Ένοπλες Συρράξεις

"Η νύχτα των Στρατηγών" πλησιάζει! Οι καρατομήσεις από τον Πούτιν τον φέρνουν πιο κοντά στην βίαιη αντικατάστασή του

H επιτυχία της Ουκρανικής αντεπίθεσης στο Ιζιούμ και Χάρκοβο, έχει όπως είναι αναμενόμενο αλυσιδωτές επιπτώσεις στη Ρωσική στρατιωτική ηγεσία, αφού ο Πούτιν καταλογίζει ευθύνες στους Στρατηγούς του, ενώ παράλληλα παίρνει ενεργά μέρος  στη σχεδίαση  και υπαγορεύει τις νέες πολεμικές στρατηγικές σε αυτούς, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Οι τελευταίοι  λένε πώς ο Ρώσος πρόεδρος απορρίπτει τα αιτήματα των διοικητών του να μπορέσει να αποσυρθεί από τη Χερσώνα, την πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν οι Ρώσοι.

Όπως εξηγούν οι New York Times, μια απόσυρση θα οδηγούσε στη διατήρηση του εξοπλισμού και των στρατιωτών, αλλά θα σήμαινε επίσης αναγνώριση μιας αποτυχίας και μιας άλλης ουκρανικής νίκης. Η στρατηγική του Πούτιν επικεντρώνεται πλέον στη νίκη με κάθε κόστος.

«Οι σκηνές που βλέπουμε με Ρώσους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους μας λένε ότι αυτός ο πόλεμος είναι επίσης αντιδημοφιλής στη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ συμπληρώνοντας ότι «ο Πούτιν βρίσκεται σε θέση αδυναμίας».

Ο κίνδυνος της "απομόνωσης" των Ρωσικών Δυνάμεων στη Χερσώνα

Το σίγουρο είναι ότι η κινητοποίηση 300.000 εφέδρων απέδειξε την ανεπάρκεια των στρατευμάτων της Μόσχας να μπορέσουν να συνεχίσουν την επίθεσή τους και ότι παρά την αποφασιστικότητά του, ο Πούτιν δέχεται κάποιες συστάσεις από τους αξιωματικούς του.

«Θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο αύριο αν το ήθελε», συνέχισε η Ζαν-Πιερ, παρόλο που η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ακόμα πολύ «θερμή».

Η περιοχή που εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη είναι αυτή γύρω από την ίδια τη Χερσώνα. Γίνεται λόγος για κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στη νότια Ουκρανία. Οι δυνάμεις του Κιέβου βρίσκονται σε καλό δρόμο να επαναλάβουν την προέλαση που οδήγησε στην ανακατάληψη μεγάλων περιοχών στα βορειοανατολικά νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη Μόσχα είναι ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να απομονώσει την Κριμαία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι ανώτεροι αξιωματούχοι αμφισβητούν τα πολεμικά σχέδια του Πούτιν. Πριν από τη μερική επιστράτευση και το αίτημα για αποχώρηση, μάλιστα, οι διοικητές είχαν αμφισβητήσει και τη στρατηγική ενός blitzkrieg για την κατάκτηση του Κιέβου.

Οι New York Times εξηγούν πώς ο στρατός θεώρησε ότι τα στρατεύματα που απασχολούνταν  ήταν ανεπαρκή, γεγονός που οδήγησε την αντιπαράθεση να μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς.

Η απόρριψη της πραγματικότητας από τον Πούτιν

Τις τελευταίες ημέρες, ο Πούτιν έδωσε εντολή να συνεχιστούν οι μάχες στη Χερσώνα.

Οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα στον ποταμό Inhulets, για να σταματήσουν την ουκρανική προέλαση. Ωστόσο, οι δυνάμεις του Κιέβου απάντησαν ανατινάσσοντας τις διαβάσεις του ποταμού Δνίπρο και αποκόπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων.

Για το λόγο αυτό οι διοικητές ζήτησαν την απόσυρση, για να μπορέσουν να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί και να αναδιοργανωθούν πιο πίσω.

Αλλά όπως εξηγεί ο Michael Kofman, διευθυντής ρωσικών σπουδών στο ινστιτούτο αμυντικών ερευνών στη Βιρτζίνια, «Ο Πούτιν καθυστέρησε σε σημαντικά σημεία λήψης αποφάσεων, αρνούμενος να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, έως ότου οι επιλογές πήγαν από το κακό στο χειρότερο».

Εν τω μεταξύ, ο Bloombergreve λέει πώς η Μόσχα θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 43% το 2023 και θα ξεπεράσει επίσης το 40% στη χρηματοδότηση για την εθνική ασφάλεια και την επιβολή του νόμου.

Πέφτουν κεφάλια

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι ο Στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, ο οποίος ηγείτο της επιμελητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά  του. 

Η σχετική ενημέρωση δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου.

Αναφέρεται ότι ο Στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ διορίστηκε στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπεύθυνος για την επιμελητεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υπενμθυμίζεται  ότι νωρίτερα, ο Μιζίντσεφ υπηρέτησε ως επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ είναι γνστός με το προσωνύμιο «χασάπης της Μαριούπολης».

Πολλοί Ρώσοι σχολιάζοντας την απαλλαγή από τα καθήκοντα του Στρατηγού Μπουλγκάκοφ τη συσχετίζουν με πολυάριθμες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τα γραφεία στρατιωτικής εγγραφής και στρατολόγησης κατά τη μερική κινητοποίηση που είχε ξεκινήσει.

 

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να χάσει τον πόλεμο , με οποιοδήποτε τίμημα, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη σχεδίαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και καρατομώντας Στρατηγούς του παράλληλα.

Οι στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία εσωτερικών τριβών στη Ρωσία, την σταδιακή απώλεια στήριξης του στρατού απέναντί  στον Πούτιν και την πιθανή βίαιη αντικατάστασή του 

Είναι θέμα χρόνου να τελειώσει και ο Πούτιν, ισχυρίζονται κάποιοι αναλυτές

Ωστόσο, η απομάκρυνσή του θα έκανε τη διαφορά;

Η άνοδος του Λεονίντ Μπρέζνιεφ στην εξουσία οδήγησε σε άλλες δύο δεκαετίες παγκόσμιας αντιπαράθεσης. Τώρα, οι επικριτές του Πούτιν απαιτούν περισσότερο πόλεμο, όχι λιγότερο, και λιγότερες κόκκινες γραμμές, όχι περισσότερες.

Χωρίς αξιόπιστο πολιτικό πάγκο στη Μόσχα, θα υπάρχει κάποιος χειρότερος μετά τον Πούτιν;

Μια νέα σύγκρουση θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη από τον Ψυχρό Πόλεμο λόγω της εμπλοκής της Κίνας και των δικών της επιδιώξεων από ιστορικά παράπονα και φιλοδοξίες.

Ακόμη και αν ο Πούτιν πέσει ποιός θα αναλάβει την εξουσία στη Ρωσία;

Το πιθανότερο κάποιος χειρότερος και περισσότερο επικίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια, γι' αυτό και η διπλωματία θα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ