέτηση πυρηνικής κεφαλής χωρητικότητας 50 έως 200 κιλοτόνων στο σώμα του πυραύλου κρουζ Kalibr.
Αλλά εκτός από το Caliber, πλοία και παράκτιες μονάδες του ρωσικού ναυτικού είναι επίσης, οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Onyx. Η μάζα του «ωφέλιμου φορτίου» του Onyx είναι τουλάχιστον 200 κιλά. Αποδεικνύεται ότι, θεωρητικά, αυτός ο σχεδόν άφθαρτος υπερηχητικός πύραυλος αεράμυνας μπορεί επίσης, να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο εναντίον πλοίων, αλλά και ενάντια σε επίγειους στόχους, για παράδειγμα, εναντίον κτιρίου ή κάποιου είδους κατασκευής.
Οι στρατιωτικο-τεχνικές δυνατότητες των ρωσικών μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων είναι τεράστιες. Σύμφωνα με ξένες εκτιμήσεις, η Ρωσική Ομοσπονδία διαθέτει σήμερα το πιο ισχυρό και εκτεταμένο οπλοστάσιο τέτοιων οπλικών συστημάτων στον κόσμο. Η χρήση τους χωρίς εντολή είναι αδύνατη, παντού τέτοια συστήματα λειτουργούν υπό αυστηρό τεχνικό έλεγχο για χρήση. Δεν θα είναι δυνατή η χρήση τους, χωρίς ειδική εντολή από τον Ανώτατο Αρχηγό ή το ΓΕΣ της χώρας.